4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

2. Demiryolu Fuarı başladı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Yılda ortalama yüzde 1,2 artan nüfusa paralel sürekli yükselen ulaşım ihtiyacının ve ülkemizin Avrupa-Asya üzerindeki en önemli transit güzergahında olmasından kaynaklanan uluslararası taşımacılık talebinin karşılanabilmesi demiryolu ağının mutlaka genişletilmesini zorunlu kılmıştır'' dedi. 

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) ve bazı üniversitelerin katkılarıyla düzenlenen 2. Uluslararası Demiryolu Sempozyumu Haydarpaşa Garı'nda başladı. Sempozyumda konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sempozyumda, 32 ülkeden 160 katılımcının, demiryolu ulaştırma politikaları, demiryolu teknolojilerindeki ve demiryolu taşımacılığındaki gelişmeleri tartışacağını söyledi. Bakan Yıldırım, demiryolu ulaştırmasının, gerek diğer ulaştırma modlarına göre daha ekonomik, güvenli ve yüksek kapasiteli taşımacılık sağlaması, gerek kombine taşımacılık açısından taşıdığı önem, gerekse çevreye en duyarlı taşımacılık şekli olmasına nedeniyle gelişmiş ülkelerin ulaştırma politikalarının merkezinde yer aldığını ifade etti. 

Bugün demiryolu sanayi sektörünün büyüklüğünün toplam pazar olarak 120 milyar Euro'yu aştığını anlatan Bakan Yıldırım, "Yaklaşık 37 milyar avroluk büyüklüğü ile demiryolu araçları sanayisi en büyük paya sahiptir. Özellikle dışsal maliyetler nedeniyle ulaştırmada demiryolunun öneminin yeniden anlaşılması ile birlikte önümüzdeki 10 yıllık süreçte pazarın yıllık yüzde 2 büyümesi öngörülmektedir. Türkiye'de son 25 yıldaki büyüme eğilimlerinin sürmesi durumunda 2020 yılında, toplam taşımanın bugünkü düzeyinin yaklaşık 3 katına çıkacağı tahmin edilmektedir. Yılda ortalama yüzde 1,2 artan nüfusa paralel sürekli yükselen ulaşım ihtiyacının ve ülkemizin Avrupa-Asya üzerindeki en önemli transit güzergahında olmasından kaynaklanan uluslararası taşımacılık talebinin karşılanabilmesi, petrolde dışa bağımlılık oranının yüzde 90,1 olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, ulaşım politikamız da önemli bir değişikliğe gidilmesini ve demiryolu ağının mutlaka genişletilmesini zorunlu kılmıştır'' dedi.
 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarının 1946 yılından bugüne kadar ilk defa yeniden ulaştırma politikasının merkezine oturduğunu belirterek, hükümetin öncelikli bir ulaştırma ana plan stratejisini hazırlayarak, etkin demiryolu ağı için gerekli çalışmayı başlattığını söyledi. 

Bakan Yıldırım, ''Bu çerçevede, yeniden yapılandırma çalışmalarını sürdürmekteyiz. Kısa dönemde yük taşımacılığına özellikle kombine taşımacılığa odaklanılması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılı baz alınarak, yük taşımacılığında yüzde 20, yolcuda yüzde 15'lik paya ulaşmak hedeflenmektedir. Uzun dönemde 400-600 kilometrelik yüksek hızlı demiryolu ile etkin bir yolcu taşımacılığının amaçlanmaktadır. Mevcut hatların trafik yoğunluklarına göre, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve mümkün olabilecek geometrik düzeltmeler ile çift hatta dönüştürülmesi ve yenilemeyi 10 yıl içerisinde tamamlayacağız. Bu amaca yönelik olarak, mevcut hatların iyileştirilmesi, Türkiye'de bir demiryolu sanayi oluşturulması, sektörle ilgili yapısal düzenlemelerin yapılması, yeni hızlı tren hatları inşa edilmesi ve türkiye üzerinden geçen tarihi İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması bir bütün halinde ele alınmıştır'' diye konuştu. 

Asya-Avrupa koridorunda yapımı devam eden Kars-Tiflis-Bakü ve Marmaray projelerinin tamamlanmasıyla, İpek Demiryolu'nun hayata geçirileceğini ifade eden Yıldırım, böylece Pekin'den Avrupa'nın batısına kadar kesintisiz demiryolu ulaşımının sağlanmış olacağını, bu hattın 2 kıta arasındaki taşımacılık için değil, güzergah üzerindeki ülkeler açısından da büyük önem taşıdığını söyledi. Yıldırım, ''Öyle inanıyorum ki, UIC, TCDD ve Türk üniversitelerinin örnek işbirliğiyle düzenlenen bu sempozyum, yalnızca demiryollarıyla ilgili önemli sonuçlara imza atmayacak, diğer ulaşım modlarını da olumlu etkileyecek ve yeni ufuklar açacaktır'' dedi. 

İspanya Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Madelena Alerez de konuşmasında, sempozyumun İstanbul gibi güzel bir şehir ve Haydarpaşa Garı gibi güzel bir mekanda yapılmasının önemine işaret ederek, ''Farklı ülkeler arasındaki işbirliğini ilerletmemiz için çok uygun bir yerdeyiz'' dedi. 

İspanya'nın demiryolu ulaşımına verdiği öneme de değinen Alvarez, 2010 yılında dünyada hızlı tren hattının en iyi seviyesine ulaşan lider ülke olacaklarını belirterek, ''İspanyol halkının yüzde 90'ını, her şehre kuracağımız hızlı tren istasyonu sayesinde istasyonlara 50 kilometreden az mesafeye ulaştıracağız'' şeklinde konuştu. 

İran Cumhuriyeti Yol ve Ulaştırma Bakanı Hamid Behbahani ise bu sempozyumun sonuçlarının tüm bölgelerdeki ülkeler için daha fazla refah getireceğini ifade ederek, Ortadoğu ülkelerine genel olarak bakıldığında, 24 bin kilometre civarında demiryolu ağı bulunduğunu, 70 milyon ton yük, 100 milyon yolcu taşındığını söyledi. İran'da halen kurulu bulunan demiryolu ağı ve bu alandaki projelerle ilgili de bilgi veren Behbahani, eksik noktalar konusunda bölge ülkelerin işbirliği içerisinde hareket etmesini umduğunu söyledi. Behbahani, İran'daki demiryolu projeleri için de, tüm yabancı yatırımcıları ülkesine davet etti. 

Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Peter Mutafchiev, demiryollarının enerji tasarrufu bakımından önemli bir yeri olduğuna işaret ederek, kendi ülkesindeki demiryolu yatırımlarına ilişkin bilgi verdi. Mutafchiev, coğrafi yakınlığı nedeniyle Türkiye ile işbirliği içinde oldukları projeler de bulunduğunu bildirdi. 

Konuşmaların ardından, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sempozyum ve fuara sponsor olan firma üst düzey yetkililerine plaket verdi.Uluslararası Demiryolları Birliği (UIC) Başkanı ve Hindistan DemiryoTımacılığa odaklanılması ve Türkiye Cumhurilları başkanı Kalyan Coomar Jena da, Bakan Yıldırım'a plaket verdi.Plaket töreni ve aile fotoğrafı çekilmesinin ardından Bakan Yıldırım, İspanya Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Magdelena Alverez, İran Yol ve Ulaştırma Bakanı Hamid Behbahani, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Salih Usar, birlikte kurdela keserek fuarı açtı. 

3 gün sürecek sempozyumun açılışı, TRT Ankara Radyosu Korosu'nun konseriyle başladı.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2008 Çarşamba 20:11:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?