30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

GECEKONDULAR TEMİZLENİYOR, PARK, HASTANE YAPILIYOR

Şehirlerin yaşadığı sorunların başında kaçak yapılaşma geliyor. Genellikle herkesin ortak malı sayılan Hazine arazileri üzerine yapılan yasadışı kaçak yapıların yıkılması, toplumun genelinin faydalanacağı yeşil alan, otopark, yol veya hastane gibi hizmet birimlerinin inşasına imkan sağlıyor.

Kaçak yapılaşma sorununun en çok yaşandığı illerin başında gelen dünya şehri İstanbul'da son 10 yılda 18 bin kaçak yapı yıkıldı. İstanbul'da göçlerle birlikte artan kaçak yapılaşma, ne kaçak yapıyı yapana, ne de şehre yarıyor. Çünkü kaçak yapı sahipleri bir süre sonra kendileri de hızla çevreyi dolduran kaçak yapılardan mağdur ve şikayetçi olmaya başlıyor. Her yeri dolduran kaçak yapılar, insanî ve medenî yaşam imkanını yok ediyor, şehrin dokusunu bozuyor.

Kanunlar; şehri, şehirde yaşayanların insanî ve medeni yaşama haklarını yok eden kaçak yapılaşmayı olmadan önce önleme ve olduktan sonra da yıkma görev ve sorumluluğunu belediyelere yüklüyor. İstanbul'da bu görevi büyükşehir ve ilçe belediyelerinin zabıta müdürlüklerinin yanı sıra İSKİ ve Boğaziçi İmar Müdürlüğü yerine getirmeye çalışıyor. Ancak yasalarla sorumlu tutulan bu kurumlar, görevlerini yerine getirirken gerek içeriden gerekse kaçak yapı sahiplerinden engellemelerle karşılaşıyor. Örneğin, 29 Mart yerel seçimleri öncesinde ve sonrasında Ümraniye, Sultanbeyli, Başakşehir ve Arnavutköy'de yapılan yıkımlarda yoğun direnişle karşılaşıldı. Yıkıma direnmek isteyen bir babanın çocuğunun boğazına bıçak dayaması ve bir yıkım ekibi çalışanının kaçak yapı sahibi bir vatandaş tarafından silahla vurulması, kaçak yapılaşmayla mücadelenin zorluğunu gösteren örneklerden sadece birkaçıydı.

KAÇAKTAN TEMİZLENEN ARAZİLERE 28 HASTANE

Hazine arazileri üzerine yapılan kaçak yapıların yıkılması sayesinde toplumun ortak kullandığı çok sayıda hizmet alanı kuruldu. Mesela, son 5 yılda kaçak yapı yıkımı gerçekleştirilen Hazine arazileri üzerinde 28 hastane ve sağlık ocağı inşa edildi. 486 yıkım yerinde yol ve köprü inşasına başlanıldı. Şehrin en önemli nefes alma yerleri olan yeşil alanlar da Hazine arazilerinin kaçak yapılardan temizlenmesi sayesinde hizmete sokuldu. Yıkımlar sonrasında 111 alan, yeşil alan ve park yapıldı. Yıkım alanlarından 105'inde ise kentin en önemli sorunlarından olan düzensiz derelerin ıslahı çalışması gerçekleştirildi.

 

Hüseyin Keleş - Zaman
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 20:45:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?