4
Mayıs
2024
Cumartesi
İSTANBUL

624 bin kadın tarandı

KADINLARA ÜCRETSİZ RAHİM AĞZI KANSERİ TARAMASI

Kadın ve aile sağlığını koruma hizmetleri kapsamında, koruyucu sağlık ve danışmanlık hizmetleri veren İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, kadın ölümlerinin nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan rahim ağzı kanserinin erken teşhisinin sağlanmasına yönelik olarak 34 merkezde taramalarına devam ediyor.

İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nın yaptığı açıklamada rahim ağzı kanserinin, dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü olduğunu ve her iki dakikada bir kadının hayatını kaybetmesine neden olduğunu belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü ise dünyada 2 milyondan fazla kadında rahim ağzı kanseri olduğunu ve 35-55 yaş grubundaki kadınlarda daha sık görülen hastalığın görülme yaşının giderek düştüğünü açıkladı.

Kadınların korkulu rüyası olan rahim ağzı kanseri, yaşamı tehdit ettiği gibi tedavi edilse bile doğurganlığı engelleyebilen ciddi bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, "Rahim ağzı kanserinde standart tedavi; rahim ve rahim ağzı bölgesinin çevresindeki dokularla ve yayılma potansiyeli olan lenf nodlarının tamamının alınarak tedavi edilmesidir. Bu standart yöntemde hastanın rahmi ve rahim ağzı alındığı için çocuk doğurma yeteneği kalmamaktadır. Rahim ağzı kanserine yakalanan bir bayanın hayati tehlikesi kadar, bir daha çocuk sahibi olamama riski, gelişen tıbbi tedavi yöntemlerle artık son bulmaktadır. Rahim ağzı kanserinden korunmanın en önemli basamağını erken tanı oluşturmaktır" denildi.

Rahim ağzı kanserini saptamanın birincil yolunun "Pap smear" testi olduğu belirtilen açıklama şu ifadelere yer verildi;

"Jinekolojik muayenenin bir parçası olan Pap testi rahim ağzındaki anormal hücrelerin rahim ağzı kanser öncüllerine veya rahim ağzı kanserine dönüşmeden önce saptanmasına yardımcı olur. HPV ve belirli tiplerinin neden olabildiği rahim ağzı kanserinden düzenli PAP testi ile büyük oranda korunabilmek mümkündür."

Ayrıca 624 bin 70 kadına yapılan taramalar sonucunda 2 bin 468 kadına rahim ağzı kanseri ön teşhisi konulduğu belirtilirken, vatandaşların Rahim Ağzı Kanseri taramalarından yararlanmak için ALO 153'e başvurabilecekleri açıklandı.

KADINLARA ÜCRETSİZ RAHİM AĞZI KANSERİ TARAMASI
KADINLARA ÜCRETSİZ RAHİM AĞZI KANSERİ TARAMASI
İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2011 Perşembe 15:55:01
Güncelleme :23 Haziran 2011 Perşembe 18:55:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?