30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

"Devlet, Hikmet'in önemini kavradı"

Nazım Hikmet Vakfı Genel Sekreteri Turgay Fişekçi, ünlü şairin yeniden Türk vatandaşlığına alınmasını sevinçle karşıladıklarını belirterek, "Bu kararla Nazım Hikmet'in evrensel önemi devlet tarafından da kabul edilmiştir. Karar sevindirici, bu pürüz geç de olsa ortadan kalktı" dedi.

Fişekçi, 1951 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılan şair Nazım Hikmet'in yeniden Türk vatandaşlığına alınmasıyla ilgili İHA'ya açıklamalarda bulundu. Kararın vakıf tarafından memnuniyetle karşılandığını söyleyen Fişekçi, "Nazım Hikmet'in Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına tekrar kabulünü memnuniyetle karşılıyoruz. Bir aydının ülkesiyle olan ilişkisi, düşüncesi ve eserlerindeki diliyledir. Nazım Hikmet'in ülkesi, halkı ve diliyle bağı hiç kopmamıştı. Şiirlerini Türkçe yazdı.
Türkçe'nin önemli bir dil haline gelmesine katkıda bulundu. Sonuç olarak Türk kültürünün yetiştirdiği evrensel önemde bir şairdir" dedi.

Turgay Fişekçi, 58 yıl aradan sonra böyle bir kararın alınmasını ise, "Nazım Hikmet'in evrensel öneminin sonunda devlet tarafından kabul edilmesidir, olayın özü budur" sözleriyle yorumladı. Alınan kararın yeterli olmadığını savunan Turgay Fişekçi, Nazım Hikmet'in eserlerinin yeni kuşaklara aktarılması, şiirlerindeki tadın ve farklılığın gençlere anlatılması gerektiğini ifade etti. Turgay Fişekçi, "Geç kalınmış bir karardır. Nazım Hikmet dünya çapında ünlendiğinden bu yana dünyada Türk şairi olarak
tanınıyor, Türkiye'nin bir temsilcisi olarak anılıyor. Çok çok geç kalmış bir karardır. Geç de olsa böyle bir pürüzün ortadan kalkmış olması sevindiricidir" ifadelerini kullandı.

Hikmet'in mezarının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili olarak ailesinin isteğine göre hareket edilmesi gerektiğine işaret eden Fişekçi, "Mezarının getirilmesi konusunda ailesinin öncelikle isteğine saygı duyulmalı, şiirinde Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün diyor. Türk halkı ona karşı çok büyük değer veriyor, Anadolu'da birçok yerde 'Nazım Hikmet burada yatıyor' diye bir çınar ağacı dikiliyor, sonuçta bu semboliktir. Halkın onu ne kadar sevdiğini gösterir, şairin bu isteği bir gün gerçekleşirse ondan
da memnuniyet duyarız" açıklamasında bulundu. Turgay Fişekçi sözlerini şöyle tamamladı:

"Şaşırtıcı oldu. Bunca yıldır bunca hükümet gelmiş geçmiş, 1951'de vatandaşlıktan çıkarıldı, 58 yıldır böyle bir sorun vardı. Gelen hükümetler hiç biri sonuç elde edememişti, kısmet bugüneymiş. Bu kararla Nazım Hikmet'in evrensel önemi devlet tarafından da kabul edilmiştir. Temelde ideolojik bir değişim olduğu için bugün bu karar alındı. Bu kararın verilmesinden son derece mutluluk duyuyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 16:14:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?