2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

"Sigarasız Bir Dünya" için koştular

28. Avrasya Maratonu'nda on binler bu yıl "Sigarasız Bir Dünya" için koştu. Dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcılarıyla renkli görüntülere sahne olan maratonu, Türk ve dünya medyası da yakından takip etti. Koşunun startını veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Gelecek yıl ödülleri çok daha fazla arttırarak medeniyetlerin başkentindeki bu maratonu dünya markası yapacağız" dedi.
 
28. Avrasya Maratonu'nda yüz binlerce insan Boğaziçi Köprüsü'nün üzerinden Asya'dan Avrupa Kıtası'na "Sigarasız Bir Dünya" için koştu. Ev sahipliğini İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yaptığı maratona AK Parti Genel Sekreteri ve Milletvekili İdris Naim Şahin, Gençlik Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Vali Yardımcısı Ergün Güngör, İl Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi ve çok sayıda milletvekili ile dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yüz binin üzerinde insan katıldı. Maratonda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Muammer Erol-Mevlüt Vural, Spor A.Ş. Genel Müdürü Ayhan Bölükbaşı ve çok sayıda Büyükşehir çalışanı yer adı.
 
28. Kıtalararası Avrasya Maratonu'nda bu yıl teknolojiden de yararlanılarak Türkiye'de ilk kez çip sistemi kullanıldı. Maratona katılan atletlerin ayakkabılarına takılan çiplerle startta, finişte ve belli noktalarda sporcuların dereceleri ölçüldü. Ödüllerin geçen yıllara oranla yüksek tutulduğu maratona dünyaca ünlü birçok sporcu katıldı. Erkekler ve bayanlarda parkur ve Türkiye rekoru kırıldı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş sabah 08:30'da engelli sporcular koşusunun, 09:00'da 15 kilometre ve maraton koşularının, 09:30'da ise halk koşusunun startını verdi. Acıbadem Köprüsü altından başlayan 8 kilometrelik halk koşusu, Boğaziçi Köprüsü, Mecidiyeköy, Şişli, Osmanbey ve Harbiye'nin ardından Taksim Meydanı'nda tamamlandı. Birçok sivil toplum kuruluşu ile dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yüz binin üzerinde insanın katıldığı halk koşusunda her yıl olduğu gibi renkli görüntüler yaşandı.
Başkan Kadir Topbaş ve beraberindekiler de vatandaşlarla birlikte koşarak Boğaziçi Köprüsü'nü geçti.

SPORCULAR BOGAZİÇİ KÖPRÜSÜ'NDE İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER OLUŞTURDU 

Halk Koşusu'na katılanlar özellikle Boğaziçi Köprüsü üzerinde ilginç görüntüler oluşturdu. Köprüde oturup, yanlarında getirdikleri çay ve kahveyi içenler, ayrıca trafiğe kapalı köprüde hatıra fotoğrafı çekenler, ilginç kıyafetlerle yarışa katılanlar dikkat çekti. Kafasında top sektiren, ellerinde Türk bayrakları taşıyan, karate gösterileri yapan, yöresel halk oyunları oynayan, tuttukları takımın formalarını giyen, şarkılar ve türküler söyleyerek koşan katılımcılar, Halk Koşusu'na renk kattı. 

"Sigarasız Bir Dünya İçin Koşuyoruz" sloganıyla gerçekleştirilen organizasyonda, bazı katılımcılar da ellerinde sigara karşıtı pankartlar taşıdı. Sigarayla Savaşanlar Derneği Üyeleri de Halk Koşusu'na katılırken, koşunun startını veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ellerinde üstünde çarpı işareti bulunan sigara maketi taşıdı. Türk Kardiyoloji Derneği üyeleri ile Çankırılılar Vakfı'nın Yaren Ekibi de 28. Kıtalararası Avrasya Maratonu'nun halk koşusu bölümünde yer aldılar. 

Maraton sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Başkan Kadir Topbaş "Kıtaların buluştuğu şehirde 28. Avrasya Maratonunda sigarasız bir dünya ve sağlıklı bir yaşam için koştuk. Asya'dan Avrupa'ya doğru sevgi, barış ve hoşgörü zinciri oluşturmak için bir araya geldik. Kıtaların buluştuğu bu şehir, dünyanın sayılı atletlerini de buluşturdu. Doğudan doğarak batıya doğru ışığını yansıtan güneş gibi ve doğudan batıya doğru uzanan medeniyet gibi Asya'dan Avrupa'ya doğru koştuk. İki kıta arasında koşmak çok heyecan verici bambaşka bir duygu. Bugün buradan dünyaya gerçek anlamda barış ve huzur kenti olan İstanbul'un farkı kültürleri, inançları ve medeniyetleri asırlardan bu yana özgürce, kardeşçe, sevgi ve hoşgörüyle yaşattığını bir kez daha haykırdık" diye konuştu.
 
