30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

4 bin korsan yakalandı!

Sayıları önemli oranda artan korsan taksilere karşı İstanbul Emniyet Müdürlüğü, denetimlerini sıklaştırdı.

İstanbul'da 17 bin 384 resmî taksi bulunmasına karşın 35 bine yakın korsan taksinin yolcu taşıdığı belirtiliyor. Bu yılın ilk 10 ayında yapılan denetimlerde korsan taksicilik yapan 4 bin kişi yakalandı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından yapılan denetimlerde korsan taksicilik yaptığı gerekçesiyle yakalanan sayısı son 3 yılda 5 kat arttı. Emniyet, korsan taksilere karşı yaptığı denetimlerde 2006 yılında 735, 2007 yılında 793 ve 2008 yılında bin 94 kişi yakaladı. Bu yılın başından itibaren denetimlerin artırılması sonucu sadece yılın 10 ayında yakalanan korsan taksi sayısı 4 bin 43'e çıktı.

Korsan taksiler yakalandıklarında hem ceza yazılıyor hem de yasal olmayan araçları bağlanıyor. Trafik Ceza Kanunu'na göre korsan taksicilik yaparken yakalananlara 537 TL ceza kesilirken araçları 15 gün trafikten men ediliyor. İstanbul genelinde korsan taksiler konusunda yaptıkları denetimleri sıklaştırdıklarını belirten Trafikten Sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Bulduk, "Yalnızca bu yılın ilk on ayında yakaladığımız korsan taksi sayısı önceki yıllardan katbekat fazla. Bu konudaki denetimlerimizi daha da artıracağız." diye konuştu. İstanbul genelinde yapılan denetimlerde her gün 15 ila 20 aracı korsan taksicilik yaptığı gerekçesiyle yakaladıklarını kaydeden Bulduk, "Kent genelinde 17 sivil ekibimiz korsan taksi ile mücadele konusunda yoğun çalışmalar yapıyor. Korsan taksicilik yapanlar durak bile kurmuş. Kendi aralarında para topluyorlar bir havuz oluşturmuşlar. Korsan taksicilik yaptığını tespit ettiğimiz kişilere 537 TL ceza kesiyoruz. Kişilere kestiğimiz cezalar oluşturdukları bu havuzdan ödeniyor." diye konuştu.

İstanbul'da 31 bin polis bulunduğunu bunların 2 bin 500'ünün trafik polisi olduğunu kaydeden Bulduk, "Kentte 500 polisimiz sokakta trafikte vatandaşla iç içe çalışıyor. Korsan taksilerin denetimi ile ilgili çalışmaları yoğunlaştırdık. Bu kişiler kartla vatandaşa ulaşarak çalışıyor. Biz de bu kartları temin ederek ulaşmaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Emniyet verilerine göre İstanbul'da her gün 9 milyon 24 bin kişi taşıma sistemlerini kullanıyor. Yolcu taşıma rakamlarına bakıldığında İETT 2 bin 841 otobüsle 2 milyon 200 bin yolcu ile ilk sırada yer alıyor. 2 bin 51 otobüsle özel halk otobüsleri 1 milyon 100 bin yolcu taşıyor. Kent genelindeki 17 bin 384 taksi ise günde 650 bin yolcu taşıyor. 

Yasin Kılıç - Zaman
Yayın Tarihi : 10 Aralık 2009 Perşembe 17:00:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?