4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

12. MÜSİAD Uluslar arası Fuarı

Finansal entegrasyonun önemine işaret eden Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, "İşte bu entegrasyonu somutlaştıracak en güzel ortam ticaretin canlandığı bu fuarlar olacaktır" dedi. 

12. MÜSİAD Uluslar arası Fuarı, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in katılımıyla CNR Expo Center'da açıldı. 

Fuarın açılışında konuşan MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD fuarlarının kendileri için önemli olan kısmının Türkiye'nin yükselen değerlerinin tanıtma fırsatı yaratması olduğunu söyledi. Son dönmedeki gelişmelerin yatırım merkezlerinin artık doğuya kaydığını gösterdiğini ifade eden Vardan, doygunluğa erişmiş dünyadaki gelişmiş ekonomilerin, krizler sebebiyle doğuda yeni pazarlar ve yeni yatırım alanları oluşturmak için aradığını söyledi. 

Dün açıklan Uluslararası İş Konferansı ve bugün açılışı gerçekleşen MÜSİAD Fuarı'nın son yaşanan finansal krizle aynı tarihe denk gelmiş olmasının fuarın önemini daha da artırdığına işaret eden Vardan, "Bu yıl fuar konseptimizi geçtiğimiz 6 yılda yakaladığımız siyasi ekonomik istikrar ile birlikte hem ihracat hem de ithalat rakamlarını katlayarak artıran Türkiye'nin doğu ve batı arasında oynayacağı role katkıda bulunmak amacındadır. Dünyanın işi, Türkiye'nin gücü, Türkiye'nin ihracatı son 6 yıl içinde 3 çeyrek itibariyle 133 milyar dolara ulaşmış bulunmaktadır. Bu rakamlara ulaşmadaki en büyük etken hükümetimizi komşularla izlediği sıfır sorun politikası ve iyi işler geliştirme çabası olmuştur" dedi. 

Pazarları çeşitlendirme ve yenileme ve yeni pazarlara açılma stratejisi çerçevesinde 2002 yılında sadece 4.7 milyar dolar olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ülkelerine ihracatımız, 2007 sonu itibariyle 20.3 milyar dolarlara, 2008 Ağustos ayı itibariyle 21.8 milyar dolara yükselmiştir. Bu ihracatımızı geçen yılın ilk 8 ayı ile karşılaştırdığımızda artış oranı yüzde 73'dür bütün komşu ve komşu ve çevre ülkelere yapmış olduğumuz ihracatımızın toplam ihracat içerisindeki payı yüzde 44'lere ulaşmıştır. Bu rakam 5-6 sene önce yüzde 6'lar civarındaydı" diye konuştu. 

Türkiye'nin enerji geçiş hatları, yükselen arz ve talep pazarları ve gelişen sermaye içinde bugün sermaye ihtiyacı duyan gelişmiş ülkeler arasında en önemli geçiş noktasında bulunduğuna işaret eden Vardan, "Dünden beri düzenlediğimiz toplantılarda finansal entegrasyona vurgu yapıyoruz. İşte bu entegrasyonu somutlaştıracak en güzel ortam ticaretin canlandığı bu fuarlar olacaktır" dedi. 

Bu fuarların başarılı olması için eski başkan ve MÜSAİD dış ilişkiler kurulu ile 29 ülkeye 40'a yakın ziyaret gerçekleştirdiklerini belirten Vardan, "Bu gezilerde ilgili bakanlara, yetkililere ve işadamlarına ülkemizi MÜSAİD'ı ve İBF tanıtmaya çalıştık. Onları kongremize davet ettik. Sayın bakanım Kürşad Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve ihracatçı birliklerinin gayretleriyle yurtdışında 62 ülkeden 2 bin 200 işadamı ve 40 yabacı gazeteci fuarımıza katılmak için ülkemize geldiler" diye konuştu. 

Fuar hakkında bilgi veren Vardan, "Fuar 27 bin metrekare kapalı alan, 14 bin metrekare açık alanda düzenleniyor. Fuar, 408 yerli ve 74 yabancı firma, 25 sivil toplum kuruluş olmak üzere 507 standdan oluşmaktadır. Önümüzdeki 4 gün boyunca şirketlerimiz ürünleri sergileme fırsatı bulacak" şeklinde konuştu. 

Fuarın açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye'nin 350 milyar dolar'ı bulan dış ticaret hacminde özellikle son 6 yılda önemli gelişmeler olduğuna işaret ederek, "133 dolar'a ulaşan ihracatın 2023 yılında 500 milyar dolara geçmesini hedefliyoruz. Başbakan ve Dış Ticaretten Sorumlu Bakanımız bu hedefe ulaşılması için yoğun çalışma içindeler budan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum" dedi. 

Bundan sonraki yapılacak çalışmalarda özellikle dünyanın finansal krize girdiği ortamda krizi fırsata dönüştürmenin yollarını arayacaklarını ifade eden Büyükekşi, "Komşu ülkelere yapılan ihracatımız yüzde 44 oranında arttı. Birleşik Arap Emirlikleri'ne ihracatımız yüzde 200, Bahreyn'e olan ihracatımız yüzde 400 ve Afrika'ya yapılan ihracatımız yüzde 67 oranında arttı. Bu çalışmaların ne kadar önemli olduğunu gösterir. Biz ihracatçılar olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. İnovasyon, tasarım ve marka yaratmak için adımlar atıyoruz" şeklinde konuştu. 

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ise ekonomilerin gelişmesinde meslek örgütlerinin büyük rolü olduğunu, üyelerini rekabetçi hale getirip ihracata yönlendirdiğini söyledi. 

Dünyada kriz ortamından çıkış yolunun hükümetlerin aldığı tedbirler kadar, özel sektörün tutumuna da bağlı olduğunu ifade eden Yalçıntaş, "Krizden, büyük fedakarlıklarla, özveriyle çalışan özel sektörün temkinli fakat atılım içerisindeki gayretleriyle çıkılacaktır" dedi. 

Törende konuşan Saadet Partisi Genel Başkanı Recai Kutan ise fuara katılımın yoğunluğu nedeniyle oluşan tabloyu "muhteşem manzara" olarak nitelendirerek, bu manzaranın oluşmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Kutan, MÜSİAD'ın, milletin tıpa tıp aynısı olduğu için dünya ülkelerinden, kardeş ülkelerden bu kadar ilgi gördüğünü söyledi. Küresel krizin finansla sınırlı kalmayacağını, reel sektörleri ve ülkelerin siyasetlerini de etkileyeceğini kaydeden Kutan, bu konuda Türkiye'nin çok dikkatli olması gerektiğini söyledi. 

Krize karşı Türkiye'nin çok ciddi tedbirler alması gerektiğinin altını çizen Kutan, "Hükümet yetkilileri hiç krizi önemsemeyen tavır içerisinde, kriz kapımızda buna acil önlemler alınması gerekir" dedi. 

İş dünyasının tedirgin olduğunu, yapılan bir araştırmaya göre iş dünyasını yüzde 50'sinin Türkiye'de kriz olduğunu söylediğini belirten Kutan, "Yine bu araştırmaya göre iş adamlarını yüzde 7'si 'kriz yok' geriye kalan kısmı da 'var önemli değil' diyor" dedi. 

Törende söz alan Demokrat Parti Genel Başkanı Süleyman Soylu da, ihracatçıları "ekonominin akıncıları" olarak tanımlayarak, ihracatın 2023 yılında 500 milyar dolar değil 600 hatta 700 milyar dolar olması gerektiğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 19:53:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?