4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

2 bin yabancı işadamı buluşuyor

İslam ülkeleri arasında işbirliğini sağlamak ve ticari faaliyetleri canlandırmak amacıyla gerçekleştirilen 12. MÜSİAD Fuarı ve 12. Uluslararası İş Forumu (IBF) 61 ülkeden 2 bini aşkın yabancı işadamını İstanbul'da buluşturacak. Fuar ve Forum'a katılan, 100 milyar dolara hükmeden Türk ve yabancı işadamlarının 5 gün boyunca yaklaşık 4 milyar dolarlık ticaret bağlantısı yapması bekleniyor. 

Verilen bilgiye göre İslam Konferansı Teşkilatı üyelerinin, ülkelerini yöneten liderlerin ve iş dünyası temsilcilerinin buluşacağı IBF 22 Ekim'de, MÜSİAD'ın her iki yılda bir düzenlediği MÜSİAD Fuarı da yerli ve yabancı ziyaretçilerin katılımlarıyla 23 - 26 Ekim'de gerçekleştirilecek. 

Fuar ve IBF ile ilgili açıklamalarda bulunan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, IBF'nin, Afrika, Asya ve Ortadoğu'yu kapsayan coğrafyada; ortak sosyal değerlerin ve kültürel mirasın paydaşları arasındaki tarihi "İpek Yolu" birikimini, Afro-Avrasya Ortak Pazarı'na dönüştürmeyi amaç edinen bir platform olduğunu söyledi. MÜSİAD'ın dış ilişkilerle ilgili vizyonunda önceliğin Türkiye'nin tam merkezinde yer aldığı ve doğal hinterlandı olan Afro-Avrasya coğrafyasına verildiğine dikkat çeken Vardan, "Bu coğrafya; Avrupa-Asya-Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerini kapsamaktadır. Balkanlar-Ortadoğu ve Kafkaslar üçgeninin tam ortasında yer alan ülkemiz, 3 buçuk uçuş saati mesafesinde tam 55 ülke ile direkt ulaşım imkanına sahiptir. Bugün artık net olarak görülmektedir ki, Avrasya hinterlandında siyasi ve ekonomik istikrarını sağlamış, ekonomik, sosyal ve demokratik gelişmesini tamamlamış güçlü bir Türkiye, komşularına ve çevre ülkelere de güç vermektedir. Bu bölgede ülkemizin üstlendiği rol, girift ve zengin yapısıyla Ortadoğu bölgesinin barış ve istikrar havzası olmasına önemli katkılar yapmaktadır" dedi. 

İşadamları arasındaki ticari ilişkileri artırmak, küresel iş ağları kurmak ve ortak projeler gerçekleştirmek için çalıştıklarını söyleyen Vardan, "MÜSİAD Fuarı ve IBF; Dış Ticaret Müsteşarlığımız, Dışişleri Bakanlığımız, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası ve Türk Hava Yolları, ayrıca İslam Konferansı Teşkilatı, İslam Kalkınma Bankası ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası tarafından da desteklenmektedir" açıklamasında bulundu. 

Vardan şöyle devam etti: "27 bin metrekare kapalı alanda 14 bin metrekare stand kurulacak olan fuarımıza, 400'ü yerli 100'ü yabancı olmak üzere 500 firma katılacak. MÜSİAD fuarlarının en görkemlisi hem katılım açısından hem de içerik bakımından bu yıl gerçekleştirilecek. İstanbul'a 2 bini aşkın işadamını getirerek çıtayı bir basamak daha arttırdığımız düşüncesindeyiz." 

"Afro-Avrasya'nın ticaret ve yatırım arenası" olarak nitelenen forumda, bu yıl "İslam Dünyası'nın Finansal Entegrasyonu" masaya yatırılacak. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın açacağı forum, İslam ülkeleri arasında işbirliği çalışmalarına somut katkıda bulunacak. İlgili ülkelerin devlet erkanını ve işadamlarını buluşturan bu uluslararası organizasyondan bu yıl önemli açıklamaların yanı sıra işbirliğine yönelik somut adımların atılması bekleniyor. 


IBF, İSTANBUL'DA 6. KEZ TOPLANIYOR 

MÜSİAD Kurucu Başkanı Erol Yarar'ın başkanlığını yürüttüğü IBF 1995 yılında kuruldu. Önceki yıllarda beş kez daha İstanbul'da düzenlenen IBF kongreleri bugüne kadar 7 ayrı ülkede gerçekleştirildi. 

IBF'nin ilk kongresi 1995 yılında Pakistan'ın Lahor şehrinde yapıldı. IBF kongrelerinin ikinci (1996), üçüncü (1997) ve dördüncüsü (1998) MÜSİAD'ın ev sahipliğiyle İstanbul'da düzenlendi. Daha sonra sırasıyla; 5. IBF Kongresi 2000'de Cape Town'da (Güney Afrika Cumhuriyeti), altıncısı 2001'de Kuala Lumpur'da (Malezya), yedincisi 2003'te Tahran'da (İran), sekizincisi 2004'de İstanbul'da, dokuzuncusu 2005'de Cidde'de (Suudi Arabistan), onuncusu 2006'da İstanbul'da ve son olarak onbirincisi Abu Dhabi'de 2007 yılında yapıldı. 

MÜSİAD 12. Uluslararası Fuarı Avrasya'nın en büyük fuar merkezi olan CNR Expo Center Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek. Açılışını Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in 23 Ekim 2008 Perşembe günü yapacağı fuara 2 bine yakın yabancı ve 5 bine yakın Türk işadamının yanı sıra yerli ve yabancı 200 bini aşkın ziyaretçinin katılması bekleniyor. 

Kapasitesi ve iş bağlantı hacmi ile Türkiye'nin en büyük uluslararası fuarlardan biri olan MÜSİAD Fuarı'na bu yıl yurtdışından yaklaşık 100 yabancı firma katılacak. Sadece üye işadamlarının katılabildiği fuara Türkiye'den ise 400 firma katılacak. Makine, elektronik, dekorasyon, inşaat, tekstil, giyim, hizmet, otomotiv, gıda ve ambalaj sektörlerini biraraya getirecek olan fuarın yurtdışı tanıtımı amacıyla 30'dan fazla ülkeye ziyaretler gerçekleştirildi. 

Küresel buluşma için yerli ve yabancı işadamlarının adeta akın edeceği İstanbul'da, özellikle 22 - 26 Ekim tarihlerinde beş yıldızlı otellerde boş oda bulmakta güçlükler yaşanacağı tahmin ediliyor. Organizasyon dolayısıyla yurtdışından ve yurtiçinden alınan rezervasyon talepleri şimdiden 10 oteli "tam kapasite" doldurdu.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 12:57:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?