30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

2010 İstanbul karıştı

2010'un 'Kare As'ı gitti

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu'nun Başkanı ve üç üyesi, dün yaptıkları bir açıklamayla kuruldan kendi istekleriyle ayrıldı. Karar tartışılıyor..

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKBA) Yürütme Kurulu, günlerdir, hatta aylardır kriz yaratan 'birtakım engeller'i aşamadı ve dün itibariyle 'Kare As' denebilecek yetkinlikteki dört üyesini istifa kararları nedeniyle kaybetti. İstanbul 2010 AKBA Yürütme Kurulu Başkanı Nuri M.Çolakoğlu ile Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Metin Sözen, Prof. Dr. İskender Pala ve Gürhan Ertür, dün İstanbul 2010 logosu eşliğinde yaptıkları açıklama ile istifalarını kamuoyuna duyurdu. Eski üyeler şu ifadeleri kullandı:

"İstanbul'u 2010 yılında Avrupa'nın Kültür Başkenti yapmak için uzun zamandır gayretle çalıştığımız 2010 AKB Yürütme Kurulu Üyeliği'nden kendi irademizle istifa ettik. İstanbul ve Türkiye için büyük bir fırsat olarak gördüğümüz bu projede güzel şeyler yapmak istedik; bazılarını yaptık, bazılarını yürürlüğe koyduk, bazılarını tasarladık, bazılarının ilişkilerini kurduk. Vardığımız noktayı da sizlere Kasım 2008'de basılı olarak sunduk. Lakin karşılaştığımız olumsuzlukları giderme konusunda gayret göstermemize rağmen birtakım engellere de takıldık. İstanbul'un, 2010 yılında hak ettiği başarıyla kültür başkenti olabilmesi ve bu projenin her bakımdan mükemmel yürümesi yolunda biz de ayrı bir engel olmak istemediğimiz için şimdi kenara çekiliyoruz. İstifamız kişi yahut kurumlara karşı yapılmış bir hareket olmayıp, tamamen projenin selameti amacını gütmektedir. Bizler, ülkemizin kültür sanatla ilgili önemli kişilerinin yer aldığı Danışma Kurulu tarafından seçildik. Teveccüh ve iyi niyetlerine teşekkür ederiz. Danışma Kurulu tarafından seçilecek yeni üyelere, arzu ettikleri takdirde destek olmaya devam edeceğiz. Çalışmalarını huzur ve güvenle yürütebilmeleri adına da - kişilik haklarımız saklı kalmak koşuluyla - bizim çalıştığımız dönemle ilgili susma hakkımızı kullanacağız. 2010 Avrupa Kültür Başkentliği sürecinin başarıya ulaşmasını yürekten destekliyoruz."

KARŞILIKLI TEPKİLER
Öte yandan, İstanbul 2010 AKB Ajansı da kamuoyuna bir açıklama yaptı. İstifa eden 'dörtlünün' Ajans Danışma Kurulu üyeliklerinin sürdüğüne dikkat çekilen karşı açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "...İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinin en başından bugüne, projeye çok önemli katkıları bulunmuş bu değerli isimlere çok teşekkür ediyor, kendilerinin bundan sonraki dönemde de değerli fikir ve önerileriyle yanımızda olacaklarına inanıyoruz. Halihazırda Danışma Kurulu üyelikleri devam eden kamuoyunun da yakından tanıdığı Sayın Çolakoğlu, Sayın Sözen, Sayın Ertür ve Sayın Pala'nın, İstanbul'a yakışır bir Avrupa Kültür Başkentiliği sürecinin gerçekleştirilmesi adına her türlü desteği vereceklerinden şüphemiz yoktur. Boşalan Yürütme Kurulu üyelikleri ile ilgili çalışmalar, bugünden itibaren başlatılmıştır. Yürütme Kurulu'nun yeni üyeleri, Danışma Kurulu'nun sivil toplum temsilcileri ve diğer üyeleri arasından, Danışma Kurulu tarafından yapılacak seçimle en kısa süre içerisinde belirlenecektir. Yürütme Kurulu Başkanı ise, 9 kişiden oluşacak yeni Yürütme Kurulu üyeleri arasından Koordinasyon Kurulu'nca belirlenecektir." Ayrıca, kurulda sadece seçilenlerin istifa etme hakkı olduğu, diğerlerin ise kurumları nedeniyle edemediği, aksi halde tüm yönetim kurulu üyelerinin görevlerinden ayrılacağı belirtiliyor. Yaşanan istifalara neden olarak devletin atadığı genel sekreterle tüm yönetim kurulu üyeleri arasında, anlayış ve duruş farklılıkları nedeniyle ortaya çıkan tartışmalar gösteriliyor. Öte yandan, girişimin en yetkili kişisi, Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da, SABAH'a ulaşan bilgilere göre bu konuda bir basın toplantısı daha düzenlemeyi düşünüyor.

 

Sabah
Yayın Tarihi : 8 Mart 2009 Pazar 05:33:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?