2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

2007 sonunda banliyö treni yok

İstanbul'da, 2007 sonundan itibaren tren seferleri kalkıyor. Marmaray projesi kapsamında Haydarpaşa - Gebze ve Sirkeci - Halkalı hatlarındaki yenileme çalışmaları nedeniyle banliyo seferleri kaldırılacak.

Şehirlerarası sefer yapan ana hat trenlerinin son durağı Anadolu yakasında Gebze, Avrupa yakasında ise Halkalı olacak.

Marmaray projesi denildiğinde akla önce inşaatı sürmekte olan tüp geçit geliyor. Oysa 76 kilometre uzunluğundaki Marmaray'ın yalnızca 14 kilometresi tüp geçide ait.

Geriye kalan 62 kilometre uzunluğundaki bölümü, Gebze - Haydarpaşa ile Halkalı - Sirkeci arasındaki banliyö hattı oluşturuyor.

Ancak bu hatlar mevcut haliyle yetersiz. Marmaray için bu iki hat 2007 yılı sonunda baştan aşağı yenilenecek.

Marmaray'la Gebze'den Harem'e

Marmaray çalışması tamamlandığında Gebze'den trene binen bir yolcu kesintisiz olarak Halkalı'ya kadar ulaşabilecek.

Ancak bunun İstanbullulara bir faturası var. Çünkü bu hatlarda gerekli iyileştirmenin yapılması için 2007 yılından itibaren banliyö trenleri sefer yapamayacak.

Anadolu'nun dört bir yanından İstanbul'a yolcu taşıyan 13 ana hat treni ile Trakya'daki iki tren ve yurtdışı seferleri de artık Haydarpaşa ve Sirkeci'ye ulaşamayacak.

İstanbul'a gelen trenlerin Trakya'daki durağı Sirkeci yerine Halkalı, Anadolu yakasında da Haydarpaşa yerine Gebze olacak. 2007 yılı sonunda sefere kapatılacak olan iki hattın ihalesi yapıldı bile.

Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürü Ahmet Aslan, "ihalesi yapıldı. Şu an nihai değerlendirmeleri yapılıyor. 63 kilometrelik kısımda iki hat iptal edilecek. Bu iptal etme sürecinde banliyö seferleri yapılamayacak. Onun yerine toplu taşıma araçları devreye sokularak ihtiyaç giderilecek" diyor.

İki yıllık yenileme sürecinde, hat boyundaki alt ve üst geçitler ile köprüler de yenilenecek. İki yılın sonunda Haydarpaşa ve Sirkeci yeniden tren seferlerine açılacak.
CNN TURK
Yayın Tarihi : 12 Haziran 2006 Pazartesi 14:11:57
Güncelleme :12 Haziran 2006 Pazartesi 14:19:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?