4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

12 yıllık caminin kıblesi yanlış çıktı

Sultanbeyli'de 12 yıldır ibadete açık olan Hasan Hüseyin Camii'nde kıblenin yanlış olduğu ortaya çıktı. Yapılan ölçüm sonucunda kıblede 50 derecelik açı farkı olduğu ortaya çıkarken, bazı vatandaşlar duruma tepki gösterdi.

Cami imamı Musa Balcı, tartışmalara neden olan durumla ilgili art niyet aramadıklarını söyledi. Balcı, "Temelde arsa darlığından dolayı belki 'üstten düzeltiriz' diye yapmışlar. Ancak ben tayin olduğum zaman yönü yapılmıştı. Önceki müftümüz yönün yanlış olabileceğini tahmin etti. Dernek başkanı arkadaş da ölçtüklerini ve 15-20 dereceyi geçmeyeceğini söyledi o zaman. Onun üzerine o şekilde devam etti. Sonra bir teknisyen arkadaş bu durumu tespit ediyor. Biz hemen resmi makamlara bildirdik. Müftü bey geldi düzeltti. Şu an 50 derecelik bir açı farkı var" dedi.

Farkın bir şekilde düzeltileceğini ifade eden Musa Balcı, "Bu böyle gitmez. Camide tadilat yapılacak. Mimberin yerinin değişmesine gerek yok ama mihrabın yeri değişecek. Artık bundan sonrası uzmanların işi. Cemaate gelene kadar ben de diyorum bu zamana kadar yanlış tarafa kıldık ama bunda bir kasıt yok, art niyet yok. Veya bir tepki, bir kargaşa olmadı. Çünkü biz vatandaş ikna olsun diye müftü beyi getirdik. Müftü bey de olduğu gibi kürsüden izah etti" dedi.

Caminin içine bantlar çekilerek kıblenin yönü değiştirilirken, camideki duruma, bazı vatandaşlar tepki gösterdi. Bir vatandaş, "Müftü gelmiş, böyle demiş ve düzeltmiş güya. Bana sorarsanız bu caminin kıblesi yanlışsa diğerleri de yanlış. Çünkü yönlere bakın camileri dışardan dikkate alırsan öyle görünüyor. Ben 10 yıldır burada namaz kılıyorum ve içimde kıldığım namazlarla ilgili en ufak bir şüphe yok. Kimsenin de olmasın. Sonuçta siz kıbleye doğru yöneliyorsunuz. Eğer imam yanlış yöneliyorsa günahı onun boynuna" açıklamasında bulundu.

Ortada bir yanlışlık olmadığını belirten bir başka vatandaş, "Ben böyle camiler inşa ettim. Zaten cami yapılırken müftülüğe müracaatta bulunursunuz. Kıble tespit edildikten sonra kıblehaneye müracaat edersiniz. Diyanetten veya kendileri bir eleman gönderirler. Caminin kontrolü yapılır ve öyle inşaata başlanır. Bitmiş bir caminin kıblesi sağdır, soldur diye konuşmak bana çok abes geliyor. Ben bu işi pek doğru bulmuyorum. Başlangıç neyse öyle gitmesi lazım" diye konuştu.

Bir vatandaş ise, "Biraz yamukluk vardı ancak biz bu kadar olduğunu bilmiyorduk. Hocalar dedi ki 'kıblenin yerine göre yüzde 25'ine kadar müsaadesi var' Biz de yüzde 20 biliyorduk. Yüzde 49 olduğunu bilmiyorduk. Daha sonra bir mühendis geldi ve ölçüm yaptı. Daha sonra ilçe müftüsü geldi. Ölçüsünü yaptılar ve bu çıktı meydana. Biz de şimdi yeni bir dernek kurarak tadilata başlayacağız" ifadelerini

iha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2011 Cuma 14:43:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?