4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

293 tarihi eser onarıldı

İstanbul'un tarihî çehresi her geçen gün gençleşiyor. Kültür varlıklarının bakım ve onarımını teşvik eden ve Emlak Vergisi'nden kesilen 'taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payları' bu anlamda önemli rol oynuyor.

İl Özel İdaresi de 5 yılda bu fondan belediyelerin sunduğu 1.107 projeye 114 milyon 907 bin 657 YTL kaynak ayırdı. Projelerin henüz 293'ünün bakım ve onarımı tamamlandı ve işçilik ve bakım giderleri için İl Özel İdaresi, belediyelere 36 milyon 567 bin 152 YTL para aktardı. Emlak Vergisi'nden kesilen 'taşınmaz kültür varlıklarına ait katkı payı' il özel idarelerinin tuttuğu bir hesapta birikiyor. İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya da bu fonlarda biriken kaynağı, tarihî eserler için sundukları proje karşılığı belediyelere aktardıklarını söyledi. Vatandaşların bir taşınmaz satın aldığında dolaylı olarak ödediği paralarla onarılan ve projesi çizilen tarihî eserler arasında Fatih'teki Emir Buhari Tekkesi, Bulgur Palas, Eyüp'teki İsmihan Sultan, Murat Molla Kütüphanesi, Beyoğlu'ndaki Mahmut Efendi Çeşmesi, Emetullah Valide Sultan Çeşmesi, Sultan Abdülmecit Han Çeşmesi, Rumeli Feneri Kalesi, Üsküdar'daki Kuzguncuk İskele Çeşmesi, Balaban Tekkesi, Şeyh Nurullah Efendi Dergahı, Sarıyer'deki Garipçe Kalesi, Silivri'deki Mimar Sinan Köprüsü, Şile'deki Fener ve Kumbaba Moteli gibi eserler bulunuyor.

Fondan yararlanmak isteyen belediyeler arasında Fatih, Eyüp, Beyoğlu, Eminönü ve Üsküdar'ın yanı sıra Zeytinburnu, Küçükçekmece, Kadıköy, Tuzla, Bahçeşehir, Selimpaşa belediyeleri de bulunuyor. Fondan en çok yararlanan belediyeler ise 53 proje ile Fatih, 43 proje ile Üsküdar, 36 proje ile Beyoğlu ve Eyüp.

Zaman
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 14:55:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?