30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

108 kişi gözaltına alındı

İstanbul Valisi Muammer Güler, olaylı geçen 1 Mayıs kutlamaları sırasında sadece polise direnen göstericilere zor kullanıldığını belirtirken, olaylar sırasında 29'u kadın 108 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

İstanbul Valisi Muammer Güler, düzenlediği basın toplantısında olaylı geçen 1 Mayıs kutlamaları hakkında değerlendirmelerde bulundu. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da hazır bulunduğu basın toplantısında konuşan Vali Güler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün İstanbul'da yoğun bir anma ve kutlama programları ile geçtiğini belirterek, daha önce hazırlanan planların tahakkuk ettiğini söyledi. İşçi örgütlerinin arkasına takılan illegal örgüt mensuplarının ortamı gerdiğini anlatan Güler, bu seneki 1 Mayıs'ın öneminin emek ve dayanışma günü olarak idrak edilmesi olduğunu söyledi.

Güler, "Daha önce sendika ve konfederasyonlar ile yapılan görüşmeler sonucu sendikalar Taksim'e gelerek çelenk bıraktı. Önceki mutabakata göre bazı sendika ve CHP'li grup Taksim'e gelerek saygı duruşunda bulundular. Bu anlamda amacına ulaştı. Bütün bunların yanında bazı gruplar bugünü sabote etmek adına önceki yıllarda yaptıklarının aynısı yaptılar. Daha önceden "Polisimizin yaptıklarını izlerken, polise yapılanları da
izleyin" demiştik. Bu anlamda mukayese ortamı oluştu. Taşlar, kaldırımlar söküldü, bazı işyerlerine saldırılar oldu. Bütün bunlar inceleniyor" diye konuştu.
Çıkan olaylar sırasında 29'u kadın toplam 108 kişinin gözaltına alındığını belirten Güler, 21 güvenlik görevlisinin de çeşitli yerlerinden yaralandığını söyledi. Vatandaşlarda da küçük yaralanmalar olduğunu ifade eden Vali Güler, "Hedef gözetmeksizin güvenlik görevlisi, polis, vatandaş ve basın mensuplarını da hedef alan saldırılar oldu. Bunların hiçbiri işçi ya da sendika değil. Taksim'deki kutlamaya katılan gruplardan değiller. Bu işi provakate etmek isteyenlerin farklı değerlendirilmesini istemiştik.

Ele geçen malzemeler var. Yasa dışı örgütün çeşitli flamaları da burada yer alıyor. Polise 20'ye yakın noktadan bu marjinal grupların saldırıları olmuştur. Zorlamışlardır meydana girmek için ve daha önceki planlar çerçevesinde buna mani olunmuştur. Buradaki planlamalar çerçevesinde çok önemli bir başarıyı İstanbul polisimiz sergilemiştir. Her seviyedeki görevlilere teşekkür ediyorum. Tedbirler önemli bir plan içerisinde yürütüldü" şeklinde konuştu.
Vali Muammer Güler, İstanbul'un bir marka değeri olduğunu ifade ederek, 1 Mayıs'ı sadece Taksim'e endeksleyerek düşünmemek gerektiğini söyledi. Bu sene uzun zamandır özlemi çekilen bir kutlama yaşandığını ifade eden Güler, daha fazla katılımlı bir kutlamaya izin verilmesinin mümkün olmayacağını belirtti. Bugün sembolik anlamda bir kutlama olmasına rağmen gerginliklerin yaşandığını hatırlatan Güler, saat 16.00 itibari ile daha önce kapatılan toplu taşıma sistemlerinin de normale döndüğünü dile getirdi.

Güler, "Polisimizin kendisine saldırılmadığı takdirde zor kullanmayacağını söyledik. Polisimiz son ana kadar sabretmiştir. İhtiyacın gerektiği yerlerde zor kullanılmıştır. Kutlama için gelenlerle herhangi bir zorlama söz konusu olmamıştır. Birçok kişinin alana alınmadığı ifade edildi. Ama böyle bir beklentinin karşılanması mümkün değil. Polise yapılan saldırılar, provakatif eylem girişimler, zorla Taksim'e girme olaylarında zor kullanılmıştır" şeklinde konuştu.

Yabancı davetlilerin gazdan etkilendiği gibi söylemler olduğunu, ancak bu söylemlerin gerçeği yansıtmadığını anlatan Güler, yabancı davetlilerin de sendika temsilcileri ile birlikte kortejde yürüdüklerini söyledi. İstanbul'un birçok noktasında alınan önlemler sırasında 25 binin üzerinde polisin görev yaptığını anlatan Güler, "makul" sayı tartışmalarına ilişkin olarak ise "TÜRK-İş 600, HAK-İŞ bin kişi ile geldi. Diğer kuruluşların da makul bir sayı ile gelmelerini istedik. Onlar da yaklaşık 3 bin kişilik bir kalabalıkla geldiler. Bizzat kendilerince makul sayıya ulaşıldığı söylenmiştir. Ama tabii çok sayıda kuruluşun katılmasında çalışma disiplinin sağlanması lazım. Onun da zorlukları vardır ve onu da gördük" dedi.
Vali Muammer Güler, Atatürk Anıtı'na yasadışı bir örgütün pankartını asmaya kalkışan kişilerin de gözaltına alındığını söyledi.

Güler, "Legal olmayan grupların oraya flamasını ya da pankartını asması mümkün değildir. Bu da provakatif bir girişimdir. Oradaki kalabalıktan yararlanarak güvenlik güçlerinin kendilerine müdahale etmeyeceğini düşündüler. Ama bu mümkün değildir. Ben sendikalar açısından, geçmişte yaşanan acıların bir kez daha gündeme getirilmesi açısından sendikaların böyle bir ihtiyacı olduğunu dile getirdim. Ama bu ihtiyaç çok geniş katılımlı bir toplantıda olması gerekmiyor. Taksim artık Taksim değil. Geçmişte Sultanahmet'te böyle kutlamalar için kullanılıyordu. Bu anlamda biz Taksim yerine çok daha geniş meydanların yapılmasına değindik" diye konuştu.

Gözaltına alınan şahısların kimlik tespitlerinin de yapıldığını anlatan Güler, gözaltına alınanların yasa dışı örgütlere üye olduklarını ve aralarında küçük yaşta çocukların da olduğunu belirtti.
Ele geçirilen bir limonun sergilendiğine dikkat çeken bir gazeteci "suç teşkil ettiği için mi sergileniyor" şeklindeki sorusu üzerine Güler, "Örgütlerin ne kadar hazırlıklı olduklarının bir göstergesi olarak yapıldı" diye yanıtladı.
Güler, Silivri Büyükçavuşlu'da yapılan kazı çalışmalarına ilişkin soruya ise "Evet dün bir kazı çalışması yapıldı. Herhangi bir şey çıkmamış" diye yanıtladı.

 

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 18:39:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?