3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

4 metrelik köpekbalığı yakaladılar

Yalova'nın Çınarcık açıklarında avlanan iki balıkçı, 4 metre boyunda ve 300 kilo ağırlığında bozcam göz köpek balığı yakaladı. 

İstanbul'da Kadıköy Feneryolu'ndaki dükkanlarında balık satışı yapan Orhan ve Ayhan Keleş isimli balıkçı kardeşlerin Yalova Çınarcık açıklarında gerçekleştirdikleri avda, ağlarına köpek balığı takıldı. Keleş kardeşler, gece saat 03.30 sıralarında ağlarına takılan ve güçlükle tekneye aldıkları köpek balığını Feneryolu'ndaki dükkanlarına getirerek sergiledi. Yaklaşık 4 metre boyunda ve 300 kilo ağırlığındaki köpek balığını gören vatandaşlardan kimileri dokunmaya bile cesaret edemezken, kimileri ise balıkla fotoğraf çektirdi.
 
4 yıl önce de ağlarına yine köpek balığı takıldığını söyleyen Orhan ve Ayhan Keleş kardeşler, balıkçılar arasında "pamuk köpek balığı" diye adlandırılan köpek balığını parçalayarak, kilosunu 15 YTL'den satacaklarını belirtti. 

Öte yandan İstanbul Üniversitesi'nden su ürünleri mühendisi Hakan Kabasakal, "pamuk köpek balığı" diye bir türün bulunmadığına dikkat çekerek, "Bu isim, köpek balığının ağzının beyaz olması nedeniyle balıkçılar tarafından uydurulmuş bir isimdi. Ülkemizde 33 tür köpek balığı yaşıyor. Yakalanan bu türün adı ise bozcam göz köpekbalığı, Latince ismi ise Hexanchus griseus'dur. Türkiye sularında 1923 yılında Emilio Nini adında İtalyan balık araştırmacısı tarafından Marmara Denizi'nde varlığı kaydedilmiştir. 

Karadeniz'de bugüne kadar 3 defa görüldü. En son 5 yıl önce Bartın açıklarında yakalandı. Boyu 6 metreye kadar çıkar. Derin sularda yaşadığı için insanlarla hiçbir zaman karşılaşmaz ve bu nedenle hiçbir zararı yoktur" dedi. 

Bozcam göz köpekbalığının dünyanın neresinde olursa olsun etinin yenmediğini, ishal yaptığını kaydeden Kabasakal, bu köpek balığının neslinin tükenmek olduğunu da belirtti. Hakan Kabasakal, bu balığın avlanmasına da tepki göstererek, "Uzun bir hamilelik sonrasında ve az sayıda yavru doğurduğu için dünyada 'kırmızı listede' olan bir balık türüdür. Dünyanın hiçbir yerinde avlanmasına izin verilmez. Ancak, ülkemizde bir yasaklama olmadığı için balıkçılıktan çok ciddi zarar görüyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2008 Cumartesi 14:31:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?