30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

KUÇÜK TÜRKİYE İSTANBUL BAŞKANINI ARIYOR

'Küçük Türkiye' İstanbul'da yerel yönetimleri hedefleyen siyasi partiler seçime iddialı adaylarla giriyorlar. AK Parti Topbaş'la kazanacağına inanırken, CHP Kılıçdaroğlu'yla sürpriz peşinde

AK Parti, Topbaş ile 'yola devam'
İstanbul'da ulaşıma yatırdığı dev bütçeyle yatırım rekoru kıran Kadir Topbaş, 29 Mart seçimlerinde de AK Parti'nin adayı

AK Parti, 29 Mart yerel seçimleri için şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ile devam kararı aldı. Son anketlerde en yakın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'na fark atan Kadir Topbaş, eğer yeniden seçilirse İstanbul'da

üst üste seçilen ilk başkan olmanın

gururunu yaşayacak.

EN BÜYÜK YARIŞ 8 YENİ İLÇEDE

AK Parti, başkan aday adaylarının kıyasıya yarıştığı partiler arasında başı çekti. İstanbul'da halen 32 belediye başkanlığı koltuğundan 26'sına sahip AK Parti'de en büyük yarış ilk kez seçime girecek 8 yeni ilçede oldu. Yeni imar alanları bakımından zengin olan yeni ilçelerden Arnavutköy'de Ahmet Haşim Baltacı, Merkez Bankası'nın da taşınması gündemde olan Ataşehir'de Kadıköy İlçe Başkanı Abdülkadir Ömer Abamor ve lüks konut projeleriyle gündemden düşmeyen Çekmeköy'de Ümraniye İlçe Başkanı Ahmet Poyraz ipi göğüsleyen isimlerdi.

'ONLAR' ŞİMDİ VATANDAŞ

AK Parti, 29 Mart'ta yarışacak adaylarını seçerken, adı yıpranmış veya partiyle arası soğuk olanları ayıklama yoluna da gitti. Beykoz (Muharrem Ergül), Esenler (Mehmet Öcalan), Eyüp (Ahmet Genç), Kartal (Arif Dağlar), Pendik (Erol Kaya), Sarıyer (Yusuf Tülün), Sultanbeyli (Alaattin Ersoy), Tuzla (Mehmet Demirci) ve Üsküdar (Mehmet Çakır) belediye başkanları, bu kez yeniden aday gösterilmedi. Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er de Eminönü'nün ilçe olmaktan çıkartılıp Fatih'e bağlanmasıyla koltuğundan olan bir diğer talihsiz başkan oldu.

SELAMİ ÖZTÜRK'ÜN RAKİBİ MİMAR M.SİNAN GENİM

2004 yerel seçimlerinde tüm yurtta ve İstanbul genelinde yaptığı oy patlamasını Bakırköy, Beşiktaş, Kadıköy ve Şişli'ye taşıyamayan AK Parti, bu kez kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerle özellikle bu

4 ilçede başarılı olmayı hedefliyor. Bakırköy'de işadamı Oğuz Satıcı'yı aday gösteren AK Parti, Beşiktaş'ta ise ANAP'ın eski başkan yardımcılarından Fatma Sibel Çarmıklı'yı aday gösterdi. AK Parti, Kadıköy'de CHP'li Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün karşısına Beylerbeyi ve Topkapı Sarayı gibi tarihi eserlerin restoresinde görev alan mimar Mustafa Sinan Genim'i çıkardı. Şişli'de ise kazanmasına yüzde 100 gözüyle bakılan DSP'li Mustafa Sarıgül'ün rakibi olacak AK Partili aday Şişli İlçe Başkanı Emin Haberdar.

Kazanırsa niçin kazanır?


1) 5 yıllık başkanlığı döneminde özellikle ulaşıma yaptığı devasa yatırımlarla İstanbulluların gönlünü fethetti.

2) Hükümetle aynı partiden olması, İstanbul'da yapacağı hizmetlerde Ankara'nın tam desteğini almasını sağlıyor.

3) En güçlü rakibi Kemal Kılıçdaroğlu da tıpkı bir önceki CHP adayı Sefa Sirmen gibi 'ithal' bir aday.

4) Belediyenin yardım paketleri yüzde 60'ı kaçak yapılarda oturan İstanbullularca memnuniyetle karşılanıyor.

5) Kılıçdaroğlu'nun partisi CHP'nin yıllarca şeriat geliyor diye vaveyla koparıp çarşaf ve Kuran kursu açılımı yapıyoruz diyerek kemikleşmiş kadrolarının bile tepkisini alması.

6) AK Parti kadrolarının nasılsa kazanmamız garanti demeyerek kapı kapı dolaşıp oy istemeyi sürdürmesi, iyi günde kötü günde seçmenini yalnız bırakmaması.

7) CHP'nin genel siyaset anlayışı ve argümanının toplumda sayıca daha az olan 'Beyaz Türkler'e yönelik olması. AK Parti'nin ise 'ötekiler' olarak tanımlanan toplumun yoksul alt ve orta sınıflarını etkiliyor olması.

8) Deniz Baykal'ı bir türlü içine sindiremeyen Türk seçmeninin ve hatta sosyal demokratların bir kısmının

sırf Baykal antipatisi yüzünden ve belki bu sefer gider umuduyla Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vermeyecek olması.

9) Kimi seçmenlere göre, tipik taşra memuru gibi gördükleri Kılıçdaroğlu İstanbul'a yakışır projeler üretemez.

10) Bir parti olarak CHP'nin proje üretmek ve uygulamaktan çok proje engelleme refleksine sahip olması...


