30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

UEFA KUPASI, İSTANBUL'A 50 MİLYON DOLAR BIRAKACAK

Ukraynalı Shakthar Donets ile Alman Werder Bremen'in Kadıköy'de oynayacağı UEFA Kupası maçı da krizden nasibini aldı. Ukrayna 12 bin biletin 5 binini UEFA'ya iade ederken karşılaşmanın İstanbul'a 50 milyon dolar gelir getirmesi bekleniyor.

Kadıköy'de 20 Mayıs'ta yapılacak son UEFA Kupası finali yaklaşırken, finalist Ukrayna tarafı ekonomik kriz nedeniyle kendisine ayırılan 12 bin kişilik bileti satamayacağını UEFA'ya bildirdi. Ukrayna ancak 7 bin bilet satabileceğini belirtirken, buradan artması düşünülen 5 bin bilet diğer finalist Alman tarafına veya Türk seyircilere satılacak.

Düzenlemeler için 2.5 milyon dolar masraf yapılan finalin İstanbul ekonomisine 50 milyon dolarlık katkı yapması bekleniyor.

Final için 8 aydır çalıştıklarını anlatan UEFA Kupası Finali Danışmanı ve TFF Dış İlişkiler Koordinatörü Sami Çölgeçen, 45-75-100 ve 130 euro olarak belirlenen biletlerin satışının bittiğini, ancak her iki takıma da ayırılan 12 biner kişilik yerin tam olarak doldurulamayacağını söyledi. Çölgeçen şöyle konuştu:
"Ancak Ukrayna'da kriz olduğu için bu takımlar kendilerine ayrılacak biletlerin hepsini alamayabileceğini UEFA'ya deklare etti. O zaman bu biletler tekrardan Alman takımına verilecek. Eğer onlar da istemezse tekrardan yaklaşık 5 bin bilet Türkiye'de piyasaya çıkabilir."

Skorbord Fener'e kalacak

Düzenlemeler çerçevesinde 450 kişilik basın tribünü yapıldığını aktaran Çölgeçen, düzenleme yapılacak yer olmadığından basın toplantısı için UEFA tarafından istenilen çadırların stadın üçüncü katındaki terasa yapıldığını belirtti. Standartlar çerçevesinde 500 bin dolara 2 adet skorbord yaptıklarını anlatan Sami Çölgeçen, bunların Fenerbahçe stadında kalacağını söyledi. Çölgeçen şöyle devam etti:
"Televizyon stüdyoları tribünlerin koltuklarından çalınarak yapıldı. Naklen yayın arabalarının konuşlanması için Kenan Evren Lisesi'nin bahçesi düzeltildi. Yapılanların çoğu sadece final için, kalıcı olmayacak. Ancak yeni takılan skorbordlar Fenerbahçe stadına kalacak."

UEFA Kupası finali için 2.5 milyon dolar harcama yaptıklarını kaydeden Çölgeçen, bunun 2 milyon dolarının UEFA tarafından karşılandığını, Türk Futbol Federasyonu olarak ise 500 - 750 bin dolar arasında masraf yaptıklarını söyledi.
2005 yılında yapılan Şampiyonlar Ligi finalinin İstanbul'a 100 milyon dolar katkısı olduğunu belirten Sami Çölgeçen, "Bu, daha küçük bir final. Hem stat küçük, hem de Şampiyonlar Ligi gibi büyük bir organizasyon değil. Yine de ben 50 milyon doların üzerinde ekonomik katkı olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Otellere kupa dopingi!

UEFA Kupası maçı otellerin de yüzünü güldürdü. Sene başından bu yana krizden dolayı yüzde 100 doluluğa ulaşamayan oteller, UEFA Kupası’yla 19-20 Mayıs günlerini dolu geçirecekler.

Marriot İstanbul Otel Halkla İlişkiler Müdürü Bilge Kadırga, "238 odalı otelimizde 20 Mayıs'ta gerçekleşecek UEFA kupasına istinaden 219 adet standart oda tükenmiş durumda. Fiyatlar executive odalarımızda iki gecelik 900 euro artı KDV, standart odada gecelik 360 euro artı KDV. UEFA gecesi otelimizin yüzde 100 doluluğa ulaşmasını bekliyoruz" dedi.

Kozyatağı ByOtell yetkilisi de UEFA dönemi için yüzde 90 doluluğa ulaştıklarını kaydetti. Çırağan Palace Kempinski Satış ve Pazarlama Direktörü Can Göktaş ise şu bilgileri verdi:

"Otelimizde bu dönemde sınırlı yer kalmış durumda, finale kalması muhtemel takımlar İstanbul ziyaretlerinde otelimizde kalmak için biz onları aramadan bize ulaştılar. Bu tarihte oda fiyatlarımız 404 euro'dan başlayarak 30 bin euro'ya kadar uzanıyor."

Taksim Elite World Otel yetkilileri, "UEFA döneminde yaklaşık yüzde 70 doluluğumuz var. Fiyatlarımız 190 euro civarında" dedi.
 

Nevin Donat-Ünsal Ereke - Sabah
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 19:00:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?