30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

YELKENLER, İSTANBUL'DA 'FORA' OLACAK

Bu yıl ilk kez yapılacak olan Avrupa kıtasının en büyük yelken organizasyonu European Pro Tour İstanbul'da start alacak. 29 Ağustos'ta başlayacak olan büyük maraton 4 Ekim'e kadar sürecek. Türk sporcuların da mücadele edeceği yarışta Avrupa'nın tüm ilgisi İstanbul'a çevrilmiş olacak.

 

2009 yılı Avrupa ve Türkiye’de yelken sporu için bir dönüm noktası olacak. Bu yıl ilk kez yapılacak olan Avrupa kıtasının en büyük yelken organizasyonu ‘European Pro Tour’un startı 28 Ağustos 2009’da İstanbul’dan verilecek. 4 Ekim’e kadar sürecek dev yelkenlilerin Avrupa’nın etrafında büyükçe bir tur atacağı dev organizasyonda İstanbul’dan hareket eden dünyanın en iyi yarışçıları önce Nice’e, ardından Barcelona’ya uğrayacak ve son olarak Brest’te şampiyon belli olacak.
European Pro Tour’u diğer yarışlardan ayıran en önemli özelliği ise yelken sporundaki ilk Avrupa Turu olması... Avrupa denizcilik tarihinde ilk defa açık deniz tekneleriyle bu ölçekte bir Avrupa Turu yapılıyor. Yarışın çok kısa bir süre içerisinde açık deniz yarışları içerisindeki en prestijli yarışlardan biri haline gelmesi bekleniyor.

Açık Deniz Yarış Tekneleri Sınıf Birliği’nin (IMOCA) en büyük yarışı olarak bilinen solo dünya turu Vendee Globe’un bu yıl sadece startında yaklaşık 300 bin kişi Fransa’nın küçük bir kasabası olan Les Sables d’Olonne ’da şampiyonlara son bir kez el sallamak için hazır bulunmuştu. Etkinlik boyunca bu küçük kente dünyanın her yerinden tam 800 bin kişi deyim yerindeyse akın etti. Üç ay boyunca dünyanın tüm ilgisi insanın doğaya karşı varını yoğunu kullanarak inanılması güç bir mücadele verdiği bu yarışın üzerindeydi. Hakkında kitaplar yazılan, filmler çekilen, yelken sporunun zirvesi, Şampiyonlar Ligi kabul edilen bu büyük yarışın şampiyonları şimdi aynı insanüstü macerayı İstanbul’dan başlayarak Avrupa çevresindeki açık denizlerde verecek.

İstanbul için büyük fırsat

Organizasyonun tıpkı Vendee Globe gibi bir yelken klasiği haline gelme potansiyele sahip olması, İstanbul’un ve Türkiye’nin tanıtımı açısından ne kadar büyük bir fırsatın kapıda beklediğini gösteriyor.

Açık deniz vahşi dalgalarına, fırtınalarına direnmek üzere tasarlanan heybetli gövdeleriyle sadece yelken sporuna gönül verenlerin değil, her kesimden insanın ilgisini çeken bu tekneler büyük yarış için son hazırlıklarını İstanbul’da yapacak. Her bir teknede beşer kişiden oluşan ekiplerin yer alacağı yarıştan günler önce bütün Avrupa’nın ilgisi 2010’da Avrupa’nın Kültür Başkenti seçilen İstanbul’a çevrilmiş olacak.

Tur sadece IMOCA 60 klasmanının dünyaca ünlü isimlerinin mücadele ettiği bir yarış olmayacak. Yelken sporunun Türkiye’deki en önemli yıldızları da bu önemli yarıştaki yerlerini alacak. Yarışta Türkiye’yi Arif Gürdenli, Vedat Tezman ve Haluk Babacan’ın aralarında yer aldığı ve iki usta Fransız yelkenciyle tamamlanan beş kişilik bir Türk-Fransız ortak takımı temsil edecek. Yelkenin ustalarıyla yarışarak uluslararası yarış tecrübesini üst seviyeye çıkaracak bu takım için tekne sponsoru arayışı sürüyor.
 

Radikal
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2009 Perşembe 17:26:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?