3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

3 milyon dolarlık yatırım için ilk adım

Körfez Bölgesi'nin, global finans pazarında söz sahibi, lider kuruluşları; Ithmaar Bank B.S.C., Abu Dhabi Investment House, Gulf Finance House, stratejik işbirliği ile oluşturulan Vision 3.6 milyar dolar tutarında bir fon için Türkiye ile 'yatırım niyet' anlaşması yaptı. 

Niyet anlaşmasına ilişkin imza töreni bugün, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından düzenlenen basın toplantısı sırasında, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Ithmaar Bank B.S.C. Yönetim Kurulu Başkanı Khalid Abdulla Janahi, Gulf Finance House Yönetim Kurulu Başkanı Esam Janahi ve Abu Dhabi Investment House Genel Müdürü Rashad Janahi'nin katılımı ile gerçekleşti. 

Vision küp tarafından Türkiye'ye yatırım için aktarılması planlanan 6 Milyar Dolar tutarındaki fon kapsamında, ilk yatırımın 2009 yılı içerisinde hayata geçirilebileceği; temelde modern tarım ve hayvancılık alanında GAP Bölgesi'ne yöneleceği kaydedildi. 

Vision küp; Körfez Bölgesi'nin, global finans pazarında söz sahibi üç önemli kuruluşunun bir araya gelmesi ile oluşan stratejik işbirliğinin ürünü. Yoğun değerleme ve fizibilite çalışmaları sonucunda; global pazarlarda, altyapı, tarım, turizm ve eğlence sektöründe yüksek seviyede talep olduğunu tespit eden bu stratejik ortaklık; InfraCapital, AgriCap ve Turizm ve Eğlence Sektörü Geliştirme Fonu'nu oluşturarak, bu sektörlerde yatırımlarını hayata geçirecek. 

Düzenlenen basın toplantısı ve imza töreninde bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, GAP'ta üç önemli sektörün organik tarım, turizm ve yenilenebilir enerji olduğunu söyledi. Dünyada süregelen gıda ve enerji kriziyle GAP projesinin yenilenebilir enerji açısından önem kazandığını belirten Ekren, Vision küp'ün 3 milyar dolarlık fonunun da kaldıraç etkisiyle 9 milyar dolara yükseleceğini belirtti. Ekren, "Yatırım ilk etapta tarım sektörüne yapılacak ve daha sonra turizm sektörünü de kapsayacak. Yatırımın reel sektör için de bir liman görevi göreceğini düşünüyoruz. güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve KJonya Ovalarına yapılacak yatırımlar için kamu yatırımlarıyla altyapı problemlerini çözeceğiz" dedi.
Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz ise yaptığı konuşmada, "Dünya ekonomisinin böylesi sıkıntılı bir döneminde, ekonomimize ve ülkemizin kuşkusuz stratejik güçlerinden biri olan tarım ve hayvancılık sektörümüze yönelik olarak atılan bu ilk adım, Türkiye'nin Yatırım Ajansı olarak; bizler için son derece gurur verici bir gelişme. Bu gelişme, aynı zamanda ülkemize olan güvenin bir anlamda teyidi niteliğinde" şeklinde konuştu. Genel olarak ajansın hedefinin Türkiye'ye istihdam, katma değer ve bilgi birikimi bazında katkı sağlayacak yatırımları ülkemize kazandırmak olduğunu ifade eden Korkmaz, Körfez ülkelerine yönelik olarak da bu amaçlarına uygun olan projeleri bulup yada bu projeleri bizzat oluşturup bunlara sermaye desteği sağlayacak yatırımcıları ülkemize çekmeyi amaçladıklarını söyledi. 

Ithmaar Bank B.S.C. Yönetim Kurulu Başkanı Khalid Abdulla Janahi krizin tersine davranarak krize tokat atmak istediklerini söyledi ve buradaki amaçlarının para kazanmak ve mutlu olmak olduğunu belirtti. 

Toplantıda son olarak konuşma yapan Gulf Finance House Yönetim Kurulu Başkanı Esam Janahi şu anda Katar, Hindistan ve Kazakistan'da enerji yatırımlarının ; Bahreyn'de ise emlak yatırımlarının sürdüğünü belirtti ve Türkiye'deki yatırımlarına da gelecek senenin ilk üç ayı içinde başlamayı planladıklarını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 14:21:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?