30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İSTANBUL, YAŞAM KALİTESİ LİGİNDE 7 BASAMAK BİRDEN DÜŞTÜ

İstanbul 215 şehir arasında yapılan ’yaşam kalitesi’ araştırmasında 7 basamak birden düştü. Uluslararası insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın araştırmasında Viyana birinciliği Zürih’in elinden alırken, bir önceki araştırmada 114’üncü sırada olan İstanbul, 121’inciliğe geriledi.

İstanbul, ’yaşam kalitesi’ açısından dünya sıralamasında geriliyor. Uluslararası insan kaynakları yönetim danışmanlığı firması Mercer’ın her yıl gerçekleştirdiği Yaşam Kalitesi Araştırması sonuçlandı. Tüm dünyada 215 şehirde gerçekleştirilen araştırma, Mercer tarafından yapılmış en son küresel yaşam kalitesi anketinden yararlanılarak hazırlandı. Mercer araştırması için 2008 yılının eylül-kasım döneminde toplanan veriler, 10 ayrı kategori arasında gruplanan 39 faktöre dayandırılarak analiz edildi. 215 şehrin dahil olduğu Yaşam Kalitesi Araştırması’nda puanlama, New York baz alınarak gerçekleşti. Bu doğrultuda 100 puana sahip referans şehir New York, sıralamada geçen yılki yerini koruyarak 49’uncu oldu.

Viyana birinci oldu

Bu puanlama esasına göre 2008 yılında 107.9 puanla ikinci sırada yer alan Viyana, 2009 sıralamasında puanını 108.6’ya çıkararak listenin en tepesine oturdu. Bu sonuca göre geçen yılın birincisi Zürih sıralamada ikinci olurken, 2008’de Viyana ile ikinciliği paylaşan Cenevre ise üçüncü sıraya düştü. Türkiye’nin sadece İstanbul’la temsil edildiği araştırmada İstanbul, 2008 yılındaki yükselişini sürdüremedi. 2008 yılında bir önceki yıla kıyasla 7 basamak yükselerek 114’üncü sıraya gelen İstanbul, 2009 sonuçlarında yine 121’inci sıraya indi.

Avrupa, ABD’nin önünde

Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması sonuçları kıtalar bazında değerlendirildiğinde Avrupa kentleri bir kez daha dünyanın ilk 10 sırasına hakim konumda. Viyana, Avusturya’nın politik ve toplumsal ortamındaki iyileşmelerin ardından derecelemelerde bir üst sıraya yükselerek dünya ölçeğindeki en iyi yaşam kalitesine sahip şehir olurken, dünya sıralamasının ilk 10’unun geriye kalan bölümüne Alman ve İsviçre kentleri göze çarpıyor. Bu kentlerin çoğu geçen yılın dereceleme ve puanlarını muhafaza ederken, ikinci sıradaki Zürih’i, Cenevre, Duesseldorf, Münih, Frankfurt ve Bern izliyor. 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılan bir dizi ülkede, istikrarın artması ve geçim standartlarının yükselmesi sonucunda birçok Doğu Avrupa kentinin yaşam kalitesinde yükselme görüldüğünün ifade edildiği araştırma sonuçlarında, Amerika kıtasında ise Kanada ön plana çıkıyor. Vancouver listenin ilk beşinde yer alırken, Honolulu en yüksek yaşam kalitesi olan ABD kenti olarak görünüyor. Washington ve New York’un sırasıyla 44 ve 49’uncu sıralarda kaldığı Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması’na göre popüler şehirlerden Paris 33, Londra 38, Milano 41, Madrid 48 Los Angeles ise 59’uncu sırada.

Şirketler ücret ayarlamasını bu araştırmaya göre yapıyor

MERCER Türkiye Genel Müdürü Sibel Yücesan araştırmanın amacını şöyle anlattı: "Mercer’ın yaşam kalitesi anketi firmalar için mobil işgücünün ücret ayarlaması için son derece önemli referans kaynaklarından bir tanesi. Firmalar, çalışanlarını bir ülkeden diğer bir ülkeye gönderirken ücret ayarlaması için gönderdikleri şehrin yaşam kalitesi indeksini göre bir meşakkat ödeneği belirliyorlar. Meşakkat ödeneği iki ayrı şekilde verilebiliyor. Çalışanın baz ücretinin yüzde 5-50 arasında bir ödenekle artırılması ya da sabit bir ödenek olarak ayrıca ücrete eklenmesi. Bir şehrin yaşam kalitesi indeksinin düşük olması, meşakkat ödeneğini yükseltirken, bu durumun tersi geçerli olmuyor. Yani bir çalışan yaşam kalitesi indeksi yüksek olan bir şehre gönderildiğinde maaşında bir düşüş olmuyor".

Yaşam kalitesi en düşük şehir Bağdat

ASYA ve pasifik okyanusu bölgesindeki kentlere bakıldığında Auckland (4) yaşam kalitesi açısından bölgedeki en yüksek dereceli kent konumunda. Bölgedeki kentlerin çoğunluğu geçen yıla benzer derecelerini muhafaza ederken, Singapur 2008’den bu yana altı sıra yükselerek bölgenin en hızlı yükselen kent-devleti oluyor. Benzer şekilde Pekin de derecelemede üç basamak çıkarak 116’dan 113’e yükselirken bu yükselmenin asıl nedeni geçen Ağustos’taki Olimpik Oyunları’ndan bu yana toplu taşımacılık tesislerindeki iyileşmelere bağlanıyor. Mercer Yaşam Kalitesi Araştırması Orta Doğu sonuçlarında Dubai bölgenin en iyi yaşam kalitesine sahip kenti olurken, Bağdat 215’inci sıra ile tablonun en altındaki yerini muhafaza ediyor. Güney Afrika sonuçlarında geçmişte bölgede en iyi yaşam kalitesine sahip kent olan Cape Town, bu yılın derecelemesinde önemli bir düşüş gösterdi. Bu durum, 2008 yılında Güney Afrika’nın ana kentlerindeki şiddet hareketlerine bağlanmakta.

Altyapı sıralamasında İstanbul 113’üncü oldu

MERCER’in Yaşam Kalitesi Araştırması aynı zamanda bu yılın derecelemesinde, elektrik temini, su temin edilebilirliği, telefon ve posta hizmetleri, toplu taşımacılık sağlanması, trafik sıkışıklığı ve yerel hava limanlarından uluslararası uçuşların kapsamına dayandırılan en iyi altyapıya sahip kentleri de tanımlıyor. Singapur 109.1 puanla altyapı indeksinin en tepesinde yer alırken, onu ikinci sırada Münih, üçüncü sırada Kopenhag takip ediyor. Singapur etkili ve yoğun toplu taşımacılık ağının yanı sıra çok iyi tesisleri ve bağlantıları olan havalimanı ile ön plana çıkıyor. Japon kentleri Tsukaba ve Yokohama sonraki iki sırayı doldururken, onları eş puana sahip Dusseldorf, Vancouver ve Frankfurt’un takip ettiği altyapı sıralamasının da son sırasında 19.6 puanla Bağdat yer alıyor. Bu değerlendirmede İstanbul ise 113’üncü sırada.


 

..
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2009 Çarşamba 17:59:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?