30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

3. Köprünün yeri belli oldu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in önceki gün 3. Köprü'nün güzergahı ile ilgili açıklamasına cevap veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Köprü'nün Avrupa yakasında Tarabya Oteli'nin üzeri ile Anadolu yakasında Beykoz'daki alan arasında yapılacağını belirtti.

Saraçhane'deki başkanlık binasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, boğazda yapılması kararlaştırılan 3. Köprü güzergahının 6 ay önceden belirlendiğini söyledi. Topbaş, kendisi hakkında eleştirilerde bulunan CHP İstanbul il Başkanı Gürsel Tekin'in "basit siyaset yaptığını" öne sürerek, "Üçüncü Köprünün güzergahını 6 ay önce ben, başbakan ve ulaştırma bakanı helikopterle inceledik. Onların bildikleri, unuttuklarımız kadar bile değil. 3.
Köprü'nün güzergahı olarak Tarabya ile Beykoz arasını düşündüklerini ve bunu 6 ay önceden belirledik" dedi.

"GÜRSEL TEKİN KENDİNCE ADIMLAR ATIYOR"
Gürsel Tekin'inin "Sayın Topbaş'ın 'Ben İstanbul Anayasası yaptım' dediği 100 binlik planda 3. Köprü yok. Ben inanıyorum ki bundan bilgisi yok. Bizden öğrenmiş olacak" sözlerini eleştiren Topbaş, "CHP İstanbul İl Temsilcisi Gürsel Tekin, zaman zaman 'gündemde nasıl olabilirim' diye birtakım kendince adımlar atmaya çalışıyor. Onların bildikleri ise ancak unuttuklarımız kadar olur" diye konuştu.
3. Köprü ile ilgili Başbakan, ulaştırma bakanı ve ilgili kurumlarla beraber daha önce yürüttükleri bir çalışmaları olduğunu kaydeden Topbaş, "Güzergah konusunda 5 ayrı nokta üzerinde durulmuştu. Sayın başbakanımızın hassasiyeti, havzaların etkilenmemesi ve orman alanlarının en az etkilenecek noktada bir yer belirlenmesiydi. Ve bu mevcut 2. köprünün biraz kuzeyinde Tarabya bölgesinde belirlendi. Bir çalışma yapıldı ve bize takdim edildi. Biz heyetimiz ile bu güzergah üzerinde incelemeyi yaptık. Bunlar planlara işlenecek. Tabi ki güzergahın üzerindeki etkileşimler dikkate alınacak. Buralardaki kamulaştırma alanlarının getireceği maliyetler de dikkate alınacak. Bazı değişiklikler olma ihtimali çok büyük" şeklinde konuştu.

"SU HAVZALARI VE ORMANLAR TEHLİKEDE DEĞİL"
Topbaş, köprünün çevreye zarar verilmeyecek şekilde yapılacağını vurgulayarak, su havzaların ve ormanların tehlikeye girmeyeceğini belirtti. Topbaş, 'Çevreye duyarlı ve saygılı olarak yapılacak her şey. Hükümetin bu konuda hassasiyeti var' dedi.

"3. KÖPRÜ MECLİSTE DEĞERLENDİRİLECEK"
Eylül ayındaki meclis toplantılarında 3. köprünün detaylı bir şekilde tartışılacağını söyleyen Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"3. Köprü önümüzdeki Eylül ayında Mecliste tartışılacak, konuşulacak. Daha dün bir kaza oldu, bir TIR kaza yaptı. Günde 25 bin araç 2. köprüden geçiyor. Bunun etkileşimini fiili olarak yaşıyoruz. Bu bir iz ve güzergah çalışmasıdır. Mümkün mertebe bu şekildeki açıklamalarla muhatap olmak istemiyorum. Ama sabrettikçe de arkası geliyor. Bu güzergah henüz bir tekliftir. Bu iki hafta önce İstanbul'a geldiğimizde bahsettik. Bu gizli kapaklı bir gündeme gelmeyen bir şey değil ki. Sanki bir şeyler bulmuş gibi,
çok şeyler biliyormuş gibi kalkıp bunu getirip, 'bunu ben edindim, sayın başkan benden öğrendi' diyecek kadar basit bir siyaseti ben anlamıyorum. Tabi ki böyle bir güzergah var. En son bundan 6 ay önce sayın başbakanımız, ulaştırma bakanımız ve ben helikopterle uçuş yaparak belirlediğimiz bir güzergah. Güzergahtaki bağlantı alanları, hatları ve yerinde ufak değişiklikler olabilir. Önümüzdeki Eylül meclisine getirmeye çalışıyoruz. Tarabya Oteli'nin bulunduğu nokta ile karşısına gelen bir nokta arasında
bir değerlendirme yapılmış. Ama tabi onu yerine yerleştirirken bölgenin kendi coğrafi durumu yerleşim durumu da incelenecek. Orman alanlarını tahrip etmemek için Sarıyer bölgesinden vazgeçildi."

"GÜZERGAH RANTI ÖNLEMEK İÇİN AÇIKLANMADI"
3. Köprü güzergahını bilinçli olarak bu güne kadar açıklamadıklarını kaydeden Topbaş, "İstanbul'un son 5 yıldaki hızlı gelmişimi kentin arazi ve gayrimenkul değerlerini nasıl etkilediğini herkes biliyor. Dünyadaki bu küresel krize rağmen İstanbul'daki gayrimenkullerde bir düşüş yok. Her arazi her bölge kıymetlidir. Bizim güzergahı baştan açıklamamızın sebebi, burada birileri arazi tedarik etmesin diye. Ama bütün söylemlerimiz şu oldu; 'aman arazilerinizi bu işlemler bitinceye kadar satmayın. Dikkat edin
bekleyin birileri elinizden almasın' dedik." İfadelerini kullandı.

KÖPRÜ TARABYA OTELİYLE BEYKOZ'DAKİ ARAZİSİ ARASINDA
Kadir Topbaş, köprü ayağının tam olarak hangi noktaya yapılacağı hakkında detaylı bilgi vermezken, 3. Köprü'nün Avrupa yakasında Tarabya Oteli ile Anadolu yakasında Beykoz'daki alan arasında yapılacağını belirtti.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Ağustos 2009 Çarşamba 18:57:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?