4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

‘12 Eylül yargılandı’

Başkanlığını avukat Fethiye Çetin’in yaptığı vicdan mahkemesi oluşturuldu. Mahkemeye, yazar Adalet Ağaoğlu, Ragıp Zarakolu, Ergin Cinmen, Memet Ali Alabora, Leman Fırtına, Harun Tekin gibi tanınmış isimler katıldı

Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu’nda 12 Eylül darbesini yargılamak üzere, başkanlığını avukat Fethiye Çetin’in yaptığı vicdan mahkemesi oluşturuldu. Darbe 28. yıldönümünde yeniden hatırlandı, darbenin bugüne etkileri irdelendi.

Yazar Adalet Ağaoğlu, Ragıp Zarakolu, Ergin Cinmen, Memet Ali Alabora, Leman Fırtına, Harun Tekin gibi tanınmış isimlerin katıldığı mahkemeye, öğrenciler de büyük ilgi gösterdi. Yüz kişilik konferans salonuna yaklaşık 350 kişinin toplanması ve klimaların bozuk olması nedeniyle zor anlar yaşandı. Darbenin 28. yıldönümünde oluşturulan mahkemenin açılış konuşmasını mahkeme başkanı Fethiye Çetin yaptı. 12 Eylül darbesinin kuralları, zihniyeti, eylemleri ve etkileriyle sürdüğünü belirten Çetin, “Rejimin gerçek niteliğini tespit etmenin, suçlarını ve faillerini açığa çıkarmanın ilk adımı bilmek ve hatırlamaktır” dedi.

“12 Eylül’leri yaratan bu rejim ile yüzleşemediğimiz ve sorumlularından hesap soramadığımız için 12 Eylül devam ediyor” diye konuşan Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Derin acılara ve mağduriyetlere neden olan eylemlerin bir daha yaşanmamak üzere hayatımızdan çıkarılması, toplumun vicdanında o eylemlerin mahkûm edilmesine bağlı. Toplum izin vermezse zulüm yaşanmaz. Seyircisiz zulüm olmaz. Bugünkü adım, 12 Eylül’ün vicdanlarda mahkûm edilmesi amacına yönelik sembolik bir adımdır.”

12 Mart süreci
Türkiye’nin önündeki sorunların tespiti için 12 Eylül öncesine gitmek gerektiğini belirten Avukat Ergin Cinmen, “Bu süreç içinde olayların, olayların aktörlerinin profilini çizmek gerekir. Aksi takdirde 28 yıl sonranın yani bu günün, içinde bulunduğumuz halin teşhisini koyamayız. O zaman da çözüm imkânsızlaşır” dedi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Eylül 2008 Cumartesi 11:34:50
Güncelleme :13 Eylül 2008 Cumartesi 11:37:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?