4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

'SAHNE SENİN İSTANBUL'

"2010 Avrupa Kültür Başkenti" İstanbul’da, kültür, sanat, müzik, tiyatro, tarihi yapıların restorasyonu, sahne sanatları, edebiyat ve çeşitli alanlarda gerçekleştirilmesi planlanan projeler tanıtıldı.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından "Sahne Senin İstanbul" sloganıyla Swissotel’de kültür ve sanat dünyasından davetlilerin katıldığı bir gece düzenlendi.

Burada konuşan Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu, İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti olmasının önemli bir başlangıç olduğunu belirtti.

Çolakoğlu, diğer Avrupa başkentlerine göre çok özel bir konumu bulunan ve çağlar boyu 3 büyük imparatorluğun, 3 semavi dinin merkezi konumunda olan İstanbul’un son yüzyılda eski ihtişam ve parıltısından çok şey kaybettiğinin itiraf edilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Şimdi bizlere düşen bu fırsatı değerlendirip yeni bir başlangıç yaparak bu görkemli kenti silkinip kendine getirecek çalışmalar yapmak. Daha da önemlisi, tarih boyunca farklı dinlerden, milliyetlerden, kültürlerden insanların bağrında barış ve huzur içinde yaşayabilmesini sağlayan kendine özgü bir birlikte yaşama kültürü geliştiren İstanbul’un bu özelliğini, kendi iç dengelerini ve barışını arayan uluslararası topluma bir örnek olarak sunmak."

Kentte son yıllarda gelişen kültür ve sanat etkinliklerinin İstanbul’u bir çekim alanı, Avrupa’nın önemli bir kültür ve sanat merkezi haline getirdiğini dile getiren Çolakoğlu, dünya sanat çevrelerinin yeni buluşma merkezlerinden biri haline gelen İstanbul’un, farklı kültürler arasında ortak değerlerin paylaşımına olanak sağlayarak, geleceği şekillendiren metropoller arasına girdiğini ifade etti.

2010 Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında kültürel mirasa sahip çıkarak eserleri restore edeceklerini, kentin yetersiz kültür sanat altyapısını geliştirecek yeni yatırımlara destek olacaklarını anlatan Çolakoğlu, diğer önemli bir hedeflerinin de bugüne kadar kültür ve sanattan yeterince yararlanamamış insanları sanatla buluşturmak olduğunu vurguladı.

Nuri Çolakoğlu, çalışmalarla Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmayı hedeflediklerini dile getirerek, projenin İstanbullular’ın vizyonlarını genişleteceğini ve yaşamlarını zenginleştireceğini kaydetti

-MÜZECİLİK VE MÜZİK PROJELERİ-

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü Suay Aksoy, müze ve müzeciliğin anlayışını değiştirmeyi amaçladıklarını belirti.

2010’u bir fırsat olarak gördüklerini, bu alanda yeni bir çalışma kültürü oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Aksoy, yeni müzecilik anlayışlarının temelinde altyapının geliştirilmesinin olduğunu dile getirdi.

Müzelerin rehabilitasyonu kapsamında Galata Mevlevihanesi, Yıldız Sarayı, Resim Heykel Müzesi ve Türk İslam Eserleri Müzesi’nde rehabilitasyon çalışmaları yapılacağını ifade eden Aksoy, yerel ve kentsel müzeler kurulması çerçevesinde ise Adalar Müzesi, Yeni Kapı Kent Arkeoloji Müzesi, Mimar Sinan Araştırma Merkezi ve Müzesi, İstanbul Kent Müzesi’nin kurulmasının amaçlandığını bildirdi.

Ajansın Müzik ve Opera Yönetmeni Cem Mansur da müziğin barıştırıcı bir unsur olduğuna işaret ederek, iyi müziğin her İstanbullunun hakkı olduğunu söyledi.

Müzik alanında "2010’a Gider İken" projesi kapsamında kentin değişik yerlerinde mobil sahneler kurarak vatandaşları müzikle buluşturacaklarını anlatan Mansur, "Müziğin Dokunduğu Yaşamlar" projesi kapsamında da devlet okullarındaki 1200 müzik öğretmenine eğitim ve seminerler vereceklerini, öğretmenlerin aldıkları bilgileri öğrencilerine aktaracaklarını ifade etti.

Müzik yönetmeni Garo Mafyan da kültürel çeşitlilik ve sanatın başkenti olan İstanbul’da müziği halk ile buluşturacaklarını kaydetti.

-İSTANBUL FİLMLERİ-

Gecede, İstanbul’u anlatan 10’ar dakikalık 10 kısa film çekileceği, konusu İstanbul’da geçen bir filmin gerçekleştirileceği, ayrıca, "Bana İstanbul’u Anlat" başlığı altında, vatandaşların da katılabileceği ve kentin değişik mekanlarını konu alacak filmlerin çekileceği bir proje düzenleneceği bildirildi.

Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulunca yapılan değerlendirmede, çeşitli kurumlarca sunulan ve tarihi eserlerin restorasyonu, İstanbul’un değerlerinin tanıtımı, kültür, sanat, tiyatro ve edebiyat alanlarında çok sayıda projenin de kabul edildiği kaydedildi.

Toplantı, yarın akşam iş dünyası, 26 Kasım çarşamba akşamı iletişim dünyası, 27 Kasım perşembe akşamı yabancı misyon şefleri ve kültür ataşelikleri için tekrarlanacak.

Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 16:54:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?