30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

HALİÇ'İN HUYU DA SUYU DA DEĞERLENECEK

Tüm medeniyetler için önemli bir kültür ve ticaret vadisi olan Altınboynuz'un görkemli günlerine geri döneceğine Su Forumu'yla birlikte herkes inandı.Leonardo da Vinci Köprüsü ve 200 metre yüksekliğindeki dönme dolap, Karadeniz'e uzanan nostaljik tren Haliç'in suyuna katma değer katacak.

 

200 metre yüksekliği olan seyir amaçlı dönme dolapTarihçiler Polibios ve Strabon'un bir zamanlar insanların elleriyle balık tuttuğunu anlattığı Haliç, şimdi bir kez daha kültürün ve turizmin merkezi olmak için gün sayıyor. Su Forumu'yla dünyanın gözlerini kamaştıran Altınboynuz'un yakın gelecekte nasıl bir çekim merkezi olacağına artık herkes inanıyor. Nasıl olmasın ki, Haliç'in tarihine bakmak bile yeterli ipuçlarını veriyor. Hz. Muhammed'i evinde misafir eden Eyüp Sultan'ın manevi atmosferi bile başlı başına dünyadaki Müslümanların ilgisini çekmeye yetiyor. Fener Rum Patrikhanesi Ortodoks Hıristiyanlar için kutsallığını muhafaza ediyor. Bir çok medeniyetin kültür ve ticaret hayatında önemli bir merkez olan Haliç'in Sadabad günlerini, palamut balıklarının cirit attığı masmavi sularını hatırlayan insanlar özlemle yeniden o günlerin gelmesini bekliyor.

SİLÜETİ SUYA DÜŞEN PROJELER

Haliç'ta artık kokudan eser olmadığını sadece İstanbul değil, dünya alem biliyor. Binlerce dünyalıyı bir hafta boyunca ağırlayan Feshane ve Sütlüce Kültür ve Kongre Merkezi'ni kuş bakışı gören Pierre Loti'nin enfes manzarası, hemen birkaç adım ötedeki Miniatürk, yine birkaç yüz metre aralıklarla konuşlanan Bilgi Üniversitesi'nin kültür merkezli Santralistanbul kampüsü, Rahmi Koç Müzesi, Haliç'e şimdiden başlı başına değer katıyor. Yunus Gösteri Merkezi Dolphinarium'la zenginleşen Haliç dünyanın önemli durgunsu spor parkurlarından birisi olarak biliniyor. Altınboynuz Haliç Kürek ve Kano Yarışması ve Balkan Kürek Şampiyonası gibi müsabakaların yanında Red Bull Airrace World Series gösteri uçaklarının saate 450 km hızla yaptıkları gösterilere de ev sahipliği yapıyor. Altınboynuz'u daha da parlatacak asıl projeler ise sırada bekliyor.


VİNCİ'NİN KÖPRÜSÜ HALİÇ'TE

Yıldızı gittikçe parlayan Haliç için Eyüp Ak Parti Belediye Başkan Adayı İsmail Kavuncu'nun ilginç projeleri var. Kavuncu Silahtarağa bölgesine seyir amaçlı bir dönme dolap yaptırmayı düşünüyor. 200 metre yükseğe çıkacak olan dönme dolap İstanbul'un muhteşem manzarasını gökyüzünden izleme şansı verecek. 20-40 kişilik kabinlerde nikahlar kıyılabilecek, müzik eşliğinde yemek yenilip, çay kahve içilebilecek. Avrupa'da örnekleri bulunan dönme dolap için yüzlerce metre kuyrukların oluştuğunu anlatan Kavuncu, kim seçilirse seçilsin bu projenin Eyüp Sultan ve Altınboynuz için çok önemli olduğunun altını çiziyor. Yine Kavuncu'nun Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak yürüttüğü ve daha önce de gündeme gelen Leonardo Da Vinci köprüsü geleceğin Haliç'içini bir gerdanlık gibi süsleyecek.Yine hem Kavuncu'nun hem de Kağıthane Belediyesi'nin canlandırmak için projeler hazırladığı Dekovil Hattı, Altınboynuz'un bir ucunu Karadeniz'e kadar ulaştıracak. Silahtarağa Elektrik Santrali'nin kömür ihtiyacını karşılamak için yapılan bu demiryolu yeniden hizmete açılacak. Bu hat hem belde ve köyleri turizme açacak hem de Karadeniz sahil şeridine ulaşımı sağlayacak.


SAHİLDEN TRAMVAY GEÇECEK

Genç bir girişimci olan İsmail Kavuncu Haliç'e özel bir önem veriyor. Sahil kesimi tamamen yeniden düzenlenerek, seyir terasları, fayton- bisiklet yolları, sandal iskeleleri, kafeler, tarihi kahvehaneler, çocuk parkları, çocuklar için atla gezi alanları, kaykay ve paten pistleri, mini golf alanı, maket gemi yüzdürme alanı, mini el sanatları çarşısı, sergi alanları ve kütüphaneler diğer projeler ararasında. Anıtlar Kurulu'ndan onayı alınan modern nikah salonu da geniş otoparkı, kafeleri, kokteyl salonları ve restoranlarıyla Haliç kenarına inşa edilecek. Haliç'te deniz ulaşımı da yeni dönemle birlikte daha aktif kullanılacak. İDO ile yapılacak işbirliği ile tekneler Haliç'in en uç noktasına kadar hem seyir hem ulaşım sağlayacak. Kısaca bir zamanlar sandalların yol almakta zorlandığı Haliç'in bir damla suyu bile artık çok değerli..
 

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 23 Mart 2009 Pazartesi 19:32:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?