3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

17 yıl aradan sonra Bağdat'a uçuş

Türk Hava Yolları (THY), 1991 yılında durdurduğu Bağdat seferlerine 17 yıl aradan sonra tekrar başladı. İlk sefere katılan Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Irak ile ticaret hacminin 2011 yılında 20 milyar dolar seviyesine çıkabileceğini vurguladı.
THY'nin Bağdat'a düzenlenen ilk seferine Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı.


THY'nin 1991 Ağustos ayında durdurmak zorunda kaldığı Irak uçuşlarına tekrar başlamasının sevindirici olduğunu belirten Tüzmen, seferlerin tekrar başlatılmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine de önemli katkı sağlayacağını ifade etti.
Geçmişte Bağdat'a ulaşmanın zor olduğunu ancak THY'nin yeni seferiyle bu problemin ortadan kalkacağını vurgulayan Tüzmen, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında iki ülke arasında 'Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi' oluşturulması kararlaştırılmıştı. Konseyin ilk olarak ele alacağı konular arasında yer alan iki ülke arasında düzenli hava taşımacılığına kısa sürede başlanılmasının son yıllarda hızla gelişmekte olan Irak ile ticari ilişkilerimize önemli katkısağlayacağı kuşkusuzdur. 2003 yılında 940 milyon dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmimiz, 2007 yılında 3.5 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde ise ikili ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artarak 3.2 milyar dolara ulaşmıştır. 2008 yılında ikili ticaret hacmimizin tüm tahminlerimizin de üzerinde gerçekleşerek 5 milyar dolar seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz. Habur-Halil İbrahim Kapısı ve Kerkük-Yumurtalık Boru hattının etkin olarak çalışması halinde ikili ticaret hacmimizin 2011 yılında 20 milyar dolar seviyesine çıkması kuvvetle muhtemeldir'' diye konuştu.


Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise sınır komşusu ve önemli ticaret ortağı Irak ile bundan böyle ilişkilerin daha da gelişmesi için önemli bir köprünün tekrar kurulduğunu söyledi. Irak'a seferlerin başlangıçta haftada 3 sefer halinde olacağını kaydeden Yıldırım şunları belirtti: ''Irak'la aramızda 1941'den beri var olan anlaşma 1974 ve 2008 tarihleri arasında yenilenmiş ve çoklu varış noktalarını esas alan hükümler konulmuştur. Buna göre Irak'tan Ankara, Antalya, İstanbul, Gaziantep ve İzmir'e sefer yapılabilecek. Türkiye'den de Bağdat, Erbil, Musul gibi çeşitli kentlere sefer yapabilecektir. İlkini THY Bağdat ile başlatmıştır. Talebe göre bu sayı artırılabilecek. Irak'ta istikrarın, huzurun, güvenliğin ilerlemesi ve gelişmesiyle, taşımacılık ve ticaret de gelişecektir.


Taşımacılık bir ticaret değil, ticaretin artırılması için bir araç, bir itici güçtür."
Bakan Tüzmen ve Yıldırım'ın açıklamalarının ardından THY'nin 1202 sefer sayılı uçağı Bağdat'a hareket etti. THY yetkililerinden alınan bilgiye göre İstanbul-Bağdat arasında seferler Pazartesi, Perşembe ve Cumartesi günleri karşılıklı olarak düzenlenecek. İstanbul'dan Pazartesi, Perşembe, Cumartesi günleri saat 12.30'da kalkacak uçaklar 16.15'te Bağdat'a ulaşacak. Bağdat-İstanbul seferleri de Pazartesi, Perşembe, Cumartesi günleri 17.45'te yapılacak.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 17:40:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?