1
Mayıs
2024
Çarşamba
İSTANBUL

1.5 kg A-4 patlayıcı ele geçirildi!

İstanbul'da jandarma ekiplerince, terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonda, eylem hazırlığında oldukları öne sürülen 2 kişi, 1.5 kilogram A-4 patlayıcıyla yakalandı.


İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada, terör örgütü PKK adına eylem hazırlığında olan şahısların tespit edilerek takibine başlandığı belirtildi.


Açıklamada, 6 aylık istihbari çalışmalar neticesinde, terör örgütü lehine 18 Mayıs 2007'de Ümraniye'ye bağlı Yenidoğan beldesinde bir İETT otobüsüne molotofkokteyli atılması başta olmak üzere, birçok eyleme karıştıkları tespit edilen Muhlis Emin A. ve Sinan A'nın Ümraniye'deki evlerine eş zamanlı operasyonlar düzenlendiği kaydedildi.


Eylem hazırlığında oldukları değerlendirilen bu 2 kişinin yakalandığı operasyonlarda, şüphelilerin evinde 3 adet dinamit lokumu şeklinde ve toplam 1.5 kilogram ağırlığında A-4 patlayıcı madde, patlayıcı maddeleri ateşlemek için
kullanılacak, sigara kutusu içine saklanmış ve yanında ''dayı kızı dilan geldi mi diye arayacak'' pusulası bulunan 2 adet elektrikli fünye ele geçirildiği bildirildi.


36 öğrencinin adının yazılı bulunduğu gençlik yapılanma listesi ile 16 öğrenciden imza karşılığı toplanan yardımı gösterir listenin de elde edildiği operasyonda, çok miktarda ''özgür halk'' dergisi, 1 adet sözde örgüt bayrağı, 1
adet Demokratik Toplum Partisi bayrağı, 17 adet üzerinde terör örgütü elebaşısının resimleri ile örgüt propagandasının yazılı bulunduğu doküman, 2 adet terör örgütü program kitapçığı ve çok miktarda propaganda CD'sinin ele geçirildiği ifade edildi.


Yakalanan 2 kişi, ifadeleri alındıktan sonra Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine sevk edildi. Zanlılar, çıkarıldıkları mahkemece tutuklanarak cezaevine konuldu. Aynı olayla ilgili bazı kişilerin de arandığı bildirildi

A4 patlayıcının askeri amaçlar için üretilen bir patlayıcı olduğu, PKK terör örgütü tarafından yoğunlukla kullanıldığı bildirildi. Irak’ta kaybolan patlayıcıların Türkiye’ye sokulduğu ihtimali üzerinde durulduğu belirtiliyor.

Kirli beyaz renkte, macun kıvamında ve kokusuz bir madde olan A4 patlayıcı, patladığında 3 bin derece sıcaklık veriyor ve büyük basınç meydana getiriyor. A4 türü patlayıcının TNT ve C4 ile birlikte güçlü plastik patlayıcı olduğu kaydedildi. Patlayıcının 5 gramı 20 gramlık bir C4’ün yapacağı etkiyi yaratıyor. Patlayıcı hem toprak, hem asfalt yolda kamufle olabiliyor. Uzaktan kumandalı fünye ve mayın güçlendirme amacıyla kullanılıyor. Madde 15 yıl boyunca uygun şartlarda saklanabiliyor.

Basına yansıyan diğer bilgilere göre, son üç yılda yapılan operasyonlarda 500 kilodan fazla C3, C4, TNT, RDX ve A4 tipi patlayıcılardan yakalandı. Aynı miktardaki patlayıcı da bulundukları yerde imha edildi.
 

A.A-ANKA
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2007 Salı 20:18:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?