30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

2. Abdülhamid Han anılacak

Osmanlı Devleti'nin 34. padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han, vefatının 91. yıldönümünde Çemberlitaş'taki türbesinde düzenlenecek bir törenle anılacak.

2. Abdülhamid Han'ın Beylerbeyi Sarayı'nda vefat ettiği 10 Şubat günü, bu yıl hafta arasına tesadüf ettiği için hafta sonuna alınan anma töreni, cumartesi günü 11.00'de Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayacak. Törende, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, Prof. Dr. Mehmet Altan, Prof. Dr. Mehmet İpşirli, Prof. Dr. Tufan Buzpınar ve gazeteci yazar Avni Özgürel birer konuşma yapacak.

Akademisyenlerin tahttan indirilişinin 100. ve vefatının 91. yılında Sultan 2.Abdülhamid'i anlatacağı toplantıda; padişahın torunları Harun, Bülend, Orhan, Abdülhamid Kayıhan ve Selim Ethem Osmanoğlu ile Sultan V. Murad'ın torunu Osman Selahaddin Osmanoğlu da hazır bulunacak. İşadamı Mehmet Tosun'un organize ettiği toplantıya Sultan 2. Abdülhamid Han'ın çok sayıda seveninin katılması bekleniyor.

33 yıl padişahlık yaptıktan sonra 27 Nisan 1909'da tahttan indirilen ve 3 yıl Selanik'te Alatini köşkünde hapis tutulduktan sonra 1912'de İstanbul'a Beylerbeyi Sarayı'na getirilen 2.Abdülhamid Han, 10 Şubat 1918 günü vefat etmişti. Osmanlı sultanları arasında hakkında en çok yazılan padişahlardan biri olan Abdülhamid Han, dedesi için Divanyolu'nda yaptırılan Sultan 2. Mahmut Türbesi'nde medfun bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 15:27:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?