2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

16.59'da ilk su verildi

İstanbul'un acil su ihtiyacını karşılamak amacıyla Melen ile Yeşilçay sistemi arasında yapımına başlanan 105 kilometrelik boru hattındaki kapaklar, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatıyla saat 16.59'da açıldı ve İstanbul'a Melen suyunun verilmesine başlandı.

Melen Projesi'nin İstanbul'un su güvencesinin tescili olduğunu belirten Veysel Eroğlu, Melen'den akıtılan sularla üzerinden tonlarca yük kalktığını söyledi.

Afyonkarahisar İşadamları Derneği (AFSİAD) üyelerini ziyaretinde, telefonla DSİ 14. Bölge Müdürü A. Cüneyt Gerek ile görüşen Eroğlu, Melen Projesi'nin bitirilmesi konusunda emeği geçenlere teşekkür etti.

DSİ 14. Bölge Müdürü Gerek'in bilgi vermesinin uzaması üzerine esprili bir biçimde, ''Sayın müdürüm 15 saniyen kaldı ona göre' diyen Eroğlu, verilen saatin de çok önemli olduğunu söyledi.

Gerek, projenin tamamlandığını ve suyun akışı için düğmeye basılması konusunda Eroğlu'nun emirlerini beklediklerini bildirdi.

Bunun üzerine Eroğlu, ''hayırlı olsun'' diyerek düğme basılması talimatını verdi.

20 Ekim saat 16.59'un İstanbul için tarihsel bir gün ve saat olduğunu ifade eden Eroğlu, bugünün, ''İstanbul için güzel bir ve tarihi bir gün, projenin de İstanbul'un susuz kalmayacağının bir tescili'' olduğunu anlattı.

NEDEN 16.59?

Melen Projesi dünyanın sayılı su projelerinden bir tanesi olduğunu hatırlatan Eroğlu, projenin bitirilme tarihi ve saatinin neden bu denli keskin ve net olduğunu ise şöyle açıkladı:

''Verilen tarih ve saat şunun için çok keskin ve önemlidir. Bu projede çalışan işçisinden mühendisine kadar, müteahhidinden genel müdürüne, bakanına kadar, herkes bu saatin dakik olduğunu bilirse, adımlarını ona göre atar. 20 Ekim saat 16.59, geçen mart ayında ilan edildi. Bunun da çok büyük bir faydası oldu.

Çünkü herkes, 'bu proje 20 Ekim saat 16.59'da bitecek' diye hedefe kilitlendi. Bu proje, teknisyeninden kaynakçılarına kadar herkesin, azimli bir çalışmanın eseridir.''

Projenin bitiş tarihi ve saatinin açıklanmasının ardından birçok firma ve yurtdışı kimi firmaların ''bu proje bu tarihe ve saate yetişmez'' dediklerini ifade eden Eroğlu, ''Biz bunu dünyaya ispatladık ve yetiştirdik. O dünya firmaları da hayretlerini gizleyemediler'' dedi.

Eroğlu, Melen Projesi'nin açılış talimatının memleketi Afyonkarahisar'dan verilmesinin de bir şans ve tesadüf olduğunu belirterek, Afyonkarahisar'ın da 2050 yılına dek yetecek içme suyu projesinin en kısa zamanda tamamlanacağını kaydetti.

AFSİAD üyelerine de seslenen Eroğlu, ''Üzerimden tonlarca yük kalktı. Yüzümün bile şekli şemali değişti'' diye konuştu. 

AA
Yayın Tarihi : 20 Ekim 2007 Cumartesi 18:54:00
Güncelleme :21 Ekim 2007 Pazar 16:11:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?