4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

İstanbul'un senaryolarla savaşı

17 Ağustos öncesi İstanbul için ‘dört felaket senaryosu’ yeniden gündemde. Tek çare deprem master planı, önlemlere harcanacak para 366 milyon 682 bin YTL

İSTANBUL - 17 Ağustos’un yıldönümü yaklaşırken Kandilli’nin, ‘Büyük deprem riski yüzde 60’ açıklamasıyla yüreklerin ağızlara geldiği İstanbul’da dün de Büyükşehir Belediyesi olası afete hazırlık planını açıkladı. Japonlarla yapılan ve 70-90 bin ölüm öngören dört deprem senaryosunu yeniden gündeme getiren belediyeye göre tek çare, kentsel dönüşüm. Belediye deprem risk yönetimi için 366 milyon 682 bin YTL harcayacak.

Japonlarla birlikte yapıldı


Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, önceki gün, “Marmara’da deprem olasılığı yüzde 60 civarında. Depremin 30 yıl içinde olmasını öngörüyoruz” demişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin dün yaptığı açıklama ise olası büyük bir depremin sonuçlarını gözler önüne serdi. Belediyenin 2003 yılında Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile ortaklaşa yürüttüğü Deprem Risk Analiz Çalışması kapsamında, İstanbul için dört farklı deprem senaryosu geliştirildi.

Kurtarma değil önleme


Açıklamaya göre belediye, afet sonucundaki hasar veya enkazın altından insan kurtarmak için değil, enkaz altında insan kalmamasını ve maddi hasarın en az olmasını sağlamak için çaba sarf ediyor. Bu amaçla, İstanbul’u etkileyecek olan depremin kenti nasıl etkileyeceği ve bu tehlike karşısında yapılması gereken eylem planı ve stratejilerin neler olması gerektiği ortaya konulmaya çalışılıyor. Bu amaçla İBB Kent Jeolojisi ve Deprem İzleme Projeleri’ne ek olarak JICA ile ortaklaşa yürütülen Deprem Risk Analizi Çalışması kapsamında, İstanbul’un deprem durumu bilimsel olarak teşhis edildi. JICA çalışması kapsamında dört Japon ve 10 Türk bilim adamı, 15 Japon ve sekiz Türk mühendisle dört farklı senaryo depremi esas alındı. Büyüklükleri 6.9, 7.4, 7.5 ve 7.7 olan depremlerin, mahalle bazında meydana getireceği olası hasar belirlendi.


Senaryoda yaklaşık 725 bin bina, 3 milyon 40 bin hane ve yaklaşık 9 milyon gece nüfusu hesaplandı. Bu rakamlarla yaşanacak 7.5 veya 7.7 büyüklüğündeki bir depremde 70-90 bin can kaybı öngörülüyor. (Radikal)

Tahmini sonuçlar

Depremin büyüklüğü 7.5 veya 7.7.
70-90 bin ölü
135 bin ağır yaralı
500-600 bin evsiz aile
50-60 bin ağır hasarlı bina
1000-2 bin noktada su sızıntısı
30 bin servis kutusunda gaz sızıntısı
Elektrik kablolarının yüzde 3’ünde kopma
140 milyon ton enkaz
1 milyon kişi için kurtarma operasyonu
ve 330 bin çadır
40 milyar dolarlık maddi kayıp

Belediye tek tek deprem önlemlerini açıkladı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), dün yaptığı açıklamada, İstanbul’un deprem senaryolarında ortaya çıkan kara tabloya karşı aldığı önlemleri de sıraladı. Açıklamaya göre zararları en aza indirmek için Deprem Master Planı hazırladı. Bu planda yer alan öneriler doğrultusunda Zeytinburnu’nda başlatılan kentsel dönüşüm projesi, İstanbul genelinde de uygulanacak. ‘Zeytinburnu Kentsel Dönüşüm Projesi’nin ardından, Fatih ve Küçükçekmece’deki binaların deprem açısından tek tek incelenmesine başlandı.

