4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

25 bin ürünlük devasa gurme marketi

Muhsin Okuyucu’nun öyküsü Kozyatağı’nda bir kasap dükkanında başlıyor. Türkiye’nin ilk gurme marketinin sahibi olan Okuyucu 25 bin ürün bulunduran marketinde aralarında ünlü isimlerin de olduğu müşterilerine hizmet veriyor


Kozyatağı’nda 30 metrekarelik bir kasap dükkanında başlayan hikaye, bugün lüks alışverişin simgelerinden biri haline geldi. Dünyada sadece birkaç sayılı benzeri olan olan Astoria’daki Türkiye’nin ilk gurme marketini yaratan Muhsin Okuyucu, şimdi Okko markası ile gurmelerin, iş ve sanat dünyasının uğrak yeri oldu. 6.2 milyon dolarlık yatırım ile açtığı devasa markette Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen 25 bin gıda çeşidi satılıyor. Butik bir restoranın da olduğu Astoria Okko’dan Mustafa Taviloğlu, Bülent Ersoy, Seda Sayan gibi sanat ve iş dünyasından bir çok sima, evine alışveriş yapıyor. Sorularımızı yanıtlayan Okuyucu’nun hedefi, butik olarak büyümek ve markayı kuvvetlendirdikten sonra belki de yabancılara satmak.

Okko’yu anlatır mısınız? Burada Türkiye’de ilk olan bir konsepti uyguladınız...

Okko’nun geçmişi 1989’a kadar uzanıyor. Önce et ve şarküteri ile başladık. Sonra unlu mamulleri ve meyve sebzeyi de ekledik. Şimdi Kozyatağı’nda iki, Ulus’ta bir şubemiz var. Ama onlar Astoria gibi değil tabii. Burada çok farklı bir konsept uyguladık. Türkiye’de olmadığı gibi dünyada da sayılı yerlerde değişik versiyonları var. Toplamda 2 bin 600 metrekarelik bir alanda ve daha önce hiç denenmemiş farklı bir konseptte Astoria Alışveriş Merkezi’nde açıldı.

PETRUS DA BULUNUYOR

Bu konseptin farkı ne?

Hangi reyondan canınız ne çekerse, o anda istediğiniz şekilde tabağınızda bulabiliyorsunuz. Gerçek boyutlardaki limon, portakal, şeftali ağaçlarının altında alışveriş yapıyorsunuz. Şarküteri bölümlerinde Türkiye’nin tüm yörelerinden ve dünyanın farklı ülkelerinden peynir çeşitleri, salam sucuk, pastırma türleri, kaymaklar, sıcak soğuk et ve sebze yemekleri var. Kasap reyonunda pişmeye hazır bekleyen ızgaralık ya da soslanmış etler, köfteler, balık reyonunda çeşitli deniz ürünleri ve unlu mamuller çeşitlerimiz arasında. Manav da bulunduruyoruz. Arka alanda şarap mahzeni, orta sahnede her türlü market ürünü. 400 şarap çeşidi bulunduruyoruz. Türkiye’ye gelen tüm yabancı şaraplar mevcut.

Sadece alışveriş yapılmıyor Okko’dan değil mi? Aldığınız ürünleri restoranda yiyebiliyorsunuz?

Bu ürünleri yemek için illa ki alıp eve gitmeniz ve pişirmeniz gerekmiyor. İsterseniz o anda reyondan seçip, pişirtip üst kattaki restoranda yiyebiliyorsunuz. Burası ayrıca kadehle şarap alma şansına sahip olan tek market olma özelliği de taşıyor. Yemeğinizin yanında Petrus dahil her türlü şarabı yudumlamak mümkün.

HEDEF 2 BİN 500 MÜŞTERİ

Okko adı sanki yabancı bir zincir marketin adıymış gibi geliyor. Okko’nun anlamı nedir?

Soyadımın ilk iki harfi ile ilk mağazamızı açtığımız Kozyatağı’nın ilk iki harfi birleşince ortaya Okko çıktı. Bunun için profesyonel bir çalışma yaptık aslında. Uzun bir liste oluşturuldu ama hiçbiri içimize sinmedi. Bir arkadaşımızın önerisiyle Okko ortaya çıktı. Gerçekten Amerika’daki Okko’nun devamı diyorlar. Öyle birşey yok tabii.

Okko’yla ilgili hedefleriniz neler?

Günde 800 kadar ziyaretçi geliyor buraya. Hedefimiz eylül ayına kadar günlük ziyaretçi sayımızı 2 bin 500’e çıkarmak. Böylece günlük ciromuz da 25 bin dolar olacak. Okko’yu kurmadan önce yurtdışında araştırmalar yaptım. Kafamda her seferinde yeni konseptler oluşuyordu.

