3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

1. Ulusal Genç Girişimcilik Kongresi

Girişimci bir anlayışın Türkiye'de yerleşmesi için bu genç nüfusun en büyük avantaj olduğunu ifade eden İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, "Türkiye için geleceğin aydınlık olması, ancak bu genç nüfus ile girişimciliği kaynaştırmasından geçmektedir" dedi. 

MÜSİAD Gençlik Kurulu'nun düzenlediği 1. Ulusal Genç Girişimcilik Kongresi'nde konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, girişimciliğin ancak gençlik gibi bir olguyla yan yana gelince anlam kazandığını, bunun özellikle nüfusunun büyük bölümü gençlerden oluşan Türkiye için geçerli olduğunu söyledi. Girişimci bir anlayışın Türkiye'de yerleşmesi için bu genç nüfusun en büyük avantaj olduğunu ifade eden Yalçıntaş, "Türkiye için geleceğin aydınlık olması, ancak bu genç nüfus ile girişimciliği kaynaştırmasından geçmektedir" diye konuştu. 

Ekonomik kalkınmanın temelinin girişimcilik ruhuna bağlı olduğunu söyleyen Yalçıntaş, "Girişimciliğin gelişkin ve her türlü engelden arındırılıp teşvik edildiği ülkeler, bugünün gelişmiş ülkeleridir, gelişmiş ekonomilerdir. Toplumdaki dinamizmin kaynağı girişimcidir, girişimciliktir. Girişimci olmazsa ya da harekete geçmezse dinamizm oluşmaz. Dinamizm olmayınca da, buna bağlı yenilikler, üretimler, hizmetler, özetle gelişme ve ilerleme ortaya çıkmaz" dedi. 

Girişimci noktasında Türkiye'nin dünya ortalamasının altında olduğunu kaydeden İTO Başkanı Yalçıntaş, uluslararası girişimcilik endeksinde kullanılan, '100 yetişkin içinde şirket kuran insanların sayısı' kriterine bakıldığında, Türkiye'nin ilk otuz ülkenin gerisinde kaldığını hatırlatarak, "Türkiye'de her 100 yetişkin içinde şirket kuran sayısının 4,6'dır. Oysa bu sayı ABD'de 11,7 Güney Kore'de 15, Meksika'da 18,7'dir. Oysa biz büyük bir Türkiye istiyoruz. Refaha ulaşmış, ekonomik kalkınmasını
tamamlamış, ekonomide ve ticarette sözü geçen bir ülke olmak istiyoruz. O halde bizim girişimciye ihtiyacımız var. Daha doğru bir tabirle, girişimciliği yeniden yorumlayacak ve az önce aktardığım rakamları kökünden değiştirecek girişimci gençlere ihtiyacımız var" şeklinde konuştu. 

Girişimcilikte başarılı olmanın temel ilkesi "işleri olağanüstü derecede iyi yürütmek ve birçok şey bilmek değil, Başarıyı getiren, bir şey hakkında daha çok şey bilip hayata geçirme arzusu olduğunu kaydeden Yalçıntaş şöyle devam etti: "Peki başarısızlığın sebebi nedir? Başarısızlıktaki problem de girişimcilerin yeterince bilgiye sahip olmamaları değil, bildiklerini sandıkları şeyleri savunmaya daha çok vakit ve enerji harcamalarıdır. Bu nedenle bana göre, girişimciyi başarılı ve büyük yapan husus, maliyeti ne olursa olsun doğru bildiğini yapma kararlılığıdır. Yani özgüvenidir. Tıpkı Goethe'nin dediği gibi girişimci bilir ki, 'O kendisine inanırsa, başkaları da ona inanacaktır.' Yine girişimciyi başarılı kılan, bitmek bilmeyen merakı, sürekli yenilenen araştırma arzusu ve yenilik peşinde koşma azmidir. Aynı zamanda zorlukların üzerine, kolaylıkla yürüyebilmesidir." 

Yalçıntaş bir girişimcinin mutlaka, girişimcilik, iyi bir yönetici ve iyi bir teknisyen olma özelliklerini taşıması gerektiğini belirterek, "Girişimci hayal eder. Yönetici onu dizayn eder. Teknisyen gerçekleştirir. Yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki, günümüzde bir işletme sahibi, bu üç özelliği dengeli bir şekilde taşımamaktadır. Çünkü bir işletme sahibinde ancak yüzde 10 girişimci ruh, yüzde 20 yönetici niteliği ve yüzde 70 de teknisyen ruhu bulunuyor. Bu dağılım ise, bugün yaşadığımız başarısızlıklara yol açıyor. Halbuki olması gereken, bu üç niteliğin verimli ve uygun oranda bulunmasıdır. Model olabilecek girişimci anlayışını, ancak bu şekilde oluşturabiliriz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 16:36:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?