2
Mayıs
2024
Perşembe
İSTANBUL

24 ay daha sabredin

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un ulaşım sorununa bilimsel ve köklü çözümler üretmek amacıyla Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’yla (JICA) birlikte ‘Ulaşım Master Planı’ hazırlıyor. Planla ilgili protokol Büyükşehir Belediye Meclisi’nde onaylandı ve Başkan Kadir Topbaş ile JICA Türkiye Temsilcisi Mitsuo Nakamura tarafından 6 aralıkta imzalandı. 24 ayda tamamlanması hedeflenen plan projesinin bütün giderleri Japon Hükümeti tarafından finanse edilecek.

BİLGİ TRANSFERİ YAPILACAK

PLAN kapsamında özel araç kullanımından toplu taşıma sistemlerinin kullanımına doğru kesin bir dönüşüm teşvik edilecek. Bu hedefe ulaşmak için de otomobile olan bağlılık azaltılarak toplu taşıma türleri arasında toplu geçiş sistemi (intermodal) yaygınlaştırılacak. Kısa sürede araç trafiğini düzenleyerek karayollarının kapasitesi arttırılacak. Uzun vadede ise, İstanbul’da yeni merkezler oluşturarak ulaşımın kentsel dağılımı sağlanacak. JICA, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kent ulaşım sistemine ilişkin bilgi transferini sağlayacak.

ÇALIŞMA ANKETLE BAŞLADI

ULAŞIM Master Planı’na bilimsel bir temel oluşturması amacıyla nisan ayında İstanbul’daki 90 bin hane halkını kapsayacak bir anket çalışmasıyla başlatıldı. Vatandaşların ulaşımdaki davranışlarını analiz etmeyi amaçlayan çalışmanın tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Topbaş, 1997’de yapılan plan çalışmasının yeterli olmaması ve 1999 depremi sonucu arazi kullanım haritalarının yeniden çıkarılması nedeniyle yeni bir Ulaşım Master Planı çalışması başlattıklarını söyledi.

ÇALIŞMA İKİ AŞAMALI YÜRÜTÜLECEK

TOPBAŞ, çalışmanın iki aşamalı yürütüleceğini dile getirdi. Birinci aşamayı ‘Ulaşım Ana Planı Analitik Etüd ve Model Kalibrasyonu’ çalışmasının oluşturduğunu ifade eden Topbaş, Büyükşehir Belediyesi’nin bağlı şirketlerinden BİMTAŞ tarafından yürütülecek bu çalışmanın IMP’de başladığını kaydetti. İkinci aşamada da JICA ile Ulaşım Master Planı’nın tamamlanacağını ifade eden Topbaş, ‘Planda kentin ana ulaşım ağının hangi noktalarda olması, kent ulaşımının nasıl düzenlenmesi gerektiği gibi öngörüler yer alacak. Trafik yönetim ve denetimi nasıl olacak ve şehirdeki lojistik sistemler nasıl olacak. Bütün bunlara ilişkin karar çıkacak’ diye konuştu
Star gazetesi
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 14:11:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oguz IP: 85.99.91.xxx Tarih : 19.12.2006 18:21:50
kişiler sıfır arabya kredi uyguluyorlar sonra yol yapıyorlar yollar 24 değil 1 ay sonra bitsede aynıdır 24 ayda millyonlarca araba yola çıkacak niye trafik olacak bakalımbu işin sonu ne olacak acaba kim karlı sizce