30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

TÜRKİYE'NİN 'ZİHİNSEL' DÖNÜŞÜM MERKEZİ

Zihinsel engelliler için Maltepe Belediyesi tarafından yaptırılan Bahadır Erdoğdu Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye'nin en büyük ve kapsamlı tesisi oldu. Zihinsel engelli bir çocuğun ailesi tarafından bağışlanan sekiz dönümlük bir arsa üzerine kurulan zihinsel engelliler merkezinde sağlık, yaşam, eğitim ve terapinin yanında aileye de sosyal hayata devam etmesinde destek veriliyor.

Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 8'lik bir kısmı özürlü vatandaşlarımızdan oluşuyor. Geriye kalanlar ise her an özürlü olmaya aday... Tüm bunlara rağmen küçük umutlarla büyük bir yaşama tutunmaya çalışan özürlüler için çok fazla şey yaptığımızı söyleyemeyiz. Ancak bu kusurumuza rağmen güzel şeyler de olmuyor değil. Maltepe Belediyesi, Türkiye'nin en büyük ve en kapsamlı zihinsel engelliler merkezini yaparak onlara olan özür borcumuzu bir nebze olsun gidermiş oldu. 4200 metrekare kapalı ve yaklaşık 4 dönümlük açık alan üzerine kurulan Bahadır Erdoğdu Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyon Merkezi, beş yıldızlı oteli aratmayacak cinsten bir konsepte sahip. Merdivenlerinden parkına, asansöründen tuvalet ve lavabosuna kadar özürlülerin kullanımına uygun bir donanıma sahip merkez, engellilerin eğitim alabileceği, vakit geçirip eğlenebileceği ve sosyal hayata uyum sağlayacağı bütün altyapıya sahip. Önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde hizmete açılacak merkezde özel eğitim okulu, eğitim rehabilitasyon birimi, iş-eğitim merkezi, aile destek ve eğitim birimi, iş-uğraşı atölyeleri, fiziksel terapi birimi, uygulama evi, engelliler pansiyonu, engelliler lokali ve parkı bulunuyor.

Şu an için sadece Maltepe'deki okul çağına gelmiş engelli çocuklara eğitim ve tedavi hizmeti verecek olan bu merkezin zaman içinde tüm Türkiye için örnek bir model haline geleceğine inandığını söyleyen Köse, göreve ilk geldiği zaman mahalleleri gezerken birçok evde özürlü vatandaşlarla karşılaştığını ve bundan çok etkilendiğini ifade ediyor. Merkezin fiziksel engelliler ve rehabilitasyon merkezinde yaklaşık 550 engelli vatandaşımızın eğitim ve tedavi göreceğini söyleyen Başkan Köse, aynı zamanda her hangi bir durumdan dolayı bir yere gitmesi gereken ailelerin çocuklarını birkaç günlüğüne merkeze bırakabileceklerini ve internetten çocuklarını takip edebileceklerini belirtiyor. Bu sayede de engelli çocuk sahibi olan aileler sosyal hayatlarını bir nebze olsun yaşayabilme fırsatına kavuşabilecekler. Çünkü merkezde yer alan engelliler pansiyonundan aynı anda 13 engelli birey faydalanalecek ve ailelerinin olmadığı bu ortamda vakit geçirebilecekler. Tabii bu pansiyona engelli çocukları bırakmak için ailelerin çok önemli bir sebeplerinin olması gerekiyor.

