30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

METROBÜSLERİN BALIK İSTİFİ GİDECEĞİNİ DÜŞÜNMEDİK

Tartışma konusu olan metrobüsle ilgili iddialara şirket yöneticilerinden yanıt...Hollandalı VDL GROEP Yönetim Kurulu Üyesi Jan Mooren, "Bu, 280 kişi olunca araç arıza yapmaz.

Çünkü bu otobüsler kolay yıpranmaz. Metrekare 6 kişinin düştüğü hesabıyla yolculuk yapmak daha rahat olur. Ancak daha fazla yüklerseniz yeni talimatlara hazırlanmamak lazım. O zaman İETT ile hesaplamalar, belli bir kilogram üzerinden hesaplanacak. Balık istifi şeklinde gideceğini düşünmedik. 300 kişiye çıkabilir. Bununla ilgili ihale belgelerine bakıp, tekrar gözden geçirmek lazım" dedi.

Son günlerde Metrobüsle ilgili gündeme gelen eleştirilere cevap veren VDL Grup Yönetim Kurulu Üyesi Jan Moren, trafikte 18 tane aracın bulunduğunu belirterek "Garajdaki 20 araç 3-4 hafta içerisinde sisteme dahil edilecek. Hollanda'dan gelecek 12 aracı da kısa sürede teslim edeceğiz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Metrobüs projesinde, Phıleas marka araçları aldığı Hollanda'nın önemli sanayi kuruluşunun temsilcileri İstanbul'a gelerek son zamanlarda metrobüslerle ilgili gündemde yer alan konuları değerlendirdiler.

VDL GROEP Yönetim Kurulu Üyesi Jan Mooren, APTS Genel Müdürü Ruud Bouwman ve VDL Ticaret Müdürü Hubert van Wees gazetecilerle buluşmalarında, öncelikle VDL Groep ve APTS hakkında bilgi aktardılar.

Toplantıda konuşan VDL Groep Yönetim Kurulu Üyesi Jan Mooren, Jan Mooren, araçların taşıma kapasitesiyle ilgili açıklama yaptı. Mooren, "26 metrelik metrobüsler 200 kişi taşıma kapasitesine sahip. Bu 280 kişi olunca araç arıza yapmaz. Çünkü kolay yıpranmaz. Bu 300 kişiye çıkabilir. Bununla ilgili ihale belgelerine bakıp, tekrar gözden geçirmek lazım" dedi.

Moren, Avrupa Birliği normlarına uygun, yüksek standartta araç ürettiklerini belirterek, "Bu tip araç üretimi yapan dünya üzerindeki tek firma olduklarını ifade ederek geçen aylarda Dubai Belediyesinin açtığı, 500 araçlık toplu taşıma ihalesini de kazandıklarını söyledi.

Jan Mooren, "İstanbul için üretilen Phileas'larda uygulanan yeni kuşak teknolojinin, Güney Kore'de de kullanıldığını kaydetti.

Phileas projesine son teknolojik gelişmeler doğrultusunda, sürekli yatırım yapılmasının yanında, gelecekte yerel yönetimler açısından büyük önem taşıyacak, çevre dostu üretime özen gösterildiğini de ifade eden Mooren; Phileas'ların kompozit malzemelerden üretilmelerinin yanında, Euro 4 standardında çalışan motorlarının ve hibrid özelliklerinin, yakıt tasarrufu sağladığını ve gürültü kirliliğini önlediğini belirtti.

"GELECEĞİN TOPLU TAŞIMA ARACI PHİLEAS "
APTS Genel Müdürü Ruud Bouwman ise, Metrobüs Phıleas'ın İstanbul yollarına uygun olmadığı ve aksaklıklar bulunduğu yönündeki görüşleri değerlendirerek; " Phileas geleceğin toplu taşıma aracıdır. Yaklaşık yüzde 20 yakıt tasarrufu sağlamakta buna karşın, kendisine en yakın taşıma kapasitesine sahip bir araçtan yüzde 25 daha fazla yolcu almaktadır. İleri teknolojiye sahip olması nedeniyle, kullanıcıları özel eğitimden geçirilmektedirler. Araçlarda özel olarak altı çizilecek tasarım ya da üretim hatası kesinlikle yoktur" dedi.

Üretilen her aracın 15 gün süreyle her türlü testten geçirildiğini belirten Bouwman "Phileas'lar için ayrıca 2 yıl süreli garanti verilmiştir. Toplu taşıma araçlarında olabilecek basit arızalar dışında, hiç bir teknik sorun yoktur. İstanbul Metrobüs projesi için üretilen Phıleas, kentin otobüs kullanılan mevcut bütün yollarında güvenle çalışacak niteliktedir. Alternatifi standart şehiriçi otobüs değil, raylı sistemdir" şeklinde konuştu.
VDL Ticaret Müdürü Hubert van Wees ise, böylesine yüksek teknoloji ürünü metrobüslerin İstanbul'un güzelliği ile bütünleşerek Boğaz'ı geçiyor olmasından memnuniyet duyduklarını belirtti. Diğer yandan, Phıleas niteliklerinde bir aracı üreten başka kuruluş olmaması nedeniyle Türkiye'den doğrudan teklif almanın da gururunu taşıdıklarını da söyledi.