CHP'liler, Kılıçdaroğlu rüzgarına güveniyor


Siyasetin hafiyesi Kılıçdaroğlu, 15 yıldır İstanbul'da yerel iktidara hasret kalan CHP'nin umudu


1994'ten bu yana İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğunu başka partilere kaptıran CHP, bu kez aday olarak Kemal Kılıçdaroğlu'nu sahneye sürdü. Kimi çevrelerde 'Baykal, onu hezimete uğrasın da CHP'ye genel başkan olamasın diye aday gösterdi' denilse de Kılıçdaroğlu, başkanlık koltuğuna oturacağı iddiasında.

İstanbul'da 2004 seçimlerinde kazandığı 5 belediye başkanlığından Şişli'yi, Mustafa Sarıgül'ün parti değiştirmesiyle DSP'ye kaptıran CHP'de ilk hedef elindeki dört belediyeyi (Avcılar, Bakırköy, Beşiktaş ve Kadıköy) rakibine kaptırmamak. Kılıçdaroğlu'nun kazanamasa bile 5 yıl önceki aday Sefa Sirmen'den 10 puan fazla oy alacağını hesaplayan CHP'liler, seçim sonrası bu rakamlarla AK Parti'yi vurmayı hedefliyor.

CHP İl Yönetimi, tümünde olmasa bile kimi ilçe belediye başkanlıkları konusunda iddialı. CHP'liler, Bahçelievler'de ANAP'tan seçildikten sonra, 2004 yerel seçimlerinin hemen öncesinde AK Parti'ye geçen ancak aday gösterilmeyen Saffet Bulut'un kazanmasını bekliyorlar.

CHP'nin Adalar'da ANAP'tan AK Parti'ye geçip tekrar aday olan Coşkun Özden'in karşısına çıkarttığı rakip ise Adalar eski Kaymakamı Mustafa Farsakoğlu. CHP'nin iddialı olduğu bir başka ilçeyse bu statüye yeni kavuşan Ataşehir. CHP, İstanbul İl Sekreteri Battal İlgezdi'yle Ataşehir'i kazanmayı umuyor. CHP'nin iddialı olduğu diğer dört ilçeyse Maltepe, Sarıyer, Büyükçekmece ve Beylikdüzü. Maltepe adayı uzun süre hekimlik yapan ve Maltepeliler'in yakından tanıdığı Prof.Dr. Mustafa Zengin. Zengin, Maltepe'deki 10 yıllık hizmet süresinde Maltepe halkının ve hastaların sevip güvendiği bir yönetici ve doktor oldu.

SARIYER ADAYI ŞÜKRÜ GENÇ

CHP'nin Sarıyer Belediye Başkanı adayıysa İnşaat Mühendisi Şükrü Genç. Son dakikaya kadar Sedat Özsoy'u aday göstereceği tahmin edilen CHP'nin sürpriz adayı Genç'in en büyük şansı AK Parti'nin şimdiki başkan Yusuf Tülün ve partililerin istediği Nurettin Çelik yerine il yönetiminden destek alan Mehmet Akif Şişmanoğlu'nu aday göstermesi. Büyükçekmece'de halen belediye başkanlığını yürüten 25 yıllık ANAP'lı Hasan Akgün'ü 5 bin parti üyesi yandaşıyla birlikte saflarına katan CHP, merkez sağın oylarını da alarak Büyükçekmece'yi kazanç hanesine katmaya hazırlanıyor.


CHP'NİN GELECEKTEKİ GENEL BAŞKANI

Başkan adayı gösterilmeyip sus payı olarak Belediye Meclisi Başkanvekilliğine aday gösterilen CHP İl Başkanı Gürsel Tekin ve Genel Sekreter adayı Prof. Alper Ünlü'yle hareket eden Kılıçdaroğlu'nun 29 Mart'ta ne yapacağı merakla bekleniyor. Tuncelili olan Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz günlerde Kafkas kıyafetleriyle bu pozu vermişti.


Kazanırsa niçin kazanır?


1) İstanbul'da bugüne kadar üst üste iki seçim kazanan

belediye başkanı çıkmadı.

2) Kadir Topbaş, ulaşıma milyarlarca dolar yatırım yapmasına rağmen, her yıl yüzbinlerce göç alan İstanbul'da en büyük sorun yine ulaşım.

3) Depremin üzerinden 10 yıl geçti. Ama İstanbul'da depreme

karşı radikal önlemler alınmadı.

4) Kemal Kılıçdaroğlu, bir dönem Bülent Ecevit'in

estirdiği 'dürüst siyasetçi' rüzgarını arkasına aldı.

5) 2004 yerel seçimlerinde AK Parti, CHP'ye sadece 600 bin oy fark attı. Eski aday Sefa Sirmen'e göre çok daha popüler olan Kemal Kılıçdaroğlu ile bu farkın kapanmasının imkansız olmaması.

6) Türk siyasi literatürüne 'Sözen efekti' olarak giren, İstanbullu seçmenin sağ gösterip sol vurarak favori aday yerine sürpriz adaya oy verme ihtimali.

7) Kadir Topbaş'ın İstanbullu zengin ve köklü bir aileye mensup olmasına rağmen, Kemal Kılıçdaroğlu'nun özellikle varoşlardaki insanlar gibi mazbut ve yoksul bir aile çocuğu olması.

8) Kemal Kılıçdaroğlu'nun farklı siyaset üslubundan etkilenip şimdiye kadar sandığa gitmeyen kesimlerin sandık başına gitme ihtimali.

SEDAT BAKICI - YENİ ŞAFAK

Yeni Şafak
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2009 Cumartesi 18:09:33
Güncelleme :28 Şubat 2009 Cumartesi 19:29:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?