4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

"Reach Sistemi" masaya yatırıldı

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile ticaret yapan firmaları yakından ilgilendiren "Reach Sistemi", müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) düzenlediği toplantıda masaya yatırıldı. 

MÜSİAD Perşembe toplantıları, bu hafta "Reach Sistemi" gündemiyle gerçekleştirildi. MÜSİAD Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Sadık Ayhan Saruhan'ın başkanlık ettiği toplantıya, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz'ün yanı sıra, Kimya Yüksek Mühendisi Volkan Orhan Tekin, Çevre ve Orman Bakanlığı Kimyasallar Daire Başkanı Abdurrahman Uluırmak ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Halil Vanlı katıldı.
Toplantıda AB Kimyasallar Mevzuatı konusunda bilgi veren Abdurrahman Uluırmak, Reach uyumunu kolaylaştırmak için bir takvim hazırladıklarını ve 2013 yılı Haziran ayında Reach tüzüğüne uygun bir mevzuatın yürürlüğe gireceğini ifade etti. 

Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen ve 1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüğe giren Reach Tüzüğü'ne göre, AB ülkelerinde faaliyet gösteren ve öngörülen takvim çerçevesinde yılda bir tondan fazla kimyasal madde ithal eden firmaların, söz konusu kimyasal maddeleri Avrupa Kimyasallar Ajansı yönetimindeki veri tabanına kaydetmeleri gerektiğini hatırlatan Akyüz, ancak halen kayıt yaptırıp yaptırmama konusunda tereddüdü bulunan firmalar olduğunu ifade etti. Kayıt yaptırmayan firmaların 1 Aralık tarihinden itibaren AB ülkelerine ihracat yapamayacağını hatırlatan Akyüz, amaçlarının başlangıçta 7 bin 500 üye kaydetmek olduğunu ancak beklediklerini bulamadıklarını belirtti. 

Firmaları bu konuda yönlendirmek amacıyla İKMİB bünyesinde bir yardım masası oluşturduklarını söyleyen Akyüz, ayrıca kurdukları internet sitesi ile de ihracatçı firmalara bu konuda yardım etmeye hazır olduklarını ifade etti. 

Verdikleri gazete ilanları ve katıldıkları televizyon programları aracılığıyla da üreticileri bilinçlendirmeye çalışsalar da gerekli dönüşü alamadıklarını ifade eden Murat Akyüz, "Reach konusunda 'belki de benim ürünlerim girmez' veya 'nasılsa 1 Aralık'tan sonra hallederiz' gibi düşünülebilir ama maalesef çok net çok keskin 1 Aralık itibariyle eğer siz Reach kaydınızı yaptırmadıysanız maalesef" dedi. 

Reach Tüzüğünün tüm dünyada uygulandığını hatırlatan Akyüz, ancak yöntem açısından Türkiye'ye yapılan bir haksızlık olduğunu, Türkiye'nin Reach ön kaydını tek temsilcilik üzerinden yapmak zorunda olduğunu söyledi. Akyüz, Halbuki Türk ürünlerinin Serbest Gümrük Anlaşmasından faydalanarak AB ülkelerine direkt girmesi gerektiğini ifade etti. 

Ekim ayı sonu itibariyle ihracatta bir düşüş yaşanmasına rağmen kimya sektörünün artışla devam ettiğini aktaran İKMİB Başkanı Akyüz, sektördeki büyümenin ümit verici olduğunu kaydetti. 

Reach sürecinden yoksun kalmadan ve ihracatı etkilemeden bu süreci aşmak istediklerini kaydeden Akyüz, sektör temsilcilerini, Reach'e kayıt yaptırmaları için 24 gün kaldığı yönünde uyardı.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 16:30:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?