3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

"Dünya Sigara Bırakma Günü"

I QUIT SMOKING (IQS) üyesi 40 kişi, "Dünya Sigara Bırakma Günü" kapsamında Taksim'de "Sigara Bırakma Eylemi" yaptı. Ellerinde sigaralarla "Sigarasız Türkiye" yürüyüşünü seyreden vatandaşlar ilginç görüntüler oluşturdu. 

23 ülkede 300 binden fazla kişiyi nikotin bağımlılığından kurtaran IQS üyesi 40 kişi, "Dünya Sigara Bırakma Günü" kapsamında "Sigara Bırakma Eylemi" yaptı. Ellerinde "Zıkkım içiyoruz", "Çocuklarımızı düşünelim, sigarasız bir dünya istiyoruz" yazılı pankart taşıyan gurup, İstiklal Caddesi Odakule önünde toplandı. Daha sonra gurup üyeleri, bando takımının çaldığı müzik eşliğinde Taksim Meydanı'na kadar "Sigarasız Türkiye" yürüyüşünü gerçekleştirdi. Ellerinde sigaralarla sağlıklı Türkiye hedefleyenlerin yürüyüşünü seyreden vatandaşlar ilginç görüntüler oluşturdu. 

Taksim Meydanı'na gelen gurup adına IQS Türkiye Sigara Bırakma Merkezi Genel Müdürü Hakan Gürler, bugünün 20 Kasım Dünya Sigara Bırakma Günü olduğunu hatırlatarak, "Sigarayı bir numaralı önlenebilir sağlık sorunu olarak tanımlayan Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre yılda 4 milyondan fazla insan sigaranın neden olduğu rahatsızlıklar nedeniyle yaşama veda ediyor. Türkiye'de ise bu rakam yılda yaklaşık 10 bin kişi. Sigarada yer alan nikotin, alkolden 5 kat uyuşturucudan 15 kat daha fazla bağımlılık yapıcı bir madde. Genç, yaşlı demeden sigaranın pençesine düşenler bağımlı hale geliyor. Belki de ömür boyu bunun acısını çekiyor."
 
Hakan Gürler, dünya genelinde yapılan bilimsel araştırmalar sonucu insan sağlığına zararları kesin bulgularla kanıtlanması ve başta akciğer olmak üzere 40'ı aşkın kanser türüne doğrudan neden olduğunun ortaya çıkmasına karşın ne yazık ki sigara kullanımının oranının her geçen gün sürekli arttığını söyledi. 

Dünya genelinde her 3 kişiden birinin Türkiye'de ise her iki kişiden birinin sigara kullandığını anlatan Hakan Gürler, şöyle konuştu: "Bugün sigaraya başlama yaşı 9'a düşmüş durumda. IQS Türkiye olarak ülkemizin duyarlı ve öncü kurum ve kuruluşlarının katılımları ve destekleriyle sigarayı bırakma eyleminin genelleştirilmesini amaçlıyoruz. Diyoruz ki bırakın sevdikleriniz sağlıklı ve mutlu olsun bırakın Türkiye nefes alsın" 

Daha sonra söz alan Diş Hekimi Nurdan Soylu, 20 sene sigara kullandığını ve cildinin tahriş olduğunu belirterek "Sigara kullandığım zaman nefes alamıyordum. Sigarayı bıraktım. Spor yapıyorum. IQS merkezinin sayesinde sigarayı bıraktım. Son 2 yıldır sigara kullanmıyorum ve çok sağlıklıyım" diye konuştu.
 
Sigara tiryakisi olan Samir Topmak da uzun süre sigara içtiğini belirterek şöyle konuştu: "Bir dönem sigara yüzünden sağlık sorunu çektim. Bir müddet sigarayı bıraktım. Ama tekrar başladım. Bunun için elimden geleni yapıyorum. Ama bir türlü bırakamıyorum. Bu organizasyonlar beni teşvik ediyor. Sigarayı azaltarak tekrar bırakmak istiyorum" 

Yapılan açıklamaların ardından üyeler ellerindeki beyaz balonları uçurdu. Gökyüzüne doğru havalanan balonlar güzel bir görüntü oluşturdu.
İHA
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2006 Pazartesi 16:36:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Murat soysal IP: 85.105.92.xxx Tarih : 21.11.2006 18:33:34
Yapılan faaliyeti çok yararlı buldum,insanlarımızın böyle faaliyetlere duyarlı olacagına inanmaktayım.Bu faaliyeti düzenleyen,bu faaliyete katılan tüm kişi ve kurum ları canı gönülden kutluyorum.ÇOCUKLARIMIZI DÜŞÜNELİM sıgarasız bir dünya istiyoruz pankartını çok begendim.SİGARASIZ saglıklı günler dilerim