4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

500 yıllık camiinin tuvaleti kapatıldı

Üsküdar'daki 500 yıllık tarihi Mihrimah Sultan Camiinin tuvaleti kapatıldı. 

Yaklaşık bir yıl önce kapatılan cami tuvaleti yüzünden cami cemaati olaya tepki gösterirken, belediye yetkilileri tuvaletin bakımsız olduğu ve kötü koku yaydığı için kapatıldığını söyledi. 

Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman'ın Karısı Hürrem Sultan'dan olma kızı Mihrimah Sultan adına Mimar Sinan'a yaptırılan bu tarihi caminin tuvaletinin yaklaşık bir yıl önce kapatılmasına tepki gösteren eski dernek başkanı Metin Baygün, "Caminin tuvaletinin neden kapatıldığını Üsküdar müftülüğüne ve belediyeye sorun, ben iki kuruma da defalarca gittim ancak bir çözüm yolu bulamadım. Bütün mesele tuvaletten gelen gelir paylaşılamıyor, ben yedi ay dernek başkanlığı yaptım. Bu süre zarfında sürekli gelip kira ödenmedi gibi bir sürü mazeret sundular. Sonunda bu tuvaleti kapattılar, buranın kapanma işlemini Üsküdar Belediyesi ve Üsküdar Müftülüğü yaptı. Buranın kapatma yetkisi sadece vakıflara aittir onun dışında kimse burayı kapatamaz. Bu cami yaklaşık 500 yıllık bir cami tuvalet kapatılalı bir seneden fazla oldu" diye konuştu. 

Camii cemaatinden Erdoğan Günay ise "Geçen sene belediye tarafından kapatıldı. Üzeri toprakla dolduruldu ama gerekçesini bilmiyoruz ama minareyi çalan kılıfını uydurur. Yıllarda hizmet veren bir yerdi vatandaş ihtiyacını karşılıyordu, tuvalet bir cami için zarurettir" dedi. Yusuf Demir isimli başka bir vatandaş da, "Buraya geldim ihtiyacımı gidermek istiyorum sıkıştım ama tuvalet kapatılmış, Tuvalete gitmeden mecburen namazı kılacağız, sıkışıyoruz aklımız tuvalette kalıyor. Bir senedir bu durum böyle, yetkililerin tuvaleti bir an önce yapmaları şart" dedi. 

Bayanlar da tarihi camiin tuvaletinin kapatılmasına tepki göstererek, bir an önce tuvaletin inşaa edilmesi gerektiğini söyledi. Konuyla ilgili olarak Üsküdar Müftülüğündeki görevli bir memur görüş almak isteyen basın mensuplarını telefonla Üsküdar Belediyesine yönlendirerek müftülük adına belediyenin açıklama yapabileceğini söyledi. Konuyla ilgili olarak görüşü alınan Üsküdar Belediyesinden Başkan Yardımcısı Hilmi Türkmen ise tuvaletin kapatılmasının zaruri hale geldiğini söyledi. 

Başkan Yardımcısı Türkmen, "Biz belediye olarak burayı daha önce yaşanan olayların ve cemaatin şikayetlerinin ardından, Vakıflara müracaat edip kiraladık. Buraya aylık iki bin YTL kira ödüyoruz. Burası kiraladığımızda çok berbar bir durumdaydı, duvarları çökme tehlikesindeydi ve su alıyordu. Ayrıca çevreye çok kötü bir koku yayılıyordu, yaptığımız tadilat işi çözmedi. Burayı yeniden yıkıp yapmak lazım dedik ancak, buranın tarihi eser olması ve anıtlar kurulunun kararının bulunması ayrıca yapılacak masraflarda göz önüne alınarak bundan vazgeçildi. Müftülüğümüze müracaat edip cemaatimizi caminin yakınında olan başka bir yere yönlendirdik" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2008 Salı 13:23:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?