4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

"Ayların Parıltısı 3" Resim Sergisi

Ay Şeklindeki Tuvallere Yansıyan Türk Motifleri Ayasofya’da Sanatseverlerin Beğenisine Sunulacak…

“Ayların Parıltısı 3” sanat projesi kapsamında TÜRKSOY tarafından oluşturulan resim sergisi Ayasofya’da…

Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi tarafından düzenlenen "Ayların Parıltısı", resim sergisi Ayasofya Müzesi’nde açılıyor.

Sergi, Ay'ın hallerinden esinlenerek üretilen değişik formlardaki tuvallerden oluşurken, sergiye kaynaklık eden Ayların Parıltısı Projesi Türk Cumhuriyetlerden 100’ü aşkın genç sanatçının katılımıyla gerçekleştirildi.

29 Ocak’ta açılacak sergi, İstanbullu sanatseverlerin yanı sıra her gün 2 bine yakın kişinin ziyaret ettiği Ayasofya Müzesi ziyaretçileri tarafından da gezilebilecek.

Ayasofya gibi tarihi ve kültürel değeri yüksek bir mekânda açılacak “Ayların Parıltısı” sergisinin sanatsal düşüncesinin temelinde; Türk dünyası halklarının bin yıla dayanan hayat felsefesi, manevi dünyası, gelenek ve görenekleri yer alıyor. Resimlerin Ay şeklindeki tuvallere yapılmasındaki düşüncenin temelinde ise, Türk kültüründe sıkça rastlanan ‘Ay’ motifinin ortak bir değer olması özelliği var. 

Uluslararası boyutta oluşturulan bu serginin Ayasofya gibi dünyanın pek çok yerinden ziyaretçi alan bir mekanda sergilenmesi fikri sanat eleştirmenleri tarafından gayet isabetli bir karar olarak değerlendiriliyor.

Sanat projesini organize eden TÜRKSOY (Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi) Genel Müdürlüğü, 15 yıldır Türk dili konuşan ülke ve halkların dilini, sanatını, tarihi mirasını ve kültürel değerlerini araştırmak, ortaya çıkarmak, tanıtmak, evrensel boyutlara taşımak ve gelecek kuşaklara kalıcı olarak bırakmak amacıyla çalışmalarını sürdürmekte.

Sergi, TÜRKSOY üyesi ülkelerden Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Türkiye, Başkurdistan, Hakas, Saha-Yakut ve Tataristan Cumhuriyetlerinden katılan 112 genç sanatçının katılımıyla meydana getirildi.

Yer : Ayasofya Müzesi
Tarih : 29 Ocak Salı 17.00

Kenthaber
Yayın Tarihi : 28 Ocak 2008 Pazartesi 20:04:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?