30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

İSTANBUL SENFONİSİ, 2010 KÜLTÜR BAŞKENTİ'NE YAKIŞACAK

Piyanist ve besteci Fazıl Say, ''yedi tepeli şehir'' İstanbul ile 4 Anadolu kentinin güzelliklerini Türk ezgileriyle anlatacak. İstanbul 2010 Kültür Başkenti projesi kapsamında senfoni besteleyen Say, sivas, Malatya, Diyarbakır ile Artvin'in Hopa ilçesini de sonatla işleyecek.

Nostaljik İstanbul notalarda

Şu günlerde ''İstanbul Senfonisi'' adlı eser üzerinde çalıştığını ifade eden Fazıl Say, Benim ilk senfonim. O eserde orkestra içine kanun, ney ve Türk vurmalı sazlarını eklemeyi düşünüyorum'' diyerek yeni projesine ilişkin bilgi verdi.

Bu yapıtın prömiyerinin Mart 2010'da Köln'de yapılacağını belirten sanatçı, daha sonra da İstanbul 2010 yılı kültür başkenti projesi kapsamında yapıtın Türkiye prömiyerinin İstanbul'da gerçekleştirileceğini kaydetti.

Eserin temasında Türk ögelerinin bulunduğuna işaret eden Say, ''Şöyle ki, eser 4-5 bölümden oluşacak. İlk bölümünün adı 'Nostalji' zaten, bilindik bir İstanbul melodisi ile başlıyor, benim bulduğum ama biraz eski zamanlara götüren bir şey...'' dedi.

Türkiye'nin ve dünyanın pek çok kentinde yıl boyu turnelerinin olduğunu hatırlatan Fazıl Say, bu şehirlerin bazılarının kendisini çok etkilediğini söyledi. Bu kentlerden ilham alarak besteler yaptığını anlatan Say, yeni bestesinde yer vereceği kentleri de şöyle aktardı:

''Benim, kafamda yarattığım bir olay var, yazacağım eserlerde gittiğim şehirlerden, etkilendiğim şeyleri koymak gibi... Mesela, kafamın içinde bir viyolonsel-piyano için sonat var. Bu eser için de 4 Anadolu şehrinden görüntüler almak istiyorum. Bunlar örneğin, sivas, Diyarbakır, Malatya ve Artvin'in Hopa ilçesi. Ben bu şehirlere gittim ve oralarda da çaldım. O dört yerde, oraları en çok anlatan, belki oranın yerel bir halk musikisinden yola çıkarak bir şey yapacağım. Bunun üzerinde de çalışıyorum.''

 

Şule Türker - Vatan
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 23:27:37
Güncelleme :23 Şubat 2009 Pazartesi 23:39:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?