2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

22. yurt gururu

Baba Beni Okula Gönder (BBOG) kampanyası kapsamında yaptırılan 22. yurt olan, 180 yatak kapasiteli "Beylikdüzü Vali Muammer Güler Öğrenci Yurdu" dün törenle hizmete girdi. 

Açılış törenine Büyükçekmece Kaymakamı İsmail Gündüz, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın ile çeşitli siyasi partilerin yöneticileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı, 14 ay önce "Basında Güven" ilkesiyle halkı aydınlatan Milliyet gazetesinin BBOG kampanyası kapsamında temelini attıkları yurdu el ele vererek tamamladıklarını söyledi.
Güven ilkesinin yalnızca basında ve Milliyet'te değil, hayatın her alanında olması gereken ve insanların vicdanlarında içselleştirmesi gereken kutsal bir değer olduğunu belirten Orakçı, şöyle konuştu:
"Eğer bugün Beylikdüzü'nde onlarca proje hayata geçiyorsa, bunların özünde 'güven' kavramı var. Üzerinde bulunduğumuz belediyemize ait bu arsayı eğer yan taraftaki bloklar gibi ekonomik değeri ile ölçüp rant maksatlı kullansaydık, bu arsanın belediyemize katkısı yaklaşık 30 milyon dolar olabilirdi. Ama biz, tek kalemde ve çekinmeden 30 milyon doların üzerine çarpıyı koyduk.
Yerine anadolu öğretmen lisemizi, spor salonumuzu, Milliyet ile beraber inşa ettiğimiz öğrenci yurdumuzu ve ilköğretim okulumuzu yaptık. Bu dört eğitim kurumunda geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız ve gençlerimiz şu anda eğitim görüyorlar. Bu da bizim için onur ve gurur vesilesi."

Açılış sonrası kızlarla yemek

Konuşmaların ardından kurdeleyi kesen protokol, daha sonra öğrencilerin kaldığı dörder kişilik odaları gezdi. Yemekhanede incelemelerde bulunduktan sonra öğrencilerle birlikte yemek sırasına giren katılımcılar, kız öğrencilerle de sohbet etti. BBOG kampanyası çerçevesinde 14 ay önce temeli atılan toplam
2 bin 160 metrekarelik inşaat alanına sahip 4 katlı yurtta, yatakhane bölümünün yanı sıra yemekhane ve bir de etüt merkezi bulunuyor.

'Kamuoyu çağrımıza olumlu cevap verdi'

Törende bir konuşma yapan Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, projeyi Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner'in başlattığını söyledi.
Milliyet gazetesi olarak 23 Nisan 2005'te başlatılan BBOG projesinin amacının, Türkiye'de sayıları bir milyona yakın olan, okul çağında oldukları halde okula gidemeyen kız çocuklarının durumuna dikkat çekmek ve onların okuyabilmelerine yardımcı olmak olduğunu belirten Ergin, kampanyanın duyurulmasının ardından yaklaşık 2.5 yıl geçtiğini ve kamuoyunun yapılan çağrıya olumlu cevap verdiğini kaydetti.

"Baba Beni Okula Gönder" kampanyasına ilişkin olarak da bilgi veren Ergin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2.5 yıl içerisinde yaklaşık 26 milyon YTL'lik bir kaynak yaratmış bulunuyoruz. Kampanya çerçevesinde 24 kız yurdu taahhüt edildi, bunlardan 22'si şu an faaliyette, 2'sinin de inşası devam ediyor ve 7 bin kadar kızımıza burs sağlandı. Bizim bu bu taahhüdümüzün ucu açık. Okula gidemeyen kızlarımız olduğu sürece Milliyet gazetesi olarak bu sorunun üzerinde durmaya, bu konuda bir toplumsal bilinç yaratmaya ve bu bilinci canlı tutmaya ısrarla devam edeceğiz."
Ergin, kampanya da kız çocuklarının hedef alınmasının nedenini de şöyle açıkladı: "Bir ülkenin kalkınmasının en temel unsurlarından biri kadınlarımız olduğu için bu kampanyayı biz sahipleniyoruz. Çünkü biliyoruz ki, kadınların aklından, onların zekâsından, yaratıcılığından, onların sevgisinden, şefkatinden yararlanmayan, onları ikinci sınıf insan olarak gören toplumlar, ülkeler başarısız olmaya mahkûmdurlar.
Kadınlarımızın akıl olarak, zekâ olarak erkeklerden hiçbir eksiklikleri yok, fazlası var. Eğer ülkemizi ileriye götürmek istiyorsak, kadınlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun yolu da eğitimden, okullardan ve işte bunun gibi kız yurtlarından geçiyor. İşte bu anlayışla bugün bu kız yurdunu açıyoruz. Bu yurt bizim Türkiye'ye olan sevgimizin, güvenimizin bir ifadesidir."


PORTRE
Dereliköy'den İstanbul'a uzanan yol


Kampanya çerçevesinde çağrıya olumlu cevap verenlerden biri olan Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı'nın, bu yurdun anlamını burada en iyi anlayacak insanlardan biri olduğunu anlatan Ergin, nedenini de şöyle anlattı:
"Bunun nedenini daha iyi anlatmak için belki de 1981'e yani 26 yıl öncesine gitmek gerekiyor. O dönemde Horasan Kaymakamı, Dereliköy'e ziyarete gelir ve ziyaret sırasında kendisini karşılamaya gelen köy çocuklarıyla karşılaşır. Ve o çocuklardan biri dikkatini çeker, onunla konuşur.
Okula gidip gitmediğini sorar. İlkokulu bitirmiş ve okuma aşkıyla dolu olan bir çocuktur. Fakat köyde okul yoktur, yurt yoktur, eğitim imkânı yoktur. Kaymakam köyden ayrılırken bu küçük çocuğu da yanına alır ve Horasan'a götürür ve okumasının sağlanması için yetkililere talimat verir. Kaymakamın orada aldığı karar sayesinde Dereliköy'de yaşayan bu küçük çocuk eğitim imkânına kavuşur. Ortaokulu ve liseyi başarıyla bitirir.
İstanbul'a gelir, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde harita mühendisliği bölümünü bitirir. Ardından uluslararası ilişkiler 'mastır'ı yapar, yetinmez doktora çalışmasına başlar, herhalde kısa bir süre sonra doktorasını da alacak.
Onunla da yetinmez, kendisi Beylikdüzü Belediye Başkanı da olur. Kendisi bugün aramızda oturuyor. Ve ne güzel bir tesadüftür ki, bundan 26 yıl önce bu küçük çocuğu eğitim imkânına kavuşturan kaymakam da bugün İstanbul'un valiliği görevini yürütmekte olan Muammer Güler'dir."

Milliyet
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2007 Cuma 15:23:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?