Türkiye'nin en büyük ve kapsamlı tesisi olan Maltepe Belediyesi Bahadır Erdoğan Zihinsel Engelliler ve Rehabilitasyon Merkezi'nde yer alan sekiz derslikte aynı anda sekiz ila on öğrenci eğitim alabilecek. Her sınıfta lavabo ve tuvaletin de bulunduğu dersliklerde çocukların yaş grubuna göre ayarlanan sandalye ve masalar bile bulunuyor. Grup ve bireysel eğitimlerin yapılabildiği dersliklerdeki yurtdışından getirilen oyun ve oyuncakların tamamı Ayhen Şahenk Vakfı tarafından bağışlanan zihinsel engelliler merkezinde ayrıca ev gibi döşenen bir bölümde bulunuyor. Engelliler burada misafir nasıl ağırlanır, yatak nasıl düzeltilir, bulaşık nasıl yıkanır, tost ve ütü nasıl yapılır gibi bir evde yapılabilecek her türlü aktiviteyi uygulamalı olarak öğrenecekler. İş atölyelerinde ise okul dönemini geçen engelli gençler para kazanabilecekleri müzik, ahşap, resim, kuru temizleme atölyelerinde eğitim görecekler. Aynı zamanda engelliler kendileri için özel olarak yapılmış havuzlarda yüzerek terapi olurken parkta da midilli atlarıyla gezerek rehabilitasyonlarına katkıda bulunacaklar. Lokal bölümünde ise engelliler bir araya gelerek hem sohbet edip hem de eğlenebilecekler. Buradaki çay-kahve hizmetini yine engelliler verecek. Park kısmında ise çocuklar tekerlekli sandalyeleriyle birlikte salıncağa binebilmenin mutluluğunu yaşayabilecekler. Bu dört dörtlük merkez için Maltepe Belediyesi'nden bilgi almak için Tekin Genç'i 0532 466 83 01 numaralı telefondan arayarak bilgi alabilirsiniz. Ancak şu an kayıt yaptırmak mümkün değil. s.zengin@zaman.com.tr

"Bu merkez bizim için bir hayaldi"
Adnan Erdoğdu (Merkezin kurulduğu arsanın sahibi): Bahadır Erdoğdu'nun babasıyım. Oğlum 23 yaşında ve doğuştan ağır bir zihinsel engeli var. Bu merkez bizim hayalimizdi. Rahmetli kayınpederimin idi arsa ve kayınpederim İlhan Soydemir tarafından sağlık yeri yapılması için hibe edildi. Bahadır büyüdükçe burayı sağlık yerine özürlüler için bir yer yapma fikri belirdi bizde. Yaşarken kalıcı bir şey bırakmak, hizmet yapmak böyle bir şey işte. Zihinsel çocuklara bir okul yapma projesi için özürlü aileler olarak ZEREV Vakfı'nı kurduk. Özürlü çocuğu olması zordur aileler için, Allah düşmanımın başına vermesin. Eskiden çocuklar evde kilitliydi. Biz vakıf olarak okul işini beceremedik, maddi sıkıntıdan dolayı. Sadece temelini attık. Her yere başvurduk ama kimseden olumlu cevap gelmedi. Ateş düştüğü yeri yakıyor açıkçası. Maltepe Belediye Baykanı Fikri Köse taşın altına eline koydu ve sanki özürlü çocuğu varmış gibi sahiplendi ve bir yıl içinde bu tesisi tamamladı. Allah razı olsun. Bunlar hakikaten hizmet. Çocuğumuzun isminin verilmesi de bize ayrıca gurur verdi. Bahadır buraya gelemeyecek, çünkü gittikçe durumu kötüye gidiyor. Burada bir kişinin hakkını yemiş olacak. Onun için ayrı ev tuttuk, bakıcısı var, keyfi yerinde. Çorbada bizim tuzumuz oldu. Böyle bir merkezin örneği yok. Bundan sonra önemli olan merkezin eğitiminin iyi olması."

Zaman
Yayın Tarihi : 4 Ocak 2009 Pazar 23:50:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Nazan özdemir IP: 85.108.199.xxx Tarih : 14.08.2009 22:34:08

Benimde 18 yaşında  otistik kızım var bugün okulu gezdim çok heyecanlandım kızım için yıllardır aradığım okul'un  burası  olduğunu düşünüyorum  harika bir yer  hayalini kurduğum yaşam köyü  gibi ))  aslında doğayla içi içe olsaydı  daha farklıda olabilirdi  umarım heyecanım kursağımda kalmaz eğitimi  öğretimi mükemmel bir şekilde yürür benim yavruma  ve tüm öğrenciler  başarılar diliyorum. Maltepe belediyesi   örnek olsun  tüm Belediyeler kolları sıvar  her yerde  okullarımız çoğalır. Emeği geçen herkezi kutluyorum teşekkürler   Herkeze Başarılar diliyorum