16 bin bina tarandı


Proje kapsamında, Zeytinburnu ilçesinin zemin durumu incelenip mikrobölgeleme çalışması yapıldı. Toplam 16 bin 31 bina kademeli taramayla incelendi, yıkılması muhtemel ,binalar tespit edildi. 2 bin 295 bina riskli çıktı. Kentsel dönüşüm
için gerekli hukuki çalışmalar bitirildi.


Türkiye’nin ilk kentsel dönüşümünün yapılacağı Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nde projeyi İBB ve KİPTAŞ A.Ş ortaklaşa yürütecek. Projede eşdeğerlilik ilkesi geçerli olacak. Bir yapının karşılığı ne ise o oranda karşılığı verilecek. Dükkânlar da aynı eşdeğerlilik esasıyla hak sahiplerine dağıtılacak. Daha büyük daire isteyenler de aradaki farkı ödeyerek bu dairelere sahip olabilecek. 63 bin 300 metrekareyi kapsayan proje kapsamında, 1038 konut yıkılıp, 1536 konut inşa edilecek. Aynı şekilde, 212 dükkân da inşa edilerek hak sahiplerine verilecek. İlk etabı 24 ayda, tamamı üç yılda tamamlanacak. Planlama alanı 54 bin 415 metrekare olan Sümer Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi’nde 100 bin metrekare büyüklüğünde bir alışveriş merkezi de inşa edilecek. Proje için 450 milyon YTL harcanacak.
‘Fatih ve Küçükçekmece Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında ise iki ilçenin zemin durumu incelenerek, mikrobölgeleme çalışması yapıldı. Güçlendirme çalışmaları sürüyor.


İBB, Deprem Risk Yönetimi’ne 366 milyon 682 bin YTL ayırdı. Ayrıca, bugüne kadar bilimsel çalışmalar için 4 milyon 369 bin 340 YTL destek verildi. Jeolojik haritalar için 18 milyon YTL harcama yapıldı. Deprem tehlike haritaları, sıvılaşma haritaları, zemin büyütme haritaları ve tsunami haritası hazırlandı. İstanbul’da 135 bin metrekare sondaj yapıldı. İGDAŞ, yer altındaki çelik hatlara 110 otomatik gaz kesme vanası yerleştirdi.

Üç helikopter, 228 araç

Afet Koordinasyon Merkezi’ne ambulans, kurtarma, denetleme ve trafik kontrol amaçlı üç helikopter alındı. 2004 yılında 1852 olan personel sayısı 4 bin 982’ye yükseltildi. 2004 yılında 38 olan itfaiye istasyonu sayısı 70 istasyona çıkarıldı. 2004 yılında 292 adet olan itfaiye araç sayısı 519’a ulaştı. Aynı anda 100 bin kişiye hizmet verebilecek lojistik destek merkezi kuruldu.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne canlı yayın aracı, 18 metre itfaiye müdahale ve merdiven aracı, kurtarma aracı, 24 metre otomatik itfaiye merdiven aracı, tehlikeli madde müdahale aracı, 15 adet dar alan itfaiye aracı, robotik itfaiye aracı, yangın söndürme itfaiye aracı, haberleşme aracı gibi toplam 228 araç alındı.

14 merkezde aktivite takibi


İstanbul’un mikro deprem aktivitesini izlemek için 14 Deprem İzleme ve Kayıt İstasyonu kuruldu. TÜBİTAK işbirliğiyle Marmara Bölgesi’nde bulunan mevcut fay güzergâhları üzerine yerleştirilen 16 hidrolik istasyonda, kaynak sularının fiziksel ve kimyasal değişimiyle birlikte, radon gazı değişimi günlük bazda izleniyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 18:47:27
Güncelleme :15 Ağustos 2008 Cuma 18:58:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?