30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

TÜM TARİHİ ESERLER 2010 İÇİN ELDEN GEÇECEK

Yüzlerce tarihî yapının bulunduğu kültür şehri İstanbul, Avrupa kültür başkentliğine son sürat hazırlanıyor. Her gün onlarca toplantıya katılıp proje değerlendirmelerinde bulunan ve eskiye nazaran daha az uyuyan kültür işçilerinden İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, "2010 Kültür Başkentliği"ni hayatının projesi olarak niteliyor.

2010 fırsatını bulmuşken tüm tarihî eserleri seneye bitmese bile başlatmak için çalıştıklarını ifade ediyor. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da bazı haftalar birkaç kez İstanbul'a gelerek yapılan toplantılara katılmış. Bilgili, 2010 toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda Ayasofya, Sultanahmet ve Topkapı Sarayı'nın farklı ve unutulmaz biçimde aydınlatılacağını, bu çalışmaları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Enerji AŞ ile birlikte yapacaklarını ifade ediyor.

Bunun dışında "Sur-i Sultanî" projesini hayata geçirerek arkeoloji müzeleri, Topkapı Sarayı ve Gülhane Parkı'nda kalıcı değişikliklere gideceklerini anlatan Bilgili, arkeoloji müzelerine giden yolun uzatılması, Topkapı Sarayı'nın girişinde değişiklikler yapılmasının gündemde olduğunu kaydediyor. Sur-i Sultanî projesi çerçevesinde Topkapı Sarayı'ndaki birçok binanın boşaltılacağını ve depolarda saklı kalmış eserlerin sergileneceğini belirtiyor. Bu çerçevede Tarih Vakfı'na verilmiş olan Darphane'nin boşaltılarak bir kısmının arkeoloji müzelerine, bir kısmının da Topkapı Sarayı'na ekleneceğini ifade eden Bilgili, Aya İrini'nin yanındaki eski karakol binasının da kafe olarak kullanılacağını söylüyor. Topkapı Sarayı'ndaki Matbaa Lisesi'nin de İstanbul Ticaret Odası'nın desteği ile Zeytinburnu'na taşınacağını ve boşaltılacak lisenin kültürel anlamda değerlendirileceğini anlatan İl Kültür ve Turizm Müdürü, Marmaray'a yapılacak yeni müzeye de her ne kadar 2010'a yetişemeyecek olsa da başlayacaklarını aktarıyor. Bilgili, Yıldız Kompleksi'nin yenileneceğini, Haliç, kara ve Marmara'ya sınır olan onlarca kilometrelik surların temizlenerek bir turizm güzergahı haline getirileceğini de sözlerine ekliyor.

"Tüm müzelerin depolarının dolu olması yüzünden birçok eser hem sergilenemiyor hem de zarar görüyor." diyen Bilgili, bu olumsuzluğun önüne geçmek için Beylikdüzü'nde bir arazi satın alındığını ve 2010 Kültür Ajansı'nın talimatları doğrultusunda oraya tüm müzeler için ortak bir depo kurulacağını belirtiyor. Sergilenemeyen eserlerin Beylikdüzü'ne taşınması sayesinde müzelerin ziyarete açık olan bölümlerinde de büyük bir genişleme fark edileceğini aktaran Bilgili, depoların dolu olma sebebini de tarihî yapıların müze düşüncesiyle inşa edilmemesine bağlıyor.

Arif Bayraktar - Zaman
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2009 Çarşamba 13:14:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?