3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

İL ÖZEL İDARESİ 'KÜLTÜR BAŞKENTİ'NİN ESERLERİNİ YENİDEN İNŞA EDİYOR

İstanbul İl Özel İdaresi 5 yılda 47 tarihî eserin restorasyonunu tamamladı. Restorasyonu bitirilenler arasında Topkapı Sarayı'ndan Yıldız Sarayı'na, Ayasofya Müzesi'nden arkeoloji müzelerine kadar birçok önemli eser yer alıyor.

Proje çizimleri biten birçok önemli eserin restorasyonu ise devam ediyor. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, restorasyonu tamamlanan tarihî eserlerin tekrar ziyaret edilmesi gerektiğini belirterek, "Tarihî yapıların yeni yüzleri halktan tam not alacaktır. Ancak yapılanlarla övünüp duramayız. Restorasyon çalışmalarına 2010 hedefi dolayısıyla hızla devam edeceğiz." dedi. İl Özel İdaresi; birçok tarihî yapının bakım ve onarımıyla, İstanbul'un çehresini adeta yeniledi. Bugüne kadar 50'ye yakın tarihî eserin restorasyonu tamamlanırken, 16 eserin projesi çizildi, 20'ye yakın eserin bakım ve onarımı da devam ediyor. 8 proje ise onay almak üzere genel kurula gönderildi. Restorasyonu tamamlanan tarihî yapılar arasında Topkapı Sarayı, Yıldız Parkı, arkeoloji müzeleri, Fatih Sultan Mehmet Türbesi, Mimar Sinan Türbesi gibi önemli eserler bulunuyor.

Özel İdare'nin; restorasyon, onarım, güçlendirme, modernizasyon, çevre düzenlemesi ve teşhir-tanzim işlerine 2003 yılında başladığını ifade eden Genel Sekreter Kaya, 5 yılda İstanbul'un gençleşmesi için 150 milyon YTL kaynak aktardıklarını anlattı. Bu yıl tarihî eserler için 37 milyon kaynak ayrıldı. Bakım ve onarımı yapılan tarihî yapılar arasında Topkapı Sarayı'nın depoları, Ağalar Camii, Bağdat Köşkü, Alay Köşkü, Revan Köşkü, arkeoloji müzeleri, Yıldız Sarayı'ndaki Harem yapıları, Ayasofya'da bulunan 3. Mehmet, 3. Murat ve Şehzadeler Türbesi, Bab-ı Ali çeşmeleri, Atatürk Kültür Merkezi, Nişantaşı Vali Konağı, 2. Beyazıt Hamamı, Büyükada Halk Kütüphanesi, Çeliktepe Halk Kütüphanesi gibi çeşitli yapılar yer alıyor. Topkapı Sarayı'ndaki silahlar bölümü ve mutfaklar ile arkeoloji müzelerinde bulunan kimyahane ve laboratuvarların da proje çizimleri tamamlandı. 1. Abdülhamit Türbesi, Kâğıthane Zabıt Mektepleri, Nuruosmaniye Türbesi ile Eyüp Sultan'daki 5. Mehmet Reşat Türbesi'nin restorasyonu ise devam ediyor.

Arif Bayraktar - Zaman
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 17:49:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?