30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

ACİL ULAŞIM YOLUNDA PARK REZALETİ!

Bundan dokuz yıl önce, yeniden deprem olursa İstanbul trafiğinin felç olacağı hesaplandı. Ulaşım Koordinasyon Merkezi, ana arterleri ve ara sokakları belirledi... “1. Derecede Acil Ulaşım Yolu-Yol Boyunca Park Yapılmaz” diye eşek kadar ibareler konuldu... Ama bizim milletimiz kaldırım kenarını görünce park etme huyundan vazgeçemiyor bir türlü. Hatta deprem yoluna çift sıra park yapanlar dahi var!

Trafik polislerine gelince... Park yapılmaz levhasının bile bulunmadığı noktalardan araç çekmeyi bilirken “1. Dereceden Acil Ulaşım Yolu” için nedense aynı titizliği göstermiyor. Hal böyle olunca sürücüler iyice gevşiyor.

Tek tek tespit ettik
Oysa acil ulaşım yoluna değil park etmek, yavaşlayıp duraklama yapmak bile yasaktır. Yahu bırakın depremi, ambulanslara ayrılan güzergâh burası! Buraya park edenlere verilen ceza ise normal park cezasıyla aynı: 61 TL!

1. Derecede Acil Ulaşım Yolu ilan edilen yerlerde park yapanları tespit etmek için fotoğraf muhabirimiz Bünyamin’le yola koyulduk... Hafta arasıydı, saat 11.30’dan 14.00’e kadar İstanbul sokaklarında dolaştık. O kadar çok hatalı park gördük ki, çektiğimiz fotoğraflardan bir albüm yapabileceğimize karar verdik!
Ortaköy’den sahile indiğimiz anda ‘Acil ulaşım yolu’ tabelaları karşımıza çıkmaya başladı... Ve elbette tam da bu tabelanın altına park eden araçlar!

Kuruçeşme, Bebek, Baltalimanı gündüz vakti çifter çifter araçların durduğu bölgeler... Ne oluyor, üç aracın geçebileceği genişlikteki sahil yolu, sağlı sollu park yapanlar yüzünden sürekli sıkışıyor. Hele bir halk otobüsü geçmeye görsün.
Başka bir gün Eyüp’te dolaştım, hep aynı rezaletle karşılaştım.

Ya uygulayın ya da kaldırın
Tamam, İstanbul sokaklarında park yeri bulmak çok zor. Üstelik beş dakikalık işiniz varsa bile İSPARK’a beş TL vermek adaletsizlik gibi geliyor. Ama bu bahaneler, ‘Acil Ulaşım Yolu’na park etmeyi haklı kılmıyor.

Trafik polisleri, nöbet bekledikleri yerlerde ceza keseceğine dikkatini 1. derecede acil ulaşım yollarına verse... İnanın trafik sorunu bile hafifler.

Türkiye eskisi kadar kuralsız değil, istendiği zaman cezalar pekala uygulanabiliyor. Alkollü araç kullananların nasıl gözyaşına bakılmıyor, ağır cezalar getiriliyorsa, deprem yoluna park edenlere de daha yüksek ceza kesin... Bakın o zaman herkes nasıl tıpış tıpış kurallara uyuyacak!..

En iyisi ya bu levhaları kaldırın, ya da kuralları uygulayın.

Mehveş Evin - Milliyet - Cadde
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2009 Cumartesi 19:28:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
s b IP: 78.181.85.xxx Tarih : 19.04.2010 01:02:31

ana yollarda park sorunu olmasada taliyol tıkalıysa o anayolda trafik tıkalıdır o yüzden öncelikle tali yolun ana yola birleştiği 100 metrelik mesafede parklanma engellenmelidir daha sonra otobüs durakları kamunun faydalandığı yerler kavşak içleri  dönemeçler  köprülerde durma ve parklanma engellenmelidir özellikle anayol kenarlarında bulunan otopark sahpleri otoparklar dolu ise vatandaşı bilgilendirecek işaret koymalıdır. ana yola bırakılan araç sahibinin ortalama 10 dakika içinde aracını kaldırır yada aracının yakınındadır  uzağa gitme ihtimali yok denecek kadar azdır. tali yolda ise araçsahibi uzun süreli aracını bırakıp gitmiştir o yüzden araç çekme işlemi ana yollarda pek görülmez. çünkü arac sahibi çekmeden anons eder etmez aracını kaldırır.

tabiki burada en büyük sorun belediyenin esnafına ispatlayamadığı otopark sıkıntısıdır eğer bir yerde önemli yolda park sırası dizilmişse oranın esnafındandır bunun için toplu bir karar alınmalı ayrı bir ceza yada uygulamaya gerek vardır

böyle durumda esnaf ne yapsın polis ne yapsın  polis esnafa aracını kaldır diyor tamam ama bundan sonra nereye koyalım diyorlar otopark diye bir şey yok mahallelerinde haklılar yönlendireceği elinde birşey yok  bu sadece eli kolu bağlı adamı dövmek gibi bir şey ama esnaf müşterisinin aracını park ettiriyorsa o ayrı konu iş ticaraete biniyor adam devletin yolunu kullanarak işkal ederek müşterisini ağırlıyor buda diğer yönü böyle durumda cezalandırılmalılar ayrıca ben bu esnafların aklına hayret ediyorum her zaman yaya müşterisi araclı müşterisinden fazla olacağından dükkanının önüne araç koyarak dükkanını gizlediğinden bu esnaf kar ettiğini zannederek aslında çok zarar veriyor kendine bilmiyor sözde akılı diş geçirebilen . buda Allahın lütfu diğer mevzu da otoparkçılar arkadaş önemli bir gün oluyor günlüğünü 10 liraya çıkarıyorlar e bu vatandaşa yazık değilmi bir insan istanbula ziyarete geldiyse nereden bbaksan 5 ilçeye yolu uğruyor ve her gittiği yerde bu kadar para verirse vatandaş aylığını otoparka otomatik ödeme yaptırsın ozaman bizim insanlarımız çok fırsatçı bu yüzden otopark ücretleri ya devlet  konttrolünde olmalı yada ücretleri her yerde aynı yapmalı yazık vatandaşa bizim vatandaşımız birde art niyetli polise soruyor aracımı nereye bırakayım poliste buralar yasak diyor ve en yakın otoparkı gösteriyor bu kez  bunlar otoparkın adamları otoparklarıla anlaşıyorlar yoksa bana yol gösterirmi polis ne yapsın evlet levha koymuş vatandaş uymuyor poliste uymayanlara işlemini yapıyor yada oraya parkı engelliyor madem böyle düşünüyorsun be vatandaşım ev alma araba alma otopark al sende bu işi yap kim bilir sen ne olacaksın

emeğe saygımız olmalı mesleğe saygımız olmalı bir şey söyleniyorsa yasal olarak ona uymalıyız yoksa içinden bırak tek çıkmayı topluum  olarak çıkamayızve etraf fırsatçılarla dolar vatandaşım görevini yapsa memur görevini yapsa her şey yolunda gider bizim milletimiz zordan anlamaz bizim milletimizin gönlünü alırsan her şeyi yapar azimlidir direnir  sıcak kanlıdır etrafına hep yardımcı olmak ister aslında