Bu yıl yüksek tutulan ödüller nedeniyle maratonun oldukça rağbet gördüğüne dikkat çeken Kadir Topbaş, "Gelecek yıl çok daha ciddi oranda arttıracağımız ödüller sebebiyle inanıyorum ki maratona daha çok sayıda dünyaca ünü atlet ve ulusumuzun gelecek vaat eden yetenekleri katılacaktır. Öte yandan, işadamlarımızdan ve büyük şirketlerimizden de gelecek yılki maratonda sponsorluklar bekliyoruz. Bunlar marka kenti İstanbul'u oluşturmak ve sporcularımızı teşvik için önemli adımlardır. Avrasya Maratonumuza katılan sporcularımıza, İstanbullulara ve yabancı katımcılara teşekkür ediyorum. Gelecek yıl daha fazla coşkuyla Avrasya Maratonu'nda buluşmayı diliyorum" dedi.

ERKEKLERDE LİTVANYA'DAN MİNDAUGAS PUKSTAS, BAYANLARDA RUS MADİNA BİKTAGİROVA KAZANDI 

28. Kıtalararası Avrasya Maratonu'nu Litvanyalı Atlet Mindaugas Pukstas, 2.12.52'lik derecesiyle kazandı. Litvanyalı atlet bu sonuçla, 1997 yılında 2.13.37 ile Etiyopyalı Atlet Taye Moges'e ait olan parkur rekorunu kırarken, 1985 yılında 2.12.50'lik derecesiyle Avrasya Maratonu tarihinin en iyi derecesine sahip bulunan Mehmet Terzi'nin rekorunu ise kıl payı kaçırmış oldu. Maratonda ikinciliği 2.12.59 ile Ukraynalı Andriy Naumov, üçüncülüğü de 2.13.08 ile Rus Sergey Lukin elde etti.
 
Bayanlarda ise geçen yılın şampiyonu Rus Madina Biktagirova, bu yıl da ilk sırayı, parkur rekoru kırarak aldı. Biktagirova 2.28.21 ile birinci olurken, geçen yılki 2.34.25'lik derecesini geride bıraktı. Bayanlarda ikinciliği 2.29.22 ile Rus Liliya Yadzhak, üçüncülüğü de 2.30.07 ile Rus Natalya Volgina elde etti.
 
Maratonda Türk sporcular içinde birincilikleri bayanlarda Mehtap Doğan, erkeklerde de Bekir Karayel kazandı. Bayanlarda aynı zamanda genel klasmanda dördüncülüğü elde eden Mehtap Doğan 2.31.13'lük derece yaptı. Mehtap Doğan'ın bu derecesi yeni Türkiye rekoru olarak açıklanırken, eski rekor 2.31.41 ile Serap Aktaş'a aitti. Türk sporcular içinde maratonda bayanlarda ikinciliği 2.41.26 ile Bahar Doğan, üçüncülüğü de 2.41.50 ile Yeşim Yeter Gülal elde etti. Erkeklerde ise Türk sporcular içinde Bekir Karayel 2.17.03 ile birinci, Yusuf Zepak 2.19.01 ile ikinci, Satılmış Atmaca da 2.19.34 ile üçüncü oldu.
 
Avrasya Maratonu'nda toplam 572 bin dolar para ödülü dağıtıldı. Maratonda genel klasmanda dereceye giren erkeklerde ilk 25, bayanlarda ilk 15 kişiye para ödülü verildi. Erkeklerde ve bayanlarda birinciler 35 bin, ikinciler 15 bin, üçüncüler 10 bin, dördüncüler 6 bin, beşinciler 5 bin dolar kazandı. 15 Kilometre Koşu'da ise erkek ve bayanlarda birinciler 2 bin, ikinciler bin 200, üçüncüler 900 dolar para ödülü aldı. Bedensel Engelliler de (tekerlekli sandalye) ise birinciler 3 bin, ikinciler 2 bin, üçüncüler bin dolar kazandı.
 
Maraton ve 15 Kilometre Koşu'da Türk sporcular arasında yapılan sıralamada dereceye girenlere de ayrı para ödülü verildi. Maratonu erkek ve bayan Türk sporcular arasında ilk sırada bitiren sporcu 10 bin, ikinci 4 bin, üçüncü 2 bin dolar, 15 Kilometre Koşu'da ise birinciler bin, ikinciler 700, üçüncüler de 300 dolar aldı. Halk Koşusu'na katılanlar, yarış sonunda madalya ve tişörtlerini Taksim Meydanı'nda aldı. Yarışı bitirenler, Taksim Meydanı'na konuşlanan minibüslerden, göğüs numaralarını vererek madalyalarını ve tişörtlerini aldı. Bu arada katılımcılar için belirli güzergahlarda su noktaları oluşturuldu. Organizasyonu yerli ve yabancı 150'ye yakın medya mensubu izledi. Yarış için sağlık konusunda da bir dizi tedbirler alındı. Yarış sırasında 25 adet ambulans, tam teşekküllü bir çadır hastane ile sağlık ekibi hazır bulundu.
İHA
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2006 Pazar 17:22:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
fırat uluer IP: 85.102.237.xxx Tarih : 7.11.2006 11:25:18
ben bu insanların yaptığını taktir ediorum aslında bu kosua tüm dünyadan katılanların olmasını isterdim saygılarımızla fatih metal