3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

4 milyar dolarlık ihracat hamlesi

Türkiye'den 4 milyar dolarlık ihracat hedefiyle organize edilen 12. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda 25 ülkeden 2 bin 500 işadamı Türk ihracatçısıyla bir araya geldi. İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri'nin (İMMİB) desteğiyle oluşturulan alım heyetlerinde otel ve restoran ekipmanlarından ofis mobilyalarına, mutfak eşyalarından plastik malzemelere kadar birçok sektör temsilcisi ve işadamı el sıkıştı.


Türkiye; Mısır, Tunus, Azerbaycan, Fas, Makedonya, Arnavutluk gibi 25 komşu ve çevre ülkeden alım heyetlerini kabul ederek ihracatta hem yeni pazarların kapısını araladı, hem de 4 milyar dolarlık dış satış hedefi için firmaları biraraya getirdi. 12. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'na destek veren İMMİB'in Mısır alım heyetini ağırladığı organizasyonda demir çelikten kimyaya, inşaat malzemelerinden mermere kadar birçok alanda Türk ve Mısırlı işadamları biraraya gelerek satın alma görüşmeleri yaptı.


İhracatçı birliklerinin temel amacının ihracatı artırmak ve firmalara rekabet gücü kazandırmak olduğunun altını çizen İMMİB Genel Sekreteri Mutlu Öktem, bunun için de yurtiçi fuarlara denk gelen zamanlarda alım heyetleri organize ederek hedeflerine ulaşmaya çalıştıklarını söyledi. İhracatta komşu ve çevre ülkeler stratejisi uygulaması çerçevesinde 12. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'na destek verdiklerini hatırlatan Öktem, Türk ve Mısırlı işadamlarını biraraya getirerek ikili alım heyetleri oluşturduklarını bildirdi. Öktem, "Fuara 25 ülkeden 2 bin 500'e yakın işadamı geldi. Biz Mısır ile ilgili bölümü organize ettik. Kahire ve İskenderiye'den gelen 250 firma temsilcisi ile ihracatçımızı buluşturduk. Bu alım heyetleri vasıtasıyla ihracatımıza katkı sağlayacağız. 2007 yılında 1,6 milyar dolar olan Mısır ile dış ticaret hacmimize bu yılın daha ilk 9 ayında ulaştık ve yıl sonunda bunu 2,1 milyar dolara çıkaracağız. Bu ihracatın yüzde 31'ini yalnızca İMMİB sağlıyor" diye konuştu.


Yılın ilk 9 ayında Mısır'a ihracatın 900 milyon doları bulduğunu, ithalatın ise 700 milyon doları aştığını hatırlatan Öktem, bu ülkeye başta çelik, kimya, demir dışı metaller gibi ürünler ihraç ettiklerine dikkat çekerek, global krizin yaşandığı bir ortamda ülke olarak başarılı icraatlara imza atmak istediklerini belirtti.
2 bin 500 firma yöneticisi ile görüşmeler yapılan organizasyonda ayrıca Uludağ İhracatçı Birlikleri, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri ve İstanbul İhracatçı Birlikleri de yer aldı. Otel ve restoran ekipmanlarından ofis mobilyalarına, mutfak eşyalarından plastik malzemelere, ev eşyalarından elektrik-elektroniğe, madenden medikale kadar birçok sektörde ikili görüşmelerin yapıldığı organizasyonun başarılı olduğunu değerlendiren MÜSİAD yöneticileri ise alım heyetleri ve fuarın Türkiye'ye 4 milyar dolarlık ihracat kapısı açtığını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2008 Pazar 13:26:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?