30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

5. Dünya Su Forumu başladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5. Dünya Su Forumu'na katılan liderleri, Sütlüce Kongre Merkezi rıhtımında karşıladı.

15 devlet başkanı, 150'den fazla ülkeden bakanlar, yerel yöneticiler, parlamenterler, bilim adamları ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek 5. Dünya Su Forumu, bugün Sütlüce Kongre Merkezi'nde başlayacak. Katılımcılar sabah erken saatlerden itibaren kongre merkezine gelmeye başlarken, konuk liderler bir tekneyle kaldıkları otelden alınarak Sütlüce'ye getirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, aralarında Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin de bulunduğu konuk liderleri, Sütlüce Kongre Merkezi rıhtımında karşıladı. Konuk liderlerle yakından ilgilenen Gül, tek tek tokalaştığı konuklarla hatıra fotoğrafı da çektirdi.

5. Dünya Su Forumu, Sütlüce Kongre Merkezi'nde başladı. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Forumun temel maksadı suyun ticarileştirilmesi değil, bütün canların sağlıklı suya ulaşabilmesini temin etmektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliği yaptığı foruma Japonya Veliaht Prensi Naruhito Kotaishi, Fas Başbakanı Abbas El Fassi, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, BM Genel Sekreter Yardımcısı Sha Zukang, Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başta olmak üzere 11 ülkenin devlet başkanı, 150'den fazla ülkeden bakanlar, yerel yöneticiler, parlamenterler, bilim adamları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Forum kapsamında hazırlanan tanıtım filmi izleyenlerden büyük alkış aldı. İstanbul'un tanıtıldığı filmde, dinler arası diyaloğa da vurgu yapıldı.
22 Mart tarihine kadar sürecek olan forumun açılış oturumunda konuşan Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, foruma 180'i aşkın ülkeden temsilcilerin katıldığını söyledi. Fauchon, "Suya erişim ve ulaşma yolu uzun. Dünya hızla gelişmekte. Su, bu değişikliklerden mağdur olmaktadır. Kalkınma için gerekli olan enerjiyi üretmek için her gün daha fazla suya ihtiyaç duymaktayız. Suya karşı işlenen saldırıların sorumluları, insan varlığının hayatta kalması için vazgeçilmez olan su kaynaklarının azalmalarının sorumluları hep biziz. Suyu sadece insanlar arasında dağıtmak yeterli kalmamaktadır. Suyu, doğa ve insanlar arasında paylaştırmak gerekir. Dünyanın gitgide artan susuzluğunu gidermek için biraz daha katkı sağlamak gerekecektir" dedi.

Su arzını gereksizce artırmanın pahalıya mal olduğuna dikkat çeken Fauchon, "Suya karşı davranışlarımız daha mantıksız ve tutarsız hale gelmektedir. Kolay su döneminin geçmişte kaldığını artık bilmeliyiz. Bütün ülkeler su konusunda üzerlerine düşeni yapmalı. Suyun iyileştirilmesi için gerekli olanları sağlayacak köprüyü aşalım. Su için gerekli olan enerjinin fiyat artışında erteleme düşünülebilir. Beklemeyelim, artık taahhüt altına girelim" diye konuştu. Fauchon, konuşmasını "Yaşasın Türkiye" diyerek tamamladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, şehirlerin başta su olmak üzere doğal kaynaklarının hızla tükenmekte olduğunu belirterek, suyun adil paylaşımı ve iyi yönetiminin önemine vurgu yaptı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise, 21. yüzyılda dünyanın su vizyonunun konuşulduğu adresin İstanbul olmasının anlamlı bir tercih olduğunu söyledi. İstanbul'un kıtaları, suyun da medeniyetleri bir araya getirdiğini belirten Eroğlu, "Hayatın başlangıcı olan su, akıp geçtiği yerlerdeki medeniyetleri birbirine taşır. Biz suyu, istikrar ve kardeşlik için barış vesilesi olarak görüyoruz. Gelişmek ve kalkınmak susuz mümkün değildir. Su, medeniyetin hem kurucusu hem de taşıyıcısıdır" dedi.

Bakan Eroğlu, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını belirterek, İstanbulluların asırlardır su sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. İstanbul'un 1950 yıllarından itibaren büyük göç almaya başladığını ifade eden Eroğlu, "Sonrasında su sıkıntısı had safhaya ulaşmıştır. Yapılan çalışmalarla 7 adet baraj inşa edilmiş, yüzlerce yeni tesis İstanbul halkının hizmetine sunulmuştur. İstanbul'a 1995 yılından itibaren AB ve Dünya Sağlık Teşkilatı kalite standartlarında su verilmektedir. Haliç, temizlenerek yeniden canlandırılmış ve bugünkü güzelliğine kavuşturulmuştur. GAP projesi toprağa ve insana hayat vermektedir. Forumun çölün sessiz dilinin sesi, Afrika kıtasının susuzluk derdinin çare olması için bir başlangıç olmasını temenni ediyoruz. Forumun temel maksadı suyun ticarileştirilmesi değil, bütün canların sağlıklı suya ulaşabilmesini temin etmektir" şeklinde konuştu.
Bakan Eroğlu'nun konuşmasının ardından Başbakanlık Su Ödülü Töreni gerçekleştirildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 11:14:12
Güncelleme :16 Mart 2009 Pazartesi 11:18:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?