Toplantının ardından basın mensuplarını sorularını yanıtlayan VDL Ticaret Müdürü Hubert Van Wees, otobüsün, metrobüse göre daha ucuz olduğu ilişkin yorumlara ilişkin olarak, metrobüsün, otobüsle karşılaştırılmasını istemediklerini ifade ederek "Phileas'ın bir otobüsle karşılaştırılmasını istemiyoruz. Aracımız çok fazla özelliğe sahiptir. Ayrıca kapıların ters taraftan işlediğini söylediniz. Kapılar, sağ taraftan kullanılacak şekilde yapılmıştır ve sağ taraftan kullanılır" şeklinde konuştu.

Aracın yokuş çıkamadığı ve arıza yaptığı yönündeki sorulara Wees, aracın tam dolu olduğunda yüzde 100'lük bir rampayı çıkabildiğini belirterek "Bu konuda sorun olduğuna katılmıyorum" dedi.

VDL GROEP Yönetim Kurulu Üyesi Jan Mooren de "Evet araç arıza yaptı ama bu ürünün tasarımındaki yapısal nedenden kaynaklanmıyor. Metrobüs projesine çok olumsuz yaklaşabilirsiniz ama proje başarısız değil. Bu büyük bir proje" dedi.

Moren, Metrobüs için 120 milyon euroluk bir altyapı yatırımı yapıldığına işaret ederek "16-17 milyon euro'luk araçlar alındı. İETT'de bir vizyon var. Kendi programlarını, gereksinime uygun olarak uyguluyorlar. Tramvay yerine metrobüs kullanılması büyük esneklik sağlıyor. Başarısız demek yanlış. Çünkü biz aynı zamanda yeni bir sistem yapıyoruz. Ancak otobüs öyle değil. İETT'ye 12 araç daha teslim edeceğiz. Onlar da geldikten sonra bu tartışmalara son verileceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Bir gazetecinin, internet sitenizde 26 metrelik metrobüsün 200 kişi taşıyabildiğini söylediniz. Buna 400 kişi binerse ne olur? Sizin İETT ile sözleşmenizde, taşıma kapasitesinde taahhüt ettiğiniz bir madde var mı?" şeklindeki sorusuna APTS Genel Müdürü Ruud Bouwman, yolcu taşıma kapasitesinin belli bir hesaba göre yapıldığını ve yapılan hesaplamaya göre metrekareye 6 kişinin düştüğünü söyledi.

Bouwan, "Kimse 185 kişiden fazlasını yüklemek istemez. Ama 400 kişi binecek olursa metrekareye 15 kişi sıkışıyor demektir. Bu fizıbıl değildir. Artı 50 kişi binerse sorun değil. İETT'nin, asgari 200 kişi planı vardı" diye konuştu.

Araçlar, kaç kişi bindiğinde sorun çıkartır" şeklindeki bir soruya ise Jan Mooren, araçların 200'den fazla kişiyi taşıyabileceğini söyledi.
Mooren, "Bu, 280 kişi olunca araç arıza yapmaz. Çünkü bu otobüsler kolay yıpranmaz. Metrekare 6 kişinin düştüğü hesabıyla yolculuk yapmak daha rahat olur. Ancak daha fazla yüklerseniz yeni talimatlara hazırlanmamak lazım. O zaman İETT ile hesaplamalar, belli bir kilogram üzerinden hesaplanacak. Balık istifi şeklinde gideceğini düşünmedik. 300 kişiye çıkabilir. Bununla ilgili ihale belgelerine bakıp, tekrar gözden geçirmek lazım" dedi.

Araçların bazılarının neden trafikte olmadığı, garajda bekleyen 20 aracın ne zaman trafiğe çıkacağı konusunda da bir açıklaya yapan Jan Mooren ise "Trafikte şu anda 18 aracımız var. Burada sorun yok. Garajdaki 20 araç 3-4 hafta içerisinde sisteme dahil edilecek. Hollanda'dan gelecek 12 aracı da kısa sürede teslim edeceğiz" dedi.

Araçların ayrıca yokuş çıkarken her türlü hesaplamalardan geçtiğine dikkat çeken Mooren, "Saatte 40 km hızla, yüzde 2.5'luk bir eğim çıkılabilir. Hepiniz daha hızlı yokuş çıkmasını istiyorsunuz. Ancak daha hızlı çıkamaz" dedi.
Araçların İETT'ye geç teslim edilmesi halinde bir ceza ödemesinin söz konusu olduğunun hatırlatılması üzerine Mooren, "İETT ile yakın bir işbirliği içindeyiz. Bütün sözleşme şartları uygulanacaktır. İhale prosedürü işleyecek" dedi.

İETT ile yine bir araç alımının gündemde olup olmadığı konusuna da açıklık getiren Mooren, "İlk 50 metrobüs alındıktan sonra, ikinci bir 50 aracın daha alımı söz konusuydu. Şimdilik öyle bir şey görünmüyor" dedi.
 

...
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 20:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?