3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

26 günlük kalbe yama operasyonu

Kalbinin ana atardamarı ile akciğer atardamarı arasındaki duvarı eksik doğan Canan Yurtbulan, dünyaya geldiğinde ağlarken sesinde hırıltı vardı.

Canan bebek, 100 bin canlı doğumda iki kez rastlanan hastalığı nedeniyle 26 günlükken ameliyathaneyle tanıştı. Açık kalp ameliyatıyla kalbine yama yapılan Canan bebek, 31 günlükken taburcu edildi. Erken müdahale onun yaşama tutunmasını sağladı. Yama kullanarak iki duvar arasındaki deliği kapattıklarını belirten, Anadolu Sağlık Merkezi Kalp-Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sertaç Çiçek, "Zor bir ameliyattı. Ama bu bebek yaşamak istiyordu" dedi.

Prof. Çiçek, Canan’la ilgili şunları anlattı: "Normalde ana atardamarda basınç yüksektir. Akciğer atardamarındaki basınç da düşük olduğu için arada duvar olmayınca yüksek basınçlı yerden düşük basınçlı yere fazla miktarda kan gitmeye başlıyor. Canan bebeğin kalbinin sağ tarafına çok yük binmeye başladı. Biz buna büyük damarlar arasında pencere diyoruz. Bu pencereye yama yaparak, yüksek basınçlı yerden alçak basınçlı yere fazla kan gitmesini yani temiz ve kirli kanın birbirine karışmasını engelledik."

Canan bebek, ameliyatın ardından beş gün hastanede kaldıktan sonra taburcu oldu. Nurdan Yurtbulan, kızıyla yeniden doğduğunu belirterek, "Bundan sonra eşim de ben de kızımız için mücadele edeceğiz. Çünkü o yaşamak için çok mücadele etti" diyor.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 10:17:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?