3
Mayıs
2024
Cuma
İSTANBUL

9 Balkan ülkesi baş müftüleri buluşuyor

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından 18-19 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Balkan Sempozyumu 9 Balkan ülkesinin baş müftülerini ilk kez bir araya getiriyor. 

Türkiye, önemli bir organizasyona daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Bosna-Hersek, Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan ve Batı Trakya (Gümülcine) baş müftüleri 18-19 Ekim 2008 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek olan Balkan Sempozyumu'nda bir araya geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da destek verdiği sempozyumu İHH İnsani Yardım Vakfı düzenliyor. 

İstanbul Grand Cevahir Otel'de 18 Ekim Cumartesi günü saat 09:30'da başlayacak olan sempozyum, savaş ve istikrarsızlıklar yüzünden bugüne kadar ortak bir platformda buluşamayan Balkan ülkeleri baş müftülerini, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerini bir araya getirmesi noktasında bir ilk olma özelliğine sahip. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların da katılımının beklendiği sempozyumun ilk oturum başkanlığını Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez yapacak. 

Sempozyuma Balkan ülkelerinden Bosna-Hersek İslam Toplumu Lideri ve Bosna Başmüftüsü Mustafa Çeriç, Arnavutluk Diyanet İşleri Başkanı Selim Muça, Kosova İslam Toplumu Lideri ve Başmüftüsü Naim Tırnova, Makedonya İslam Birliği Başkanı Reis'ul-Ulema Süleyman Recebi, Bulgaristan Baş Müftüsü Mustafa Aliş, Sırbistan İslam Toplumu Baş Müftüsü Muammer Zukorliç, Karadağ İslam Birliği Meşihatı Başkanı Rıfat Feyziç, Hırvatistan İslam Meşihatı Başkanı Şevko Ömerbasic, Batı Trakya Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve Bosna Hersek eski Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in dava arkadaşı Prof. Dr. Cemaleddin Latiç katılacak. 

Sempozyum katılımcıları, Yugoslavya'nın dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan Balkan ülkelerindeki Müslümanların durumlarını ekonomik, sosyal, siyasal, dini ve kültürel olmak üzere her açıdan ele alacaklar. Her biri aynı zamanda yakın tarihin birer canlı tanığı olan din adamı, akademisyen ve aktivistler, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Balkanlarda yaşanan sancılı süreci, Balkan Müslümanlarının son yarım asırda maruz kaldıkları göçleri, asimilasyon uygulamalarını, yasakları ve tüm bu süreçlerden sonra bugün gelinen nokta hakkında tebliğlerini sunacaklar. 

Balkanların geleceğine ışık tutacak olan sempozyumda sunulan tebliğlerin İHH tarafından kitap haline getirilerek, etkinliğe katılanlara hediye edileceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 23:01:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?