Nasıl girdiniz bu işlere?

Babam et tüccarıydı. Ticareti bilen bir insandı. Ben de çalışmayı çok severim, güne çok erken başlarım. Sebze haline, mezbahaya erkenden, önce ben giderdim en iyisini seçeğim diye. Erzurumlu’yum aslen. Eti çok iyi bilirim haliyle. İşletme konusunda da kendimi iyi görüyorum ve hep kár ortağı şeklinde projelerin içinde var oldum. Gıdadan başka iş bilmem.


Siyasi çalkantılar yatırımları etkilemez


GÜNÜMÜZDE yatırımcıların genelde yurtdışı bazlı çalıştığına dikkat çeken Okuyucu ‘Herkes YTL olarak alım satım yapıyorken yatırımlar dolar olarak gerçekleştiriliyor. Aradaki makasın açılması sıkıntı yaratacak. Ama çok tedbirsiz yatırımcı kalmadı artık, bu nedenle çok büyük sıkıntı öngörmüyorum’ dedi. Kendilerinin ise ağır ve sağlam adımlarla ilerlemeyi tercih ettiklerini kaydeden Okuyucu, müşteri kitlemiz ekonomik sıkıntılardan siyasi sarsıntılardan etkilenecek bir kesim olmadığını bunu 2001 krizinde gördüğünü belirtti. Çünkü küçük oynalamar olur ama etkilemez. Yatırımlarını hep İstanbul içinde gerçekleştirmeyi planladıklarını konseptlerinin butik olduğunu belirten Muhsin Okuyucu, ‘Öyle yayılmak gibi bir niyetmiz yok. Belli başlı bir iki merkezde olacağız sadece. Şu an için Okko’yu satma gibi bir plan gündemimizde yok. Öncelikli hedefimiz markanın değerini artırabildiğimiz kadar artırmak. Daha sonra tekliflere bakarız. Durumu göre bir yabancıya satış ya da ortaklık olabilir. Şu anda sektör yok çünkü biz ilkiz ancak arkamızdan pazara girecek olanlar olacaktır. Çünkü yerli yabancı birçok kuruluştan gelip baktılar, konsepti inceliyorlar’ dedi.


Yemeği usta değil mühendis yapıyor


GIDA mühendisleriyle çalışıyoruz. Öyle mahalli ustalar filan yok bünyemizde. ODTÜ mezunu mühendislerimiz yurtdışında eğitimler alıyorlar. Endüstriyel değil, butik eğitimler bunlar. Biz tüketiciye ulaşmayı amaçlıyoruz. Mekandan, menüden hoşlanması tekrar tekrar gelmeyi istemesi lazım. Yemek pişirmeyi bilimsel olarak yapıyoruz. Mesela balığı mahalli olarak pişirmiyoruz, yemekleri bilimsel olarak o işin eğitimini alan mühendisler pişiriyor. Ekonomiğiz üstelik. En çok 18 YTL’ye karnınızı doyurabilirsiniz.


İtalyan mutfağını çok seviyorum


EN büyük yardımcısının eşi olduğu söyleyen Okuyucu, ‘Spor yapmayı seviyorum, kayarım, motora binerim. Dil eğitimi önemli ona devam ediyorum. Yurtdışına çok sık gidiyorum iş icabı, onun dışında aralara sosyal faaliyetleri sıkıştırmaya çalışıyorum. Toronto da bir marketim var oraya uğramaya çalışıyorum’ dedi. Yemek yemeyi çok sevdiğini belirten Okuyucu ‘Özellikle İtalyan mutfağı tercihimdir’ dedi. 12 ve 16 yaşında iki çocuğu bulunduğunu söyleyen Okuyucu, eşinin de işinde yardım ettiğini belirtti.


Ersoy ve Sayan alışverişe geliyor


OKKO’DA sosis grubu Almanya’dan, peynir ürün grupları ağırlıklı olarak İtalya ve Fransa’dan ithal ediliyor. Helvanın reçetesini ise Okko’nun gıda uzmanı belirliyor. Üretici firma da reçetedeki tarife göre helvayı yapıyor. Telefonla ve e-mail yoluyla Okko’ya sipariş vermek de mümkün. Gelir düzeyi yüksek kesime hitap ettiklerini dile getiren Muhsin Okuyucu, sanatçılar Seda Sayan ve Bülent Ersoy ile işadamları Mustafa Taviloğlu gibi isimler geliyor.


FOTOĞRAFLAR: VAROL NALBANT


08.06.2008

Star
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2008 Pazar 10:01:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?