3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

1 Mayıs'ın ağır bilançosu

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 1 Mayıs'da Taksim ve Şişli'de yaşanan olaylar nedeniyle kentte yaklaşık 1 milyar YTL dolayında zarar meydana geldiğini söyledi. 

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugün Sarıyer-Çayırbaşı tünel yol projesi kazı çalışmalarında incelemelerde bulundu. Topbaş, İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğunu hatırlatarak, gerçekleştirilen yatırımların bu durumu göze alarak yapıldığına dikkat çekti. Topbaş, basın mensuplarının 1 Mayıs'ta yaşanan olaylarla ilgili soruları üzerine ise, "Taksim büyük ölçekli toplantıları kaldıramayacak bir bölge. Olabilecek olumsuzluklardan oteller bölgesi, kültür, sanat, eğlence, turizm ve yaşam alanları ciddi anlamda etkilendi" dedi. Esnafın yaşanan olaylardan çok rahatsız olduğunu ifade eden Topbaş, "1 Mayıs nedeniyle İstanbul'un genel olarak zararının 1 milyar YTL civarında olduğu tahmin ediliyor. İstanbulluların, esnafın günlük durgunluğu ve hareketsizliğinin getirdiği yansımalar bunlar. Bu yansımalar vergilere de iş hacmine de intikal edecektir. 1 Mayıs Bayramı istismar edilmemeli. Bunun gerçek anlamda bir bayrama dönüştürülmesinin sorumluluğu sendikalara, hepimize düşmektedir. Birtakım sıkıntılara fırsat vermemek görevlerimiz arasındadır. Valilik bu konuda tedbirlerini aldı, tavrını ortaya koydu ve Taksim'in bir miting alanı olmadığını, 500 bin insanı çekemeyeceğini söyledi. Türk-İş bu konuda hassasiyetini gösterdi, diğer sendikalar da zorlamadılar. Bundan dolayı da teşekkür ediyorum ama bu boyuta da gelmemeliydi" diye konuştu. 

Topbaş, 1 Mayıs nedeniyle Taksim'deki bazı MOBESE kameralarının Valilikten gelen talep doğrultusunda emniyetin kullanımına verildiğini de sözlerine ekledi.

İSTANBUL'DAKİ OLAYLI 1 MAYIS GÖSTERİLERİNİN BİLANÇOSU 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, olaylar nedeniyle 12 hattaki seferini iptal etmek zorunda kalan İstanbul Deniz Otobüsleri'nin (İDO) bir günlük kaybı 60 bin YTL. Gösterilerin olduğu semtlerdeki 76 seferi aksayan İETT'nin de dünkü zararı 30 bin YTL, Taksim, Kabataş ve Eminönü seferlerini iptal eden İstanbul Metrosu'nun tahmini zararı ise 150 bin YTL dolayında. Özellikle Şişli bölgesi ile Taksim çevresinde göstericilerin kaldırımlara, kamu ve özel sektöre ait işyerlerine verdiği zararın yaklaşık 80 bin YTL civarında olduğu, bu konudaki kesin rakamın ise zarar tespitinden sonra ortaya çıkacağı belirtilirken, yaşanan çevre kirliliğinin ve polis tarafından sıkılan renkli suyun temizlenmesinin de belediyeye maliyetinin en az 30 bin YTL'yi bulabileceği öğrenildi. Gösteriler nedeniyle Taksim, Şişli ve Mecidiyeköy'de bulunan bazı esnaf tatil yapmak zorunda kalırken, bazıları ise çalışma saatlerini değiştirdi. Söz konusu semtlerdeki alışveriş merkezlerinde yüzde 30-50 dolayında ciro kaybı yaşandığı, turizm açısından da önemli ölçüde kayıplar olduğu kaydedildi.

.
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 18:07:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?