4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

1.5 YTL'lik ayıp İstanbul'a yakışmadı

Yakuplu'da 6 kişiyi ısıran köpeğin kuduz çıkması bir ayıbı ortaya çıkardı. Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı, "Hayvana vurulan kuduz aşısının maliyeti 1.5 YTL. Öldüren zehir daha pahalı" dedi..

İstanbul Yakuplu beldesinde bir köpeğin 6 kişiyi ısırmasıyla ortaya çıkan kuduz vakası İhlas Marmara 1. Etap Sitesi'nde panik havasına neden oldu.

Geçen perşembe 9 yaşındaki Feyza'nın ısırılmasından sonra 10 yaşındaki Alperen Özarslan, Sevda Deniz, Hayrunisa Deniz ve 2 güvenlikçi kuduz olduğu anlaşılan köpek tarafından ısırıldı. Siteye 'Burada kuduz tespit edilmiştir' yazılı afiş asan Yakuplu Belediyesi bölgeyi karantina altına aldı.

Toplanan 15 köpek belediyeye ait barınağa götürülürken, Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatma Balkanlı, "Hayvanlara kuduz aşısı 1.5 YTL, zehir daha pahalı" dedi. 

KÖPEK KOVUCU CİHAZ
Yakuplu Belediyesi'nin 'karantina' bölgesi ilan ettiği sitede yaşayanlarda tedirginlik sürüyor. Köpeklerin sürü olarak dolaştığını anlatan site sakinleri korunmak için 'köpek kovucu cihaz' alıyor. Torununu okula götüren Emine Gündoğdu, "Site içerisinde çok sayıda köpek var. Torunumu hergün okula götürdüğüm için köpek koruyucu cihaz aldım. Onunla dolaşıyorum" dedi. Sitenin çocukları köpeklerin uzun zamandır kendilerini rahatsız ettiğini anlatırken, site yönetimi ise "Köpekleri sopalarla kovalıyorduk. Ama bazı site sakinleri tarafından hayvanseverlere şikayet edildik" diye konuştu.

"HAYVAN KATLİAMI OLACAK"
Öte yandan Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatma Balkanlı, kuduzun Türkiye'nin bir ayıbı olduğunu vurgulayarak "Bu yüzyılda artık kuduzla uğraşmamamız gerekiyor. Yıllardır mücadele ediyoruz ve dilimizde tüy bitti. Eğer bir ilçede kuduz vakası çıktıysa, bu o ilçe belediyesinin ihmalindendir" dedi. Hayvanlara yapılan bir kuduz aşısının 1,5 YTL maliyeti olduğunu belirten Balkanlı şöyle devam etti: Hayvanları öldürmek için kullanılan zehir daha pahalı. Bize gelsin desinler ki, bu hafta Yakuplu beldesinde aşılama yapacağız. Hemen yardıma koşarak, kısırlaştırma ve aşılama çalışmalarına yardım ederiz. Önemli olan bu hayvanların fazlalık olarak görülmemesi. Bakın birkaç güne kadar Yakuplu'da hayvan katliamı olacak." Olayın ardından bir açıklama yapan İstanbul İl Sağlık Müdürü Mehmet Bakar, "Köpek ısırmalarında yara kanlı bile olsa sabunla bolca köpürtülerek yakınmalı ve ardından hemen kuduz aşı istasyonlarına başvurulmalı" dedi. Bakar İstanbul'daki 15 aşı istasyonun 24 saat açık olduğunu da hatırlattı.

Kuduzun görüldüğü tek Avrupa ülkesi Türkiye

DÜNYA Sağlık Örgütü verilerine göre Avrupa'da sokak köpeği kaynaklı kuduz vakası artık görülmüyor. Kuzey Avrupa ülkelerinde çok nadir olarak yaban hayvanlarının ısırıklarına bağlı olarak kuduz vakalarına rastlanıyor. Türkiye'ye sokak köpeği kaynaklı kuduz vakalarında Avrupa'da tek ülke. Yılda 150 bine yakın kuduz şüpheli temas vakası hastanelere başvuruyor. Bunların yüzde 80'ini köpek ısırıkları oluşturuyor. Bu yıl içinde ölüm görülmedi, ancak gistatistikler, kuduz şüphesinin geriye çekilemediğini gösteriyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 3 yılda 17 bin hayvan tespit etti 

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Veteriner İşleri Müdürlüğü, son 3 yılda 17 bin sahipsiz hayvan tespit etti. Tuzla ve Hasdal'daki iki merkezde tespit edilen hayvanlara, bakım, beslenme, tedavi, aşılama, kısırlaştırma, mikroçip takma gibi uygulamalar yapılıyor. Kuduz olayının yaşandığı Yakuplu beldesinin bağlı olduğu Büyükçekmece Belediyesi Başkanı Hasan Akgün, geçtiğimiz yıl 7 kuduz vakası meydana geldiğini belirtti. Akgün, "5 bin köpek, 4 veteriner hekim, 1 müdür, 30 çalışan, bunların ihtiyaçları, gıdası, bakımı için yılda 3-4 milyon YTL harcıyorum. Barınağımızda 5 bin hayvan için 3 ton yemek tüketiyoruz" dedi.

İstanbul'da 15 kuduz aşı merkezi bulunuyor

İSTANBUL'DA Haseki Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi, Adalar Devlet Hastanesi, Silivri Devlet Hastanesi, Haydarpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Esenyurt Devlet Hastanesi'nin de aralarında bulunduğu toplam 15 hastanede kuduz aşı merkezleri bulunuyor. 2008'in 8 ayında 5 bin kişi kedi ve köpek ısırıkları nedeniyle hastanelere başvurdu. Ancak bu başvuraların hiçbirinde kuduza rastlanmadı. Yine İstanbul'da 21 hayvan barınağı bulunurken, sadece Büyükçekmece ilçesindeki hayvan ve bakım merkezinde 5 bin sokak köpeği bulunuyor. İstanbul'daki 21 hayvan barınağı merkezinde yaklaşık 12 bin köpek barınıyor. Barınaklarsa, kapasitelerinin tamamına yakınını doldurmuş durumda. 

48 saatte müdahale hayat kurtarır

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sercan Ulusoy: "Bu tür durumlarda ilk olarak ısırılan bölge sabunlu su ile yıkanmalı. Hemen aşı yapılmalı ve kişiye bağışıklık serumu uygulanmalı. Tüm bunlar ilk 48 saatte yapılırsa kişiyi kuduza karşı yüzde 100'e yakın korur. Koruyucu aşılara 3 ve 7. günlerde de devam edilmeli. Eğer ısıran köpekte kuduz tespit edilmişse aynı aşı 14 ve 28. günlerde de uygulanmalı. Isırık derin ya da kafaya yakınsa ve olay durup dururken saldırı şeklinde gerçekleşmişse aşının yanı sıra kuduz hiper immün globülin (bağışıklık serumu) uygulanmalı. Hayvan 10 gün gözetim altında tutulmalı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk: "Kuduzun çocuklarda ve yetişkinlerde oluşmaması için yapılan ilk müdahelenin içeriği ve zamanı çok önemli. Çocuklar kısa sürede tedaviye olumlu yanıt verir. Bu sürede aile içinde yemek tabakları, çatal ve bıçakları ortak kullanılabilir."

Sabah
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 09:46:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?