30
Nisan
2024
Salı
İSTANBUL

7. Avrasya Şurası bitti

Avrasya İslam Şurası kapanışında Dünyaya çağrıda bulunan Bosna Hersek Uleması Mustafa Efendi Ceriç, "21. yüzyılda Müslümanlığı terörizmle bağdaştırıyorlar. Biz görüşmek istiyoruz, diyalog istiyoruz, dinlerarası, kültürlerarası diyalog istiyoruz" dedi.
7. Avrasya Şurası kapanış oturumu, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Oturumun açılışında konuşan Prof. Dr. Bardakoğlu, değişik ülkelerde çok zor durumda olan Müslümanların bulunduğunu hatırlatarak, "Türkiye gibi yüz bin personeli olan ülkeler de var, 5-6 imam ile evinden işleri yürüten, hiç mescidi olmayan kardeşlerimiz var. İyi ki böyleyiz. Allah bize elinde imkan olanların fakir kardeşlerine yardım etme fırsatını verdi" dedi.
Kapanışta söz alan Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Abdussettar Derbisali ise katılımcılara Orta Asya ve Balkanlarda "Avrasya'da İslam" isimli bir dergi yayınlama önerisinde bulunarak, böylece bir araya gelmeden de bölgede yapılan çalışmalar hakkında iletişim sağlanabileceğini vurguladı.

Bosna Hersek Uleması Dr Mustafa Efendi Ceriç ise İslam'ın korunması için, dinde hoşgörüyü sağlamak için ellerinden geleni yapmak zorunda olduklarını belirterek, "21. yüzyılda dünyada Müslümanları terörizmle suçluyorlar ve İslam'ı terörizmle bağdaştırıyorlar. Kendimizi hazırlamalıyız çünkü şu ana kadar gördüğümüz günlerden kötü günler bizi beklemektedir.

Müslümanlara siyasi yönden, ekonomik yönden ve daha bir çok yönden büyük baskı uygulayacaklar. Biz İstanbul'dan bütün dünyaya açık bir mesaj göndermeliyiz. Biz görüşmek istiyoruz, diyalog istiyoruz, dinler arası kültürler arası diyalog istiyoruz. Avrasya şurasından bütün dünyaya, Yahudilere, Hıristiyanlara, herkese biz birlikte yaşamak istiyoruz, diyalog istiyoruz, Müslümanlar olarak dünya barışına katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

Toplantı sonunda söz alan Karaçay Çerkezya Dini İdare Başkanı İsmail Berdiyev ve Arnavutluk İslam Topluluğu Başkanı Selim Muça da radikalizme karşı mücadelenin gerekliliğini vurgulayarak, birlik olunması durumunda islamofobya ve radikalizmin en aza indirgenebileceğini vurguladı.
Toplantı Kuran-I Kerim okunması ile sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2009 Cuma 10:48:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?