4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

AVM İSYANI CAPACİTY'E SIÇRADI

Olumlu bir gelişme olmazsa 50’ye yakın marka Capacity’den çıkacak. 11 markanın ’çıkacağım’ dilekçesi verdiği Kanyon’dan ise ’3 aylık kiraları peşin ödeyin’ resti geldi. Perakendecilerin yeni rotasında ise Historia, Armada, Panora ve Bursa Korupark var

Kriz nedeniyle düşen ciroları karşısında zor durumda kalan, yüksek kiralar ve genel giderler nedeniyle alışveriş merkezlerinde sorun yaşayan perakendecilerin kira indirimi talebi için rotalarına Bakırköy Capacity de girdi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Tescilli Markalar Derneği (TMD) bu alışveriş merkezi konusunda ortak hareket etme kararı alırken Ocak ayının ilk haftasında merkezin yönetimiyle biraraya gelineceği talepleriyle ilgili olumlu bir adım atılmazsa 50’ye yakın perakendecinin Capacity’den ayrılacağı öğrenildi.

BMD’ye üye perakendeciler anlaşmaya varılamaması halinde Capacity’den çıkma kararı alırken yeni görüşmeler için ilk listede Fatih Historia, Bursa Korupark, Ankara Panora ve Ankara Armada alışveriş merkezleri bulunuyor. BMD ile TMD’nin geçtiğimiz aylarda Türkiye’deki 200’e yakın AVM’yi bölüşerek görüşme kararı almasının ardından somut sonuçlara ulaşmak için bazı AVM’lerde birlikte hareket edecekleri de öğrenildi. Bunun için de ilk adım Bakırköy Capacity için atılırken bu merkezde mağazası olan BMD ve TMD üyeleri önceki gün biraraya gelerek toplantı yaptı. Devreye artık avukatların gireceği belirtildi.

Yılbaşına odaklanacak

Capacity’nin 200 dolara kadar çıkan metrekare kira bedeliyle Türkiye’nin en pahalı AVM’lerinden biri olmasından şikayet eden perakendeciler, bu yüzden ilk adımı da burada atmaya hazırlanıyor.

TMD Başkan Yardımcısı Aydın Ak, AVM’lerle ilgili görüşmelerin Ocak ayında hız kazanacağına dikkat çekerken, yılbaşına odaklanmak istediklerini, bu süreçte perakendecinin dikkatini tüketiciye vermesi gerektiğini açıkladı. Ak, “Zor günlerden geçiyoruz, bu süreçte tüketiciyi de mutsuz etmemiz gerekiyor” dedi.

City’s resti beklemeden yüzde 30-50 indirim yaptı


Perakendecİlerİn ciro düşüklüğü ve kiraların yüksek olması nedeniyle şikayet ettiği alışveriş merkezlerinden biri olan Nişantaşı City’s ise kiracılarından ’çıkarız’ resti gelmeden yüzde 30’dan 50’ye varan kira indirimi yaparak şimdilik suların durulmasını sağladı. City’s’de mağazası olan bazı perakendeciler 15 gün önce sessiz sakin gelen bu indirim karşısında bir süre daha işlerin gidişatını takip etmeyi planlarken ’öncü markaların’ tavrına göre diğer perakendecilerin kalma ya da çıkma kararı alacağı öğrenildi.

Markalar çıkmak için peşin kiraya razı


GeçtiĞİmİz hafta içinde aralarında Swatch, Calvin Klein, Lacoste, Mothercare, Guess, Adidas, Carnavale, Mendo’s, Machka, Fornarina, Milimetric’in aralarında bulunduğu 11 markanın Kanyon’a ’çıkacağız’ dilekçelerini vermesinin ardından perakendecilerin karşısına ’sözleşme’ sorunu çıktı. Perakendecilerin kira ve genel gider indirimi taleplerine sıcak bakmayan, ’isteyen çıkabilir’ restini çeken Kanyon Yönetimi’nin bu sefer gelen dilekçeler karşısında, “3 aylık kirasını peşin ödeyen çıkabilir. Sözleşme bunu emrediyor” şeklinde yanıt verdiği öğrenildi. Markaların büyük bir zarar içinde olduğuna dikkat çeken marka temsilcileri, Kanyon’un bu restine rağmen birçok markanın 2 hatta 3 aylık kirayı ödeyerek hemen çıkmak istediğini ifade etti.

Vatan
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2008 Çarşamba 15